SON DAKİKA
Hava Durumu

#Yaptırım

QHA - Kırım Haber Ajansı - Yaptırım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Yaptırım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dünyaca ünlü çip üreticisi, Çin şirketlerine satışları durduruyor! Haber

Dünyaca ünlü çip üreticisi, Çin şirketlerine satışları durduruyor!

ABD'nin Çin'e yönelik ileri teknoloji ve yarı iletken ürünlere ilişkin yaptırımları devam ediyor. Bu kapsamda; Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Çinli müşterilerine gelişmiş yapay zeka çipleri üretmeyi durdurma kararı aldı. Bu adım, ABD hükumetinin açıkladığı yeni yaptırım paketi çerçevesinde alındı. ÇİN’E YAPAY ZEKA ÇİPLERİ GÖNDERİLMEYECEK TSMC, 11 Kasım 2024 tarihinden itibaren Çinli firmalar için 7 nanometre veya daha gelişmiş çip üretimini sonlandıracak. Bu çipler, yapay zeka işlemcileri ve grafik işlem birimlerinde (GPU) kullanılıyor. ABD, bu ürünlerin Çin'e satışını ciddi şekilde sınırlayarak; ulusal güvenlik endişelerini öne sürüyor. TSMC'nin bu kararı ile ABD hükumeti, özellikle Huawei'nin yapay zeka (AI) araştırmalarını engellemeyi amaçlıyor. TARTIŞMALI KURUM HUAWEİ TSMC, dünyanın en büyük çip üreticisi ve küresel çip pazarında oldukça önemli bir rol oynuyor. ABD hükumetinin yeni ihracat kısıtlamaları, Çin'in çip ihtiyacına darbe oluyor. Geçen yıl TSMC, Huawei'nin geliştirdiği Ascend 910B yapay zeka çiplerinde, kendi ürettiği bazı bileşenlerin yer aldığını fark etmiş ve durumu ABD hükumetine bildirmişti. Bu durum, ABD'nin yaptırımlarını tetiklemişti. Bu yönüyle Huawei, ABD'nin teknoloji savaşının en büyük hedeflerinden biri. ABD, Huawei'nin gelişmiş yapay zeka çiplerine ulaşmasını engellemeyi hedefliyor. Bunun için tüm tedarik zincirine, özellikle de çip üreticilerine yeni yaptırım politikaları uyguluyor. ABD'nin yeni yasakları, bu tür çiplerin sadece resmi onayla Çin'e gönderilmesine izin verecek. TSMC’NİN YASAKLARA UYUMU VE DİĞER ŞİRKETLERİN DURUMU TSMC, ABD’nin ihracat kısıtlamalarına uymak için, Çinli müşterilerine bu yasakları duyurdu ve üretimlerini durdurdu. Benzer şekilde, geçen yıl da, Nvidia ve AMD gibi diğer büyük çip üreticileri de benzer şekilde Çin’e ileri düzey yapay zeka çipi satışını kısıtlamıştı. 

Birleşik Krallık’tan Haber

Birleşik Krallık’tan "Wagner" yaptırımı: Listede Türkiye'den bir şirket var!

