SON DAKİKA
Hava Durumu

Orta Asya'da beş ülkenin liderleri, iki günlük zirvede buluşuyor

Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Tacikistan liderleri, 14-15 Eylül'de Duşanbe'de iki gün sürecek olan zirve için bir araya gelecek. Liderlerin 5 önemli konuda anlaşmaya imza atması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2023 12:08
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2023 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Orta Asya'da beş ülkenin liderleri, iki günlük zirvede buluşuyor

Altı ülkenin liderleri, stratejik hususları görüşmek üzere 14-15 Eylül 2023'te bir araya gelecek. AzerbaycanÖzbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Tacikistan liderlerinin toplantısı sonucunda 5 ayrı anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

5 ÖNEMLİ KONUDA GÖRÜŞME YAPILACAK

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılacak olan iki günlük zirvede, Orta Asya ülkelerinin liderlerinin ortak açıklaması, kara taşımacılığı alanında bir anlaşma, gençlik politikasının genel yönlerine ilişkin bir anlaşma, istişare toplantıları için ulusal koordinatörler konseyine ilişkin bir yönetmelik, 2023-2025 yılları için Orta Asya bölgesi nüfusunun sağlık ve refahını desteklemeye yönelik bir yol haritası olmak üzere farklı konularda ortak bildiriye imza atılacak.

İKİ GÜNLÜK ZİRVEDE 10'DAN FAZLA ETKİNLİK

Zirve çerçevesinde Dışişleri Bakanları Toplantısı, Ulaştırma Bakanları Toplantısı, Ekonomik Forum, Uluslararası Ulusal Ürünler Sergisi, Orta Asya Diyaloğu Üyeleri Toplantısı, Kadın Liderler Sergisi, Sanatçıların Yer Aldığı Bir Sergi, Yükseköğretim Kurumları Rektörlerinin Katıldığı Bir Forum, Uluslararası Bilimsel Konferans gibi 10'dan fazla etkinlik düzenlenecek. 

IFAS KONSEYİ TOPLANACAK

Öte yandan, zirvede Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu (IFAS) Konseyinin toplantısı da olacak. IFAS Konseyi, 1993 yılında, Aral Gölü havzasındaki çevresel sorunları ele almak ve sosyo-ekonomik durumu iyileştirmek amacıyla kurulmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.