SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Japonya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Japonya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Japonya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya, Urmiye Gölü'ne yardım sağlayacak Haber

Japonya, Urmiye Gölü'ne yardım sağlayacak

Baskıcı İran rejimi, Güney Azerbaycan'da kültür ve dile yönelik aykırı faaliyetleriyle birlikte dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olma özelliğini taşıyan Urmiye Gölü'ndeki hatalı politikaları nedeniyle doğal yaşamı tehlikeye sürüklüyor. URMİYE VE DİĞER SULAK ALANLAR İÇİN 6,4 MİLYON DOLARLIK YARDIM Bu bağlamda Japonya'nın Urmiye Gölü ve İran'daki sulak alanlara 690 milyon yen (6,4 milyon dolar) yardım sağlayacağı duyuruldu. Güney Azerbaycan basın servisi GünAz TV'ye göre, söz konusu destek İran'daki Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Ofisi aracılığıyla aktarılacak. Japonya daha önce yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Urmiye Gölü için 2020 yılında 1 milyon dolarlık destek sağlamıştı.  URMİYE GÖLÜ NEDEN KURUYOR? Dünyanın 2. büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nde son 20 yıldır su seviyesi son derece azalmış durumda. İran'ın kuzeyinde yaşayan Güney Azerbaycan Türkleri ise bu durumdan İran rejimini sorumlu tutuyor. Güney Azerbaycanlı aktivistler Urmiye Gölü'nün kurumasında İran rejiminin kasıtlarına dair birçok örnek sıralıyor. Öncelikli nedenlerden biri olarak Urmiye Gölü havzasındaki nehirlerin üzerine hesapsızca inşa edilen barajlar olarak görülüyor. İran rejiminin göle akan nehirler üzerine tam 25 baraj inşa ettiği biliniyor. Ayrıca gölün ortasına inşa edilen köprü yolunun gölü kuzey ve güney olarak ikiye ayırırarak su geçişini kısıtladığını, bu nedenle gölün güney kısmının kurumasının hızlandığı vurgulanıyor. Yine tarım amaçlı açılan derin su kuyularının göle akan yeraltı kaynaklarını kuruttuğu belirtiliyor. Tüm bunları 2000'li yılların başından beri ifade ettiklerini belirten Türk aktivistler ve çevreciler verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktarıyor. Özellikle bu konu hakkında yapılan tüm gösterilerde yüzlerce insanın gözaltına alındığı belirtiliyor. Urmiye Gölü meselesi, Güney Azerbaycanlıların Türk dili ve kimlik meselesinden sonra en çok itirazda bulunduğu konu olarak görülüyor. 

Japon giyim markası Uniqlo: Doğu Türkistan'da üretilen pamukları kullanmıyoruz Haber

Japon giyim markası Uniqlo: Doğu Türkistan'da üretilen pamukları kullanmıyoruz

Japon giyim devi Uniqlo'nun CEO'su Tadaşi Yanai, şirketinin malzeme tedarik politikaları hakkında ilk kez açık bir açıklama yaptı. 28 Kasım 2024 tarihinde BBC'ye konuşan Yanai, Uniqlo'nun Doğu Türkistan'dan gelen pamukları kullanmadığını belirterek, “Xinjiang'dan (Doğu Türkistan) gelen pamuğu kullanmıyoruz” dedi. Yanai, ayrıca şeffaflık adına firmanın tedarik zincirini daha açık hale getirme konusunda adımlar attıklarını bildirdi. ZORLA ÇALIŞTIRMA İDDİALARI VE DÜNYADA YÜKSELEN BOYKOTLAR Doğu Türkistan, dünya çapında kaliteli pamuğu ile tanınıyor. Ancak Uygurların Çin fabrikalarında zorla çalıştırıldığına dair artan kanıtlar, bu pamukları kullanan markalara yönelik ciddi boykot ve yaptırım hareketlerine yol açtı. ABD, 2022 yılında, “Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası”nı yürürlüğe koyarak bölgeden gelen ürünlerin ithalatını yasakladı. Birçok küresel marka, Doğu Türkistan'dan gelen pamuğu kullanan ürünlerini raflarından çekti. Zara, H&M, Nike, Burberry, Esprit ve Adidas gibi dev markalar, boykot edilerek büyük tepkiyle karşılaştı. ÇİN'DE UNIQLO'YA TEPKİLER YÜKSELDİ Yanai'nin açıklamalarına Çin'de büyük tepki gösterildi. Çin sosyal medya platformlarında, Uniqlo'yu boykot etme çağrıları hızla yayıldı. “Uniqlo kurucusunun sözleriyle ilgili tartışma” etiketi, milyonlarca kişi tarafından paylaşıldı ve bu konudaki paylaşımlar hızla gündem oldu. Çinli kullanıcılar, markanın Çin'deki satışlarının düşmesi gerektiğini savundu. DÜNYA İLE ÇİN ARASINDAKİ GERGİNLİKLERDE UNIQLO'NUN YERİ Yanai’nin açıklamaları, sadece şirketin iş stratejisiyle ilgili değil aynı zamanda Çin ile dünya arasındaki ticaret gerilimlerinde de önemli bir noktaya işaret ediyor. Uniqlo’nun bu tartışmalarla nasıl başa çıkacağı ve Çin’deki büyük pazardaki etkilerinin ne olacağı merakla bekleniyor.