Birleşik Krallık'ın, Ukrayna'da devam eden topyekun savaş nedeniyle işgalci Rusya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki şirketlere yönelik uyguladığı yaptırım baskısı her geçen gün genişliyor. Bu kapsamda; İngiliz hükumeti, Rus paralı askeri şirketi Wagner'in Sahra kıtasındaki oluşumları ve Kremlin'in Libya'daki paralı asker şirketi Africa Corps'un da aralarında bulunduğu Kremlin ile bağlantılı paralı asker gruplarını yaptırım uyguladığı şirketlerin listesine ekledi. LİSTEDE TÜRKİYE'DEN DE BİR ŞİRKET VAR! Güncel listede Çin, Türkiye, Özbekistan, Estonya, Kazakistan ve diğer ülkelerden şirketler bulunuyor. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığından bugün yapılan açıklamada, "Bugünkü eylem Putin'in savaş makinesi için hayati önem taşıyan ekipmanların tedarikini sekteye uğratmakta ve Rusya'nın küresel çapta yürüttüğü kötü niyetli faaliyetlere darbe vurmaktadır” ifadelerine yer verildi. RUS VEKİLLERLE BAĞLANTILI 11 KİŞİYE DE YAPTIRIM! Yaptırım listesinde, çok sayıda Çin şirketi yer alıyor. Listedeki şirketlerin, Rusya'nın savaş suçlarını uygulaması için mal tedariki ve üretimi yapan kuruluşlar olduğu tespit edildi. Bu ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerin; makine ekipmanları, mikroelektronik cihaz ve insansız hava araçları için bileşenleri, Moskova'ya tedarik ettiği açıklandı. Yaptırımlar, aralarında Libya, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Africa Corps'un da bulunduğu Kremlin ile bağlantılı paralı asker gruplarını kapsıyor. Bu paralı asker şirketleri, Afrika'da barışı ve güvenliği tehdit etmekle ve Afrika genelinde insan hakları ihlalleri yapmakla suçlanıyor. Bu gruplardan Rus vekilleriyle bağlantılı olduğu tespit edilen 11 kişi de yaptırım listesinde yer aldı. Yaptırım uygulanan toplamda 28 şirket bulunuyor. Yaptırım uygulanan şirketlerden bazıları ülkelerine göre şu şekilde: TÜRKİYE BY İNOVASYON TEKNOLOJİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ KAZAKİSTAN STANEX GROUP LIMITED LIABILITY PARTNERSHIP KAZSTANEX LIMITED LIABILITY PARTNERSHIP ZAPCHASTTRADE LLP RABADAZIYA LLP CPS ENERGY LLP TOO TAWKZ ÖZBEKİSTAN UZSTANEX LLC ESTONYA VIRMAVIA OU ÇİN HALK CUMHURİYETİ AUTEL ROBOTICS CO., LTD SINO HOLDINGS GROUP CO., LTD REDLEPUS TSK VECTOR INDUSTRIAL (SHENZHEN) CO., LTD HAINENG MACHINERY (HONG KONG) CO., LIMITED  XIN QUAN ELECTRONICS JINHUA HAIRUN POWER TECHNOLOGY CO., LTD CHENGDU JINGXIN TECHNOLOGY CO. LTD MAKEWELL INDUSTRIAL TRADING CO., LIMITED DONGGUAN SHENGYIN CNC EQUIPMENT CO., LTD WAGNER İLE BAĞLANTILI ŞİRKETLER Öte yandan, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığının açıkladığı listede Wagner şirketiyle bağlantılı olduğu belirlenen paralı asker şirketleri şunlar: MARKO MINING  THE OFFICER’S UNION FOR INTERNATIONAL SECURITY  RADIO CENTRAFRICAINE LENGO SENGO Son olarak; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 30 Ekim 2024 tarihinde Rusya, Hindistan, Çin ve diğer birçok ülkeden toplamda 398 kişi ve kuruma yaptırım uygulamıştı. 

ABD, Uygurları zorla çalıştıran 3 Çinli firmayı daha kara listeye aldı Haber

ABD, Uygurları zorla çalıştıran 3 Çinli firmayı daha kara listeye aldı

ABD, Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da uygulamakta olduğu soykırım, baskı ve asimilasyon politikalarına karşı somut adımlar atmayı sürdürüyor. ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından 31 Ekim 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Çin menşeli Esquel Group, Guangdong Esquel Textile ve Turpan Esquel Textile şirketlerinin ürettiği malların artık ABD’ye ithalinin yasakladığı duyuruldu. Açıklamada, bu şirketlerin işgal altındaki Doğu Türkistan'da bulunan fabrikalarında, Uygurlar başta olmak üzere Türk topluluklarını zorla çalıştırdığı belirtilerek ismi geçen Çinli firmalara yaptırım uyguladığı vurgulandı. Son alınan karar ile birlikte bu listedeki toplam şirket sayısı 78’e yükseldi. FABRİKALAR UYGUR SOYKIRIMINA DESTEK VERİYOR ABD yetkilileri bu firmaların, Çin hükûmetinin Uygur ve Türk topluluklarına karşı işlediği "soykırım" ve "insanlığa karşı suçlarda" aktif bir rol oynadığını belirtti. Çin, bu şirketlerin Uygur Türklerini sözde "yoksulluğu azaltma" adı verilen program kapsamında çalıştırdığını savunsa da ABD ve bağımsız gözlemciler bu uygulamaları zorla çalıştırma ve kölelik olarak değerlendiriyor. MESLEKİ BECERİ KAZANDIRMA BAHANESİ İLE KÖLE İŞÇİLİK Öte yandan Çin yönetimi, Uygurlara mesleki beceri kazandırmayı amaçladığı iddia edilen bu programların gönüllü olduğunu öne sürse de ABD ve diğer ülkeler bu sürecin gerçekte, kölelik benzeri koşullarda çalıştırma olduğunu belirtiyor. 2021 yılında ABD, Çin’in Uygurlara yönelik politikalarını "soykırım" olarak tanımıştı.

