SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırgızistan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırgızistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırgızistan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırgızistan ve AB yetkilileri Strazburg’da buluştu: İş birliği derinleşiyor! Haber

Kırgızistan ve AB yetkilileri Strazburg’da buluştu: İş birliği derinleşiyor!

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosunun bulunduğu Strazburg şehrinde 1 Nisan 2025 tarihinde, Kırgızistan heyetinin katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Kırgız devlet haber ajansı Kabar’ın haberine göre; Kırgızistan heyetine Başbakan Yardımcısı Edil Baysalov başkanlık yaptı. Ayrıca toplantıya, İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Edmondo Sirielli başkanlığındaki AB heyeti, AB Parlamentosu üyeleri, Avrupa kurumlarının temsilcileri, diplomatik temsilciler, medya ve uzman topluluğu katıldı. Toplantıda Kırgız Cumhuriyeti’nin son yıllarda sosyo-ekonomik kalkınma alanında elde ettiği önemli başarılar ele alındı ve AB ile yeni etkileşim biçimlerini tartışmaya açıldı. Ayrıca ticaret, sürdürülebilir kalkınma, su ve enerji gündemi ve iklim iş birliği konularına özel önem verildi. KIRGIZİSTAN-AB İLİŞKİLERİ DERİNLEŞİYOR Görüşme sırasında Başbakan Yardımcısı Baysalov, bölgesel projelerin uygulanması için ortak bir yatırım fonu veya banka da dâhil olmak üzere AB ile kalıcı koordinasyon mekanizmaları kurulması gerektiğini kaydetti.  Baysalov ayrıca, Kırgızistan'ın organize ettiği “Küresel Dağ Diyaloğu” adlı uluslararası konferans ve Nisan 2025'te Issık Göl'de düzenlenecek Dünya Gençlik Dağ Festivali de dâhil olmak üzere iklim girişimlerinin önemini vurguladı. Bunlara ek olarak toplantıda Kırgızistan heyeti, 3-4 Nisan tarihlerinde Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenlenecek olan devlet başkanları düzeyindeki ilk “Avrupa Birliği-Orta Asya Zirvesi” öncesinde AB ile stratejik ve uzun vadeli bir ortaklığa olan bağlılığını bir kez daha teyit etti. Kırgızistan heyetinin, siyasî diyalogu genişletmek ve Kırgızistan ve Avrupa arasındaki iş birliğini derinleştirmek için somut adımlar üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla üzere iki gün boyunca Avrupa Parlamentosu heyetleriyle toplantılar düzenleyeceği kaydedildi.

Kırgızistan'dan 2030 hedefi: Gayrisafi millî hasıla 30 milyar dolara ulaşacak Haber