Japonya'da bir ilk: Uygur Türkü Dışişleri Bakan Yardımcısı Haber

Japonya'da bir ilk: Uygur Türkü Dışişleri Bakan Yardımcısı

Japonya tarihinde bir ilk yaşandı. Daha önce Japonya Parlamentosuna milletvekili olarak giren Uygur Türkü Arfiya Eri, bu kez yeni kurulan kabinede Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı. Başbakan Fumio Ishiba, 13 Kasım 2024 tarihinde ikinci Ishiba Kabinesi için parlamenter bakan yardımcılarını belirledi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda yapılan törende, atamaları takdim eden Başbakan Ishiba, yeni kabine üyeleriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. "ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM” Arfiya Eri, Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevine atandıktan sonra konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün, Parlamenter Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandım. Bu, benim için sarsıcı bir deneyim. Son yıllarda uluslararası durum, güvenlik, insan hakları ve insani konular da dahil olmak üzere her açıdan savaş sonrası en büyük düzensizlik ile karşı karşıya kalıyoruz. ‘Japonya dünyaya liderlik ediyor’ sloganı altında ulusal seçimlere ilk kez meydan okumamın üzerinden iki yıl geçti. Japonya’nın geleceğine yönelik vizyonunu uluslararası toplumda temsil etmek için elimden geleni yapacağım” ifadelerini kullandı. 本日、特別国会が招集されました。 地元の皆さまのご支援・ご指導のもと比例復活させていただき、衆議院議員2期目としての活動が本格的に始まります。 支えてくださった全ての皆さま、地元の全てのみなさまのために、精一杯努めてまいります。 引き続きご支援、ご鞭撻のほどよろしくお願いいたします。 pic.twitter.com/Rdjfekp8H7 — 英利アルフィヤ(衆議院議員) Arfiya Eri, MP (@eri_arfiya) November 11, 2024 Arfiya Eri'nin, Japonya'nın uluslararası ilişkilerdeki rolünü daha da güçlendirmeyi amaçlayan bu yeni görevindeki başarıları, dünya çapında dikkatle izlenecek. UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistanlı bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığı alan Eri'nin babası, Japon hükûmeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden biri olan Georgetown Üniversitesinden mezun oldu. Çeşitli ülkelerde eğitim gören ve 7 dil bilen Eri, ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletlerde (BM) memur olarak görev yaptı. Arfiya Eri, Japonya'nın Temsilciler Meclisinde (Diet) Liberal Demokrat Parti üyesi olarak Chiba Eyaleti’nin 5. Bölgesi'ni temsil etmekte. Henüz 36 yaşında olan Eri, Japonya Parlamentosundaki en genç kadın milletvekili olma özelliğini taşıyor. Time dergisi 2023 yılında Eri'yi en etkili 100 Genç Küresel Lider’den biri olarak seçti. Siyasete atılmadan önce BM ve Japonya Merkez Bankasında çalışmış olan Arfiya, kamu politikaları alanında 10 yıllık bir deneyime sahip.