ABD'den Rusya ve Çin menşeli 398 kurum ve kişiye yaptırım Haber

ABD'den Rusya ve Çin menşeli 398 kurum ve kişiye yaptırım

ABD ve müttefikleri, Ukrayna'nın toprak bütünülüğüne karşı topyekûn saldırı başlatan Rusya'ya yaptırım uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda kritik teknolojilerin Rusya’ya akışını durdurmak için kararlı adımlar atan ABD Hazine Bakanlığı, 30 Ekim 2024 tarihinde Rusya, Hindistan, Çin ve diğer birçok ülkeden toplam 398 kişi ve kuruma yaptırım uyguladı. RUSYA’NIN SAVAŞ ÇABALARINA DESTEK VEREN ŞİRKETLERE YAPTIRIM ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yaptırım uygulanan bu şirketlerin sağladığı ürün ve hizmetlerin Rusya’nın işgal girişimini desteklediğini ve yaptırımlardan kaçmasına yardımcı olduğu bildirildi. Bu yaptırımlar, Biden yönetiminin üçüncü ülkelere yönelik en güçlü adımı olarak değerlendiriliyor. Hazine Bakanlığı, 274 kuruma yaptırım uygularken, Dışişleri Bakanlığı ise 120’den fazla kurum ve kişileri belirledi. Yaptırım uygulananlar arasında Rusya Savunma Bakanlığının üst düzey yetkilileri, savunma şirketleri, Çin’in kritik tedarik zincirini destekleyen firmalar ve Belarus’tan bazı kişi ve kuruluşlar yer alıyor. DÜNYA GENELİNDE KARARLILIK VURGUSU ABD’nin Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “ABD ve müttefikleri, Rusya’nın illegal ve ahlakî olmayan savaşını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu kritik araç ve teknolojilerin akışını durdurmak amacıyla küresel ölçekte kararlı adımlar atmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı. ÇİN, RUSYA’NIN SAVUNMA ÜRETİM SÜRECİNDE KRİTİK BOŞLUKLARI DOLDURUYOR ABD, Çin’in Rusya’ya askerî ve çift kullanımlı ürünler ihracatını da endişeyle izliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’in bu ürünleri temin etmek için Rusya’nın yaptırımlardan kaçınma ağını kullandığını belirtti. Çin, Rusya’nın savunma üretim sürecinde kritik boşlukları doldurarak, silah üretimini artırmasına yardımcı oluyor. YÜKSEK ÖNCELİKLİ ÜRÜNLERİN YÜZDE 70'İ ÇİN’DEN ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisine göre, işgal girişiminin başlangıcından bu yana, yüksek öncelikli ürünlerin yüzde 70’i Çin’den geliyor ve toplam değeri 22 milyar doları aşıyor. Bu durum, ABD’nin yaptırımlardan kaçınma faaliyetlerine karşı kararlılığını ortaya koyuyor. ÇİN’DEKİ İKİ ŞİRKETE YAPTIRIM UYGULANDI Ayrıca, ABD bu ayın ortalarında, Rusya’nın Ukrayna’daki işgal girişiminde kullanılan ürünleri üreten iki Çinli dron üreticisine yaptırım uyguladı. Bu yaptırımlar, ABD’nin Rusya ve müttefiklerinin tedarik zincirine yönelik dikkatini bir kez daha vurguladı.

