TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hep beraber aynı kimliğin bir parçası, aynı ortak mirasın bir temsilcisi olacağız
Özbekistan'ın Hive şehrinde, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından "Türk Dünyasının Yükselen Yıldızı Olarak Gençlik: Ortak Mirasımız, Ortak Geleceğimiz" temalı bir konferans düzenlendi. Konferansa katılım sağlayanTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, burada gerçekleştirdiği konuşma ile katılımcılara hitap etti.
"TÜRK DÜNYASI, DÜNYANIN YÜKSELEN BİR YILDIZDIR"
Konuşmasında tarihin önemli dönüm noktalarından birisinin yaşandığına dikkat çeken Başkan Kurtulmuş, özellikle son yıllarda dünyada ortaya çıkan gelişmelerin, Türk dünyasını topyekûn yükselen bir yıldız olarak ortaya koyduğunu vurguladı.
Kurtulmuş, konuşmasında "Türk dünyası, Orta Asya'dan Anadolu'ya, oradan Balkanlara ve Avrupa'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada, dünyanın tam orta yerinde, bütün fiziki, fikri ve coğrafi farklılıkların denge noktasında, 300 milyona varan nüfusuyla dünyanın yükselen bir yıldızdır. Türk dünyası, doğu-batı, kuzey-güney arasındaki bütün gerilimlerden uzak, yeni bir barış aksını oluşturabilecek önemli bir potansiyele sahiptir." ifadelerini kullandı.
TÜRK DÜNYASININ GENÇLERİNE HİTAP ETTİ
Kurtulmuş, konuşmasında;Türk dünyasının hem insan gücü potansiyeli hem yeraltı, yer üstü kaynakları itibarıyla hem de önüne koymuş olduğu hedefleriyle bugün dünya siyasetinde yükselen yıldızlardan birisi olacağını vurguladı. Konuşmasında gençlere hitap eden Başkan, "Hiç şüphesiz Türk dünyasını daha ileriye götürebilecek ve bu çerçevede umutlarımızı arttıracak olan da sizler gibi Türk dünyasının bilgili, bilinçli ve özgüveni yüksek gençleridir." şeklinde konuştu.
TÜRKİYE VE ÖZBEKİSTAN İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE
Aynı zamanda konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in öncülüğünde Türkiye ve Özbekistan’ın hükûmetler ve devlet olarak tam manasıyla bir iş birliği içerisinde olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:
"Son yıllarda geliştirdiğimiz, özellikle Türk Devletleri Teşkilatı ve onun parlamenter yansıması olan TÜRKPA, Türk dünyasının yükselen yıldızlarıdır. Aynı şekilde İslam İşbirliği Gençlik Forumunun, Türk dünyasının farklı yerlerinde gerçekleştirdiği faaliyetler de Türk dünyasının uyanması, yükselmesi ve gelişmesine vesile olacak önemli çalışmalardır. Bütün bu çalışmaları inşallah daha güçlü bir şekilde sürdürme kararlılığımızı, özellikle Türkiye ve Özbekistan arasındaki bu fevkalade mükemmel ilişkileri bir kere daha teyit ettiğimizi bu kürsüden ifade etmek istiyorum."
Konuşmasında aynı zamanda ekonomik ve ticari bağların geliştirilmesinin önemine de değinen Kurtulmuş, "Dünyadaki yeni dengeler, uluslararası ticarette de hiç şüphesiz yeni birtakım denge değişikliklerini ortaya çıkaracaktır. ABD’deki dünya ticaretini kökten değiştirmeye dönük son birtakım hareketler, niyetler olduğu ortadadır. Ama şu açık görülüyor ki bundan sonraki süreçte dünya ticareti hem yapısı itibarıyla hem de ulaşım yolları itibarıyla yeni bir döneme girecek ve bu çerçevede Türk dünyasında, bu geniş coğrafyada önemli ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi mümkün olacaktır." dedi.
Öte yandan Kurtulmuş, bilim ve teknoloji alanındaki iş birlikleri hakkında da "Bilim ve teknoloji alanında işbirliğini artırmamızın şart olduğu gibi özellikle ekonomik ve ticari iş birliklerimizin de artırılması; sadece kendi aramızda ticareti artırmak değil aynı zamanda ait olduğumuz bölgelerdeki ticaretin artırılması ve ekonomik iş birliklerinin geliştirilmesi, Türk dünyasının geleceği bakımından önemlidir." ifadelerini kullandı.
"EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ GEÇMİŞİMİZDİR, KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR"
Kimlik ve miras konusunun gelecek dönemlerde iş birliğini artırmak için önemli bir alan olduğuna dikkat çeken Kurtulmuş, konuşmasında bir ülkenin, bir milletin en önemli değerinin sahip olduğu kültürel mirası ve bu miras üzerinde yükselttiği milli kimliği olduğunu belirtti. Konuşmasında gençlere hitap eden Kurtulmuş, "Bir millet sahip olduğu mirası unutursa geleceğine yürümesi mümkün değildir." ifadelerinin ardından gençlerden, kültürel mirasa ve milli kimliğe sahip çıkmalarını beklediklerini söyledi.
Konuşmasına şu ifadelerle devam etti:
En büyük gücümüz geçmişimizdir, kültürel mirasımızdır. Bu mirasımıza sahip çıkacağız, bunu kendi kimliğimiz haline getireceğiz. Türk dünyası olarak, bütün bu Türk coğrafyalarındaki ortak kültürel kimliğimizin aslında birbirinin tamamlayıcısı, devamı olduğunu bilerek, buna göre hareket edeceğiz. Her ne kadar sınırları birbirinden ayrılmış olsa da Türkistan coğrafyasındaki büyük tarihi birikimimizin, mirasımızın aslında birbirinin devamı, birbirinin tamamlayıcısı, birbirinin yardımcısı olduğunu biliyoruz.
Kazakistan'daki Ahmet Yesevi ile Hive'deki Yusuf Hemedani'yi birbirinden ayıracak hiçbir sınır yoktur. Kırgızistan'daki kültürel mirasımızla Özbekistan'daki kültürel mirasımızı, Tacikistan’daki kültürel mirasımızı birbirinden ayıracak hiçbir mesafe yoktur.
Aynı şekilde Orta Asya'daki, Türkistan bölgesindeki mirasımızı, Anadolu’daki mirasımızdan ayıracak hiçbir mesafe söz konusu değildir. Bunu ortadan kaldıracak ve bu çerçevede bu geniş coğrafyanın ortak kimliğini, ortak mirasını inşallah çok daha güçlü bir şekilde ileriye taşıyacağız.
"300 MİLYON, HEP BERABER AYNI KİMLİĞİN BİR PARÇASI, AYNI ORTAK MİRASIN BİR TEMSİLCİSİ OLACAĞIZ"
Ayrıca, Türk dünyasında son dönemlerde yapılan çalışmaların takdirle izlendiğini vurgulayan Kurtulmuş, ortak alfabe ve ortak tarih konusuna değindi. Konuşmasında "Türk dünyasının ortak bir alfabeye kavuşması ve hemen arkasından Türk dünyasının ortak bir tarihe kavuşması en önemli beklentilerimizden birisidir. Böylece 300 milyon, hep beraber aynı kimliğin bir parçası, aynı ortak mirasın bir temsilcisi olacağız." ifadelerine yer verdi.
KURTULMUŞ'TAN DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK ÇAĞRISI
TBMM Başkanı Kurtulmuş, konuşmasının sonunda gelecek dönemin en önemli özelliklerinden birisinin birlik ve kardeşlik olduğunun altını çizerek, "Dilde birliği, fikirde birliği, ortak kültür ve mirasa, ortak hedefe sahip olmayı başarırsak işlerimizde de ortaklaşmayı mutlaka başaracağız." değerlendirmesinde bulundu.
Türk devletlerinin önüne tarihi bir fırsat geldiğini belirten Kurtulmuş, "Dünyada yeniden adaleti, hakkaniyeti, barışı, insafı, vicdanı, insanlığı tesis edebilecek bir imkan ortaya çıkmıştır. Bakmayın dünyanın bu kadar büyük türbülanslar içerisinde olduğuna, bakmayın bu kadar büyük çelişkilerin, bu kadar büyük gerilimlerin ve çatışmaların olduğuna… Çünkü hiçbir kötü gün sonsuza kadar devam etmez. Mutlaka bunlardan topyekûn bütün insanlık yeni bir arayış, yeni bir iyileşme dönemini bekleyecektir, bunun için çalışacaktır." ifadelerini kullandı.