ABD, Güney Kore ve Japonya’dan Kuzey Kore’ye misilleme Haber

ABD, Güney Kore ve Japonya’dan Kuzey Kore’ye misilleme

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Kore'nin füze denemesine yanıt olarak Güney Kore ve Japonya ile uzun menzilli bombardıman uçaklarının da devrede olduğu bir tatbikat yaptı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; tatbikat, 3 Kasım 2024 tarihinde Kore Yarımadası yakınlarında gerçekleşti. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; ABD, Güney Kore ve Japonya’nın Kuzey Kore’nin ilerleyen nükleer ve füze programlarına yanıt vermeye hazır olduğu belirtildi. Ayrıca, yapılan askeri uçuşların, bu yıl Güney Kore, Japonya ve ABD arasında yapılan ikinci ortak tatbikat olduğu ifade edildi. Öte yandan, savaş uçakları, bu yıl 4. kez Kore Yarımadası üzerinde uçuruldu. Kullanılan B-1B bombardıman uçakları, büyük bir konvansiyonel silah yükü taşıma kapasitesine sahip. ABD, Kuzey Kore'nin büyük füze denemelerine genellikle uzun menzilli bombardıman uçakları, uçak gemileri ve nükleer güçle çalışan denizaltılar gibi bazı güçlü askerî varlıklarını Kore Yarımadası'na ve yakınlarına geçici olarak konuşlandırarak karşılık veriyor. Buna karşılık Pyongyang yönetimi, ABD’nin bu eylemlerini, Kuzey Kore’yi işgal etme planı olarak değerlendiriyor. KUZEY KORE'DEN BALİSTİK FÜZE DENEMESİ Kuzey Kore’nin geçen perşembe günü gerçekleştirdiği kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesinin hedefinde, bu hafta yapılacak olan ABD Başkanlık Seçimleri'nin olduğu ileri sürüldü. Ayrıca, Kuzey Kore'nin, işgalci Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği saldırılara askeri destek verdiği biliniyor. Bu füze denemelerinin, bu hususla da ilgili olduğu da belirtiliyor. 10 BİN KUZEY KORE ASKERİ RUS ORDUSUNA KATILDI ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da 10 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunların 8 bin kadarının Ukrayna güçlerinin ağustos ayında sınır ötesi operasyon başlattığı Kursk bölgesinin güneyinde olduğunu açıkladı. Öte yandan Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui ise 1 Kasım 2024 tarihinde Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'a "ülkesinin Ukrayna Savaşı'nda zafer elde edene kadar Rusya'yı destekleyeceğini" söyledi.

Japonya ve AB'den Çin'e karşı güvenlik anlaşması Haber

Japonya ve AB'den Çin'e karşı güvenlik anlaşması

Japonya Çin'e karşı kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Japonya hükûmeti ve Avrupa Birliği (AB), Çin ile yükselen gerilimler dolayısıyla "Güvenlik ve Savunma Ortaklığı" anlaşması imzalayacak. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 1 Kasım 2024 tarihinde Japonya'yı ziyaret edecek ve burada Japon Dışişleri Bakanı Yasuhiro Iwaya ile tarihi bir "Japonya-AB Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu" gerçekleştirecek. Japon medyası, AB'nin Çin'in artan deniz faaliyetlerine duyduğu endişenin arttığını ve Japonya ile iş birliğini güçlendirmek istediğini belirtiyor. Her iki tarafın da özgürlük ve demokrasi gibi ortak değerler etrafında birleşmesi bekleniyor. ORTAKLIK RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISI ARKA PLANIYLA GELİŞİYOR Japonya'nın devlet ajansı Kyodo Haber Ajansı, bu iş birliğinin Rusya-Çin ortaklığı bağlamında gerçekleştiğini bildirdi. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgal girişimi, AB'nin aciliyetini artırıyor. Anlaşma taslağında, Avrupa ve Japonya'nın Hint-Pasifik bölgesindeki jeopolitik ve güvenlik meselelerinde karşılıklı bağımlılığı vurgulanması bekleniyor. Borrell'in ziyareti sırasında, Japonya ile AB arasında yıllık bir "Güvenlik ve Savunma Diyaloğu" kurulması önerilecek ve Japon Savunma Kuvvetleri ile AB donanması arasında ortak tatbikat planları oluşturulacak. Öte yandan söz konusu tatbikatların üçüncü ülkelerin de katılımıyla gerçekleşmesi bekleniyor. BORRELL, GÜNEY KORE'Yİ DE ZİYARET EDECEK AB Dış İlişkiler Ofisi ayrıca, Borrell'in 1-4 Kasım 2024 tarihleri arasında Japonya ve Güney Kore'yi ziyaret edeceğini duyurdu. Bu ziyaret, AB'nin Japonya ve Güney Kore ile ilişkilerini güçlendirmesi ve ikili ile bölgesel iş birliğini artırması için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Borrell, ziyaretinde Japon Savunma Bakanı Nobuo Kişi ile de görüşecek.

