SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, UNESCO listesine girdi

Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsilî Listesi’ne kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2024 16:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2024 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, UNESCO listesine girdi

Türkiye, aktif olarak rol aldığını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2003 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi listelerine, yaşayan mirasları kaydetmeye devam ediyor. Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kabul edilirken ayrıca daha önce listeye giren Nevruz dosyasına Moğolistan da eklendi.

UNESCO 19. Hükûmetler Arası Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi 2 Aralık 2024 tarihinde Paraguay’da toplandı. 7 Aralık 2024 tarihine kadar sürecek Komite toplantısında Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kaydedildi.

Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası, Türkiye ve Kuzey Makedonya tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne sunuldu. Farklı ülkelerden temsilcilerin bulunduğu 19. Hükûmetler Arası Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Değerlendirme Organı ise, Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası'nın Sözleşme’nin İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilmesine karar verdi.

Bu bakımdan Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ve Kuzey Makedonya’nın Trakya bölgesinde icra edilen geleneksel tulum/gayda yapımcılığı ve icrası; Türk kültüründe yaşatılan ve aktarılan bir yaşayan miras olarak kabul edildi.

TÜRKİYE EN ÇOK UNSUR KAYDETTİREN İKİNCİ ÜLKE

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Kültürümüz UNESCO’da büyümeye devam ediyor.” vurgusunda bulundu.

Ersoy ayrıca, “Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası” unsurunun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesi’ne kaydedilmesiyle Türkiye’nin listede bulunan unsur sayısının 31’e yükseldiğini duyurarak, “Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde en çok unsur kaydettiren 2. ülke konumunu başarıyla korumaktadır.” dedi.

NEVRUZ DOSYASINA MOĞOLİSTAN DA EKLENDİ

Bununla birlikte her yıl 21 Mart’ta “baharın müjdecisi” olarak kabul edilen Nevruz; 2016’da Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Türkiye tarafından düzenlenen çok uluslu ortak dosya ile İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kaydedilmişti. Devam eden 19. Hükûmetler Arası Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi’nde ise çok uluslu Nevruz ortak dosyasına Moğolistan da eklendi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.