Rusya, sahte transit şemasıyla Avrupa Birliği'nden mal alıyor! Haber

Rusya, sahte transit şemasıyla Avrupa Birliği'nden mal alıyor!

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, 21 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamada; işgalci Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından yaptırım uygulanan malların, Türkistan ve Kafkasya bölgesine ulaştırılmasına olanak sağlayan sahte bir transit şeması kullandığını belirtti. Yermak, "Kremlin, AB ülkelerinden Orta Asya ve Kafkasya bölgesine yönelik olarak yaptırım uygulanan malların tedarik edilmesini sağlayan sahte bir transit şeması kullanıyor." açıklamasında bulundu.  Yermak, ayrıca "Batılı çift kullanımlı elektronik bileşenleri elde etmek için aracı şirketler kullanılıyor. LNG tankerlerinden oluşan bir 'gölge filo' kurmak ve sıvılaştırılmış doğal gaz taşımak için de hayalî şirketler kuruluyor." bilgisini verdi. Açıklamada Yermak, "Rusya-İran-Kuzey Kore ittifakı çoktan askerî bir ittifak haline geldi ve açıkça demokrasilerle alay ediyor. Dünyadaki demokrasilerin konumunu güçlendirme zamanı tükeniyor ve hemen harekete geçmeliyiz." ifadelerine yer verdi. BİRLEŞİK KRALLIK, RUSYA YAPTIRIMLARINA YENİSİNİ EKLEDİ Birleşik Krallık, 17 Ekim 2024 tarihinde bugüne kadarki en büyük yaptırım paketini Rusya'nın gölge petrol tanker filosuna karşı uygulamaya koydu. Son uygulanan bu yaptırımlar, 18 Rus petrol tankeri ve 4 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tankerini kapsamaktaydı. Birleşik Krallık, 26 Eylül 2024 tarihinde yaptığı açıklama ile Rusya'nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sektöründeki beş gemisine ve iki denizcilik kuruluşuna daha yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Alınan bu önlemler hükûmet yetkilileri tarafından, "Rusya Federasyonu'nun, Putin'in Ukrayna'daki savaşının en önemli finansman kaynağı olan gelecekteki enerji kârlarını artırma girişimlerini bastırmayı amaçlayan müttefik çabaları" olarak değerlendirilmişti.

AB'den Rusya'ya silah sağlayan İran'a yaptırım Haber

AB'den Rusya'ya silah sağlayan İran'a yaptırım

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişiminde insansız hava aracı (İHA), roket ve askeri teknoloji tedarik eden İran menşeli 7 şirket ile şirketlerin 7 yetkilisine yeni yaptırım kararı aldı. Karar, AB Konseyinin resmî internet sayfasında 15 Ekim 2024 tarihinde duyuruldu. İRANLI HAVA YOLU ŞİRKETLERİNE DE YAPTIRIM UYGULANDI Yaptırımlar arasında, İran’ın Saha Airlines, Mahan Air ve Iran Air adlı 3 havayolu şirketi ile 2 ticaret firması ve 2 yakıt üretim şirketi bulunuyor. Iran Air, AB'ye özellikle Almanya, Avusturya, Fransa ve İtalya gibi ülkelere düzenli uçuşlar gerçekleştiren tek şirket olma özelliğini taşıyor. Uygulanan yaptırımlar, şirketin Avrupa'daki varlıklarını dondururken, AB ülkelerine uçuş bileti satma yetkisini de iptal ediyor. VARLIKLARI DONDURULACAK VE AB'YE GİRİŞLERİ YASAKLANACAK Yaptırımlar listesinde, İran Savunma Bakan Yardımcısı Seyed Hamze Galandari, İran'ın Rusya'daki askeri ataşesi Reza Kosravi Moghadam, havacılık şirketlerinin yöneticileri ve İslam Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey yetkilileri yer alıyor. Yaptırımlara tâbi olanların varlıkları dondurulacak ve AB'ye girişleri yasaklanacak. Diğer şirketlere ise bu kişileri doğrudan veya dolaylı olarak destekleme yasağı getirildi. AB, Mart 2024'te, İran'ın Rusya'ya silah veya teknoloji tedarik etmesi durumunda yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.