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili: Çin’e baskı arttırılmalı Haber

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili: Çin’e baskı arttırılmalı

Japonya’nın ilk Uygur Türkü milletvekili Arfiya Eri, 27 Ekim 2024 tarihinde "Hindustan Times" gazetesine verdiği röportajda, Uygur Türkleri üzerindeki Çin baskılarının 2016 yılından itibaren tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını vurguladı. "BU TÜR VAHŞETLER BAŞKA BİR YERDE GERÇEKLEŞSEYDİ, ULUSLARARASI TOPLUM ÇOK DAHA GÜÇLÜ TEPKİ VERİRDİ" Arfiya Eri, “Uygur insan hakları krizine dair önemli bir ilerleme eksikliği var. 2016 yılından bu yana, kitlesel tutuklamalara dair kanıtlar ortaya çıktı ve bu durum, bölgedeki insan hakları sorunlarının çok daha derinleştiğini gösteriyor.” dedi. Eri, Uygur Türklerinin yasa dışı tutuklamalarla karşılaştığını belirtirken, bölgedeki gelişmiş gözetim tekniklerinin de arttığını ifade ederek, “Yüz tanıma ve telefon görüşmelerinin ve kişisel konuşmaların izlenmesi gibi gelişmiş teknolojiler uygulandı. Durum, ebeveynleri tutuklandığında sayısız çocuğun geride bırakılmasıyla yetimhanelerde artışa yol açtı." diye ekledi. Uygur Türkleri içinde avukatlar, doktorlar ve akademisyenlerin tutuklanmasına dikkat çeken Eri, bu kişilerin zorla çalıştırma suçlarına maruz kaldığını kaydetti. Eri, "Onların hem bölge içinde hem de Çin genelinde fabrikalarda çalışmaya gönderildiği zorunlu çalıştırma suçlarıyla ilgili kanıtlarını keşfettik. Bu kitlesel vahşetler o kadar büyük bir boyuta ulaştı ki, ABD 2 milyondan fazla insanın tutuklandığını ilan etti ve bu sayının daha da fazla olduğu düşünülüyor.” ifadesini kullandı. Uygur Türkleri üzerindeki uygulamaların BM soykırım sözleşmesi çerçevesinde soykırım olarak tanımlandığına dikkat çeken Eri, “Zorla kısırlaştırma ve çocukların ebeveynlerinden alınması gibi eylemler, gerçek zamanlı olarak yaşanıyor. Eğer bu tür vahşetler başka bir yerde gerçekleşseydi, uluslararası toplum çok daha güçlü tepkiler verirdi. “Japonya’nın henüz imzalamadığı BM soykırım sözleşmesi uyarınca, kadınların zorla kısırlaştırılması ve çocukların ebeveynlerinden zorla alınması gibi eylemler soykırım olarak tanımlanıyor ve bu eylemlerin bölgede gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğine tanık oluyoruz" dedi. ERİ YENİDEN MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ Arfiya Eri, Japonya Liberal Demokrat Partisinden Temsilciler Meclisine (Diet) tekrar seçilerek görevine devam etme hakkı kazandı. 36 yaşındaki Eri, Japonya parlamentosundaki en genç kadın milletvekili olma unvanını taşıyor. Uygur kökenli olarak, Japon toplumunda daha fazla çeşitlilik ve kapsayıcılık sağlama hedefiyle mücadele ediyor.