Kırgızistan'dan 2030 hedefi: Gayrisafi millî hasıla 30 milyar dolara ulaşacak

Kırgızistan, 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık bir gayrisafi millî hasıla (GSYH) hedefliyor. Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Bakıt Sadıkov, Kırgızistan Cumhuriyeti’nin 2030 Millî Kalkınma Programı’na ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi. 24.kg haber ajansının 31 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre, Bakan Sadıkov düzenlediği basın toplantısında, Kırgızistan Bakanlar Kurulu ve devlet organlarının çalışmalarının sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak ve orta vadede bir kalkınma doğrultusu belirlemek üzere tasarlanan yeni 2030 Millî Kalkınma Programı'nı sundu. HEDEFTE 30 MİLYAR DOLAR VAR 2030 yılı için bir dizi kilit kilometre taşı belirleyen kalkınma programına göre; GSYİH'nin en az 30 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte 2025-2030 dönemi için belirlenen ekonomik hedefler arasında; kişi başına düşen GSYİH'nin 4,5 bin dolara yükseltilmesi, yıllık ortalama yüzde 8 büyüme oranının sağlanması, kamu dış borcunun GSYİH'nin yüzde 60'ı seviyesine indirilmesi, işsizlik oranının en fazla yüzde 5'e düşürülmesi ve sabit sermaye yatırımlarının 2030 yılında GSYİH'nin yüzde 20'sine çıkarılması yer alıyor. Ayrıca Kırgızistan'ın İnsani Gelişme Endeksi'nde (HDI) ilk 100 ülke arasına girmesi planlanıyor. Basın toplantısında konuşan Bakan Bakıt Sadıkov, programın yapısının Kırgızistan'ın rekabet avantajları ve küresel eğilimlerin kapsamlı bir analizine dayandığını belirtti. Öte yandan ekonomik büyümeye katkıda bulunan beş temel faktör ise, zengin doğal kaynaklar, jeopolitik konum, elverişli demografi, bölgedeki stratejik konum ve küresel eğilimlere ve tehditlere uyum şeklinde belirlendi. DÖRT ANA YÖNDE KARAR KILINDI Bu bakımdan ilgili kalkınma planı için dört ana gelişme yönü oluşturuldu. Bu bağlamda sanayileşmeyle yerli üretimi ve istihdamı artırmak için madencilik ve imalat sanayilerinin geliştirilecek.  Kırgızistan'ı bölgede bir lojistik, ticaret ve finans merkezi hâline getirilmesi için çalışmalar yürütülecek.  Kırgızistan’da tarım sektöründeki pozisyonların güçlendirilmesi ve üst düzey de dâhil olmak üzere çeşitli turizm türlerinin geliştirilmesi hedeflenecek. Yeşil enerjinin geliştirilmesi amacıyla, enerji güvenliği ve sürdürülebilir kalkınma için yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye sokulacak.

Jogorku Keneş, Kırgızistan-Tacikistan devlet sınırına ilişkin anlaşmayı onayladı Haber

Jogorku Keneş, Kırgızistan-Tacikistan devlet sınırına ilişkin anlaşmayı onayladı

Kırgızistan Parlamentosu Jogorku Keneş, 19 Mart 2025 tarihinde “Kırgızistan Cumhuriyeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Arasında 13 Mart 2025 tarihinde Bişkek'te imzalanan Kırgız-Tacik Devlet Sınırı Hakkında Anlaşmanın Onaylanması Hakkında” adlı yasa tasarısını kabul etti.  İki ülke arasındaki sınır anlaşması, 13 Mart 2025 tarihinde Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın Kırgızistan ziyareti esnasında imzalanmıştı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile görüşen Rahman; burada ticaret, ekonomi, enerji, su kaynakları, ulaşım ve iki iş birliği konularını görüşmelerin ardından başkent Bişkek'teki Intımak Ordo'da resmî düzeyde çeşitli anlaşmalara imza attı. DEVLET SINIR ANLAŞMASINI İMZALADILAR Cumhurbaşkanı Rahman ve Cumhurbaşkanı Caparov, uzun zamandır iki ülke arasındaki sınır konusunda yaşanılan anlaşmazlıklara son verdi. Bu kapsamda görüşme neticesinde liderler, iki ülke arasındaki devlet sınır anlaşmasını imzaladı. Bu sene 21 Şubat'ta ülkelerin milli güvenlik komite başkanları, Kamçıbek Taşiyev ve Saymumin Yatimov, sınırların belirlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.  Taşiyev, 27 Şubat 2025 tarihinde ise sınırın netleştirilmesinde her iki tarafın çıkarlarının göz önünde bulundurulduğunu ve daha önce tartışmalı bölgeler üzerinde anlaşmaya varıldığını ifade etmişti. Anlaşmazlık, eski Sovyetler Birliği döneminde belirlenen sınır çizgilerinin etnik ve ekonomik yapıya uygun olmamasından kaynaklanıyordu. Cumhurbaşkanı Caparov'un söz konusu kanunu onaylamasının ardından sınır anlaşması yürürlüğe girecek.

