SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya’dan Rus saldırganlığına destek veren Çin şirketlerine yaptırım

Japonya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal girişimine destek veren Çin, Hindistan, Kazakistan ve Özbekistan merkezli şirketlere karşı yaptırımlar getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2024 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2024 11:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya’dan Rus saldırganlığına destek veren Çin şirketlerine yaptırım

Japonya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü işgal girişimi ve topyekûn saldırıları destekleyen bir dizi yabancı kişiler ve şirketlere karşı yaptırım kararı aldı. Japonya’nın yaptırım listesine ilk kez Çin'deki mikroelektronik üreticileri dahil edildi.

JAPONYA İLK KEZ ÇİN MENŞELİ ŞİRKETLERE YAPTIRIM UYGULADI

Japonya Dışişleri Bakanlığından 21 Haziran 2024 tarihinde yapılan yapılan açıklamada, Japonya'nın, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn saldırılar ve işgal girişimini destekleyen kişi ve gruplara yönelik uyguladığı yeni yaptırımlar kapsamında Çin merkezli şirketlere ticaret kısıtlamaları getirdiği belirtildi. 

Açıklamada, Japonya'nın Ukrayna'daki savaşla bağlantılı olarak Çin merkezli firmalara ilk kez yaptırım uyguladığına dikkat çekildi.

Yaptırım listesine dahil edilen firmalar arasında Rus insansız hava araçları için mikroçip sağlayan Hong Kong merkezli Asia Pacific Links Ltd ve Çin merkezli Yilufa Electronics Limited şirketleri yer alıyor.

KAZAKİSTAN VE ÖZBEKİSTAN MERKEZLİ ŞİRKETLER DE YAPTIRIM LİSTESİNDE

Yeni yaptırımlar aynı zamanda Rusya'nın askeri sanayi kompleksine tedarik sağlayan Hindistan, Kazakistan ve Özbekistan'daki firmaları da hedef alıyor.

ABD dahil diğer ülkeler tarafından daha önce uygulanan kısıtlayıcı tedbirlerle uyumlu olan yaptırımlar, Japon şirketlerinin hedeflenen firmalara ihracat yapmasını yasaklıyor.

ABD'li yetkililer birçok kez, Çin'in, Moskova'ya insansız hava aracı (İHA) ve füze teknolojisi sağlayarak Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişimini desteklediğini ifade etmişti.

Öte yandan ABD, geçen hafta Rusya'ya yönelik yaptırımlarını genişletti. ABD’nin yeni yaptırım listesine Moskova'ya yarı iletken satan Çin merkezli şirketler de dahil edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.