Japonya’da tarihi seçim: Uygur Türkü milletvekili tekrar seçildi Haber

Japonya’da tarihi seçim: Uygur Türkü milletvekili tekrar seçildi

Japonya siyasetinde bir ilk olarak tarihe geçen ve Japonya Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde milletvekili seçilen Uygur Türkü Arfiya Eri, 27 Ekim 2024 tarihinde Japonya'da yapılan parlamento seçimlerinde, temsil ettiği Chiba eyaletinin Ichikawa ve Urayasudaki bölge sakinlerinin desteğini aldı. Milletvekili Eri tekrar seçilerek görevine devam etme hakkı kazandı. UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistanlı bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığı alan Eri'nin babası, Japon hükûmeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden biri olan Georgetown Üniversitesinden mezun oldu. Çeşitli ülkelerde eğitim gören ve 7 dil bilen Eri, ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletler'de (BM) memur olarak görev yaptı. Arfiya Eri, Japonya'nın Temsilciler Meclisi'nde (Diet) Liberal Demokrat Parti üyesi olarak Chiba Eyaleti’nin 5. Bölgesi'ni temsil etmekte. Henüz 36 yaşında olan Eri, Japonya Parlamentosundaki en genç kadın milletvekili olma özelliğini taşıyor. Time dergisi 2023 yılında Arfiya’yı en etkili 100 Genç Küresel Lider’den biri olarak seçti. Siyasete atılmadan önce Birleşmiş Milletler ve Japonya Merkez Bankası’nda çalışmış olan Arfiya, kamu politikaları alanında on yıllık bir deneyime sahip. Arfiya, Georgetown Üniversitesi Edmund A. Walsh Dış Hizmet Okulu’ndan Dış Hizmet alanında lisans ve Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları (modern Uygur Çalışmaları konusunda uzmanlaşmış) alanında yüksek lisans derecelerine sahip.

Asya'da Çin'e karşı “NATO” benzeri ittifak çağrısı Haber

Asya'da Çin'e karşı “NATO” benzeri ittifak çağrısı

ABD’nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, Çin’in ekonomik baskılarına karşı “NATO benzeri” bir ticaret ve savunma ittifakı kurulması gerektiğini vurguladı. Büyükelçi Emanuel, basın servisi The Wall Street Journal’da (WSJ) geçen hafta yayımlanan makalesinde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Hint-Pasifik bölgesindeki çok taraflı güvenlik ortaklıklarını güçlendirmeye yönelik etkili yaklaşımına dikkat çekti. Ayrıca, ekonomik önlemlerle Çin’in baskılarına karşı ortak bir duruş sergilenebileceğini belirtti. JAPONYA’DAN STRATEJİK ADIM: ASYA NATO’SU! Japonya Başbakanı İşiba Şigeru da Asya’da bir NATO benzeri ittifak kurulması çağrısında bulundu. Başbakan İşiba, Çin, Rusya ve Kuzey Kore’den gelen güvenlik tehditlerine karşı koymak için ABD-Japonya ittifakının merkezinde yer aldığı bir “Asya NATO’su” oluşturulmasını önerdi. ÇİN’İN EKONOMİK BASKISI ALTINDA BİRLEŞME ZAMANI İşiba, bu ittifakın güçlendirilmesi için Avustralya, Kanada, Filipinler, Hindistan, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Güney Kore ile iş birliğinin artırılmasını gerektiğini belirtti. Emanuel, bu yeni ittifakın etkili olabilmesi için NATO'nun kolektif savunma maddesine benzer bir yapının gerekliliğine dikkat çekti. Özellikle, Avustralya’nın Çin’in yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kaldığı dönemde müttefiklerinin yardımıyla ekonomik bağımlılığını azalttığını hatırlatarak, dayanışmanın önemini vurguladı. Çin’e karşı güçlü bir duruş sergilemek için bu tür ittifakların kurulması, bölgedeki güvenlik dinamiklerini değiştirebilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.