Türkiye, Kırgızistan'daki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı Haber

Türkiye, Kırgızistan'daki ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye'den gönderilen yardımları Kırgızistan'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliğinin Din Hizmetleri Müşavirliğince, başkent Bişkek'teki Merkez İmam Serahsi Camisi'nde Ramazan ayı vesilesiyle gıda yardım etkinliği düzenlendi. Cami avlusu Türkiye ve Kırgızistan bayraklarıyla donatıldı.  Programa Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Salih Sezik, Kırgızistan Müftüsü Abdulaziz Zakirov, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk ve Kırgız gönüllüler ile ülkede görevli Türk imamlar katıldı. RAMAZAN BOYUNCA YARDIMLAR VE İFTARLAR YAPILACAK Türkiye’nin Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Sezik, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, "Amacımız, her bir Kırgız kardeşimizin duasını almak." ifadelerini kullandı. Yardım kolilerinin Türkiye ve Avrupa'dan gönderilen zekatlarla alındığını belirten Sezik, bu vesileyle Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcileri ile Fransa'dan iki Türk gönüllünün Bişkek'e geldiğini kaydetti. Aynı zamanda Sezik, Kırgızistan'ın birçok bölgesinde Ramazan boyunca yardımlar başta olmak üzere iftarlar ve ziyaretler gerçekleştireceklerini söyledi. BU YIL BİN 500 GIDA KOLİSİ DAĞITILACAK Kırgızistan Müftüsü Abdulaziz Zakirov da Türkiye'nin her yıl Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine gıda kolisi dağıttığını ve bu yıl da ülkede bin 500 gıda kolisi dağıtılacağını belirtti. Zakirov, "Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine teşekkür ediyorum. Allah oruçlarını ve yardımlarını kabul etsin." şeklinde konuştu. HALK, KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE KARDEŞLİĞİNE İNANIYOR Gıda yardımı alan halk, Kırgızlar ile Türklerin kardeş halklar olduklarına dikkat çekerek sağlanan yardımlar için teşekkürlerini iletti. 

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkistan'da vizesiz seyahat önerisi! Haber

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkistan'da vizesiz seyahat önerisi!

Kırgızistan ile Tacikistan arasında uzun süredir devam eden sınır sorununun çözülmesinin ardından anlaşma hakkında değerlendirmelerde bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, bölgedeki sınır anlaşmazlıklarının nihai olarak çözüldüğünü belirterek Türkistan ülkeleri arasında vizesiz geçiş ve Şengen (Schengen) benzeri ortak vize sistemi oluşturulması çağrısı yaptı. CAPAROV: KALICI BARIŞ SAĞLANDI Kırgız lider, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman (Emomali Rahmon) ile Devlet Sınır Anlaşması'nın imzalanmasını sadece iki ülke için değil, tüm bölge için tarihi bir olay olarak nitelendirirken, "Artık Orta Asya'da kalıcı barış sağlandı" dedi. Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan arasında karşılıklı vizesiz rejim uygulaması önerisinde bulunan Caparov, "Diğer ülkelerden gelen ziyaretçiler için Şengen vizesine benzer tek bir vize uygulanmalı ve bölgedeki tüm halklar arasında serbest dolaşım sağlanmalı." ifadelerini kullandı. Öte yandan söz konusu anlaşma neticesinde devredilen topraklardan bazı vatandaşların taşınmak zorunda kalacağını belirten Cumhurbaşkanı Caparov, yetkililerin bu vatandaşlar için yüksek koşullarda modern konutlar inşa edeceğini kaydetti. BÖLGESEL VİZE DAHA ÖNCE GÜNDEME GELMİŞTİ Türkistan coğrafyasında yabancı turistler için birleşik bölgesel vize projesi ilk olarak 2018'de gündeme gelmişti. Fikir ilk olarak Kazakistan'ın ilk cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in kızı Dariga Nazarbayeva tarafından ortaya atılmıştı. Dariga Nazarbayeva, böyle bir vizenin Şengen vizesinin Asya eşdeğeri olarak hizmet etmesi gerektiğini önermişti. Öte yandan Aralık 2018'de Kazakistan ve Özbekistan, 2019 yılında "İpek Yolu" ortak vizesini başlatma planlarını duyurmuştu ancak bu proje hiçbir zaman hayata geçirilmedi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.