SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nevruz

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nevruz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nevruz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı nasıl geçiyor? Haber

İşgal altındaki Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı nasıl geçiyor?

Türk kültürünün önemli günlerinden, baharın ve yeniden dirilişin müjdecisi 21 Mart Nevruz Bayramı, Türk coğrafyalarında bugün kutlanmaya başladı. "Yenigün" anlamına gelen bayram gününde, Türk halkları, gece ve gündüzün eşitlenmesiyle baharın gelişini çeşitli etkinliklerle kutluyor. DOĞU TÜRKİSTAN'DA NEVRUZ BAYRAMI HALA YASAK Ancak Türk dünyasının en doğusunda bulunan ve Çin işgali altında senelerdir baskı ve soykırıma maruz kalan Doğu Türkistanlılar, bu yıl da Nevruz Bayramını buruk bir şekilde karşıladı. Doğu Türkistan'da Nevruz Bayramı hâlâ yasak. Eskiden Nevruz Bayramı Doğu Türkistan'da nasıl kutlanırdı? Neler yapılırdı? Okullarda nasıl karşılanırdı?  Bu soruların cevabını Kırım Haber Ajansı (QHA) Muhabiri Selahaddin Kaşgarlı şöyle anlattı; "Çocukluğumun ve gençliğimin geçtiği Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde, Nevruz Bayramı sadece ve sadece okullarda kutlanabiliyordu. O gün geneleksel Uygur kıyafetlerimizle okula gider, şiir okur ve dans ederdik. Bayram boyunca geleneksel kırlangıç oyunu oynardık. Sadece Uygurların olduğu okullarda kutlanabilen Nevruz Bayramı'ndan bir gün önce, baharın gelişini müjdeyen doğanın nimetlerini toplar, okulun arka bahçesindeki kazanlara bu nimetleri hep birlikte atardık ve pişirirdik. Okulumuzdaki öğretmenler, atalarımızdan kalan öğütleri bizlere aktarır, bizim doğru yolu bulmamız için çabalardı. Belki de yıllardır zulüm altında yaşayan Doğu Türkistanlılar için, kaderin burukluğu altında doğan tebessümün, neşenin bizi bir arada tuttuğu özel günlerden biriydi Nevruz Bayramı! Nevruz Bayramınız kutlu olsun. Novruz Bayramımız mübarek bolsun"

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Nevruz Bayramı Haber

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Nevruz Bayramı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1922 yılında Ankara’da düzenlenen Nevruz kutlamasında yer almıştı. Atatürk Nevruz Bayramı'nın, Türklüğün en eski bayramlarından biri olduğunu biliyordu. Bu nedenle de İstiklal Savaşı’nın karanlık günlerinde Atatürk, Türk milletini birlik beraberlik içinde tutmak, halkın moralini yükseltmek için sık sık at yarışları, güreş müsabakaları gibi etkinlikler düzenletiyordu. NEVRUZ’UN TÜRK TOPLULUKLARINA AİT OLDUĞUNU VURGULUYOR  Dönemin sıkıntılı günlerinde halkın heyecanını artıracak her türlü etkinliği yaparak, hem Nevruz’un Türk topluluklarına ait olduğunu vurguluyor hem de Nevruz şenlikleriyle halkın moralini yüksek tutmaya çalışıyordu. Halkın kendi içinde yaşattığı kültürel değerleri ne kadar önemsediğini gösteriyordu. ATATÜRK, NEVRUZ BAYRAMI'NI ÖNEMSİYORDU "Cumhuriyet'in temeli yüksek Türk kültürüdür” diyen Mustafa Kemal Paşa'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi sıfatıyla Nevruz kutlamasına bizzat katılması, aslında onun çok zor bir yolda yürürken her şeyi ne kadar detaylı düşündüğünün de bir göstergesiydi. İşte bu düşüncelerle Atatürk, Nevruz kutlamalarına bizzat katılmış ve bu kadim Türk bayramının yaşamasına ne kadar önem verdiğini göstermişti. ATATÜRK VE 21 MART 1922 NEVRUZ BAYRAMI İstiklal Savaşı sırasında Ankara’da en görkemli Nevruz kutlaması Büyük Taarruz’a hazırlık yapıldığı günlerde 21 Mart 1922 tarihinde yapılmıştı. O gün, Taşhan Meydanı'nda (Hakimiyet-i Milliye Meydanı) öğrencilerin katıldığı bir geçit töreni düzenlenmişti. Gösterileri izleyen Ahmet Emin Yalman, Ankara’daki Nevruz kutlamalarını şu cümlelerle anlatmaktadır: “Ankaralılar, geleneksel Nevruz şenliklerine her yıl büyük coşku ile katılır, baharın gelişini sevinçle karşılardı. Geçen yıl İnönü Muharebeleri nedeniyle Nevruz şenlikleri sönük geçmişti. 1922 şenliklerinin daha canlı olması için bütün okullar haftalar öncesinden hazırlığa başladılar. Nevruz şenlikleri, Ziraat Mektebi’nin, yani Genelkurmay Başkanlığının bulunduğu küçük tepenin altındaki çayırlık alanda yapıldı. Hava güneşlikti. Ankaralılar, çayırın çevresini doldurmuşlardı. Mustafa Kemal Paşa, Ankara’daki Azerbaycan, Afganistan ve Buhara elçileriyle birlikte büyük bir çadırdan gösterileri izledi. Gösteriler, öğrencilerin heyecanlı konuşmaları ve yurtseverlik şiirleri okumalarıyla başladı. Ankara Sultani (Lise) ve Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) Mektepleri öğrencileri spor gösterileri yaptılar" Dünyanın en eski bayramı olarak tarihe geçen Nevruz, Türk dünyasında Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı ve 12 Hayvanlı Türk Takvimi'nde yeni yılın başlangıcı olarak binlerce yıldan bugüne kutlanıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.