SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukraynalıların yüzde 50’si Kırım Tatar milli özerkliğini destekliyor

Kıyiv-Mogıla Analitik Platformu tarafından yapılan araştırmaya göre Ukrayna vatandaşlarının 3'te 2'si Kırım Tatar milli özerkliğin oluşturulması fikrine aşina.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 19:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukraynalıların yüzde 50’si Kırım Tatar milli özerkliğini destekliyor

Ukrayna vatandaşlarının yüzde 50'den fazlası Ukrayna'ya bağlı Kırım Tatar özerkliğinin kurulmasına olumlu bakıyor.

Kıyiv-Mogıla (Mohyla) Analitik Platformu sivil toplum kuruluşu tarafından gerçekleştirilen "Ukrayna toplumunun Kırım ve Kırım Tatarlarına ilişkin algısı" adlı araştırma sonuçlarına göre Ukrayna vatandaşlarının yüzde 77’si Kırım Tatar milli özerkliğin oluşturulması fikrine aşina. Ayrıca Ukrayna vatandaşlarının yüzde 50’sinden fazlası Ukrayna'da Kırım Tatar özerkliğinin oluşturulmasına olumlu bakıyor.

Öte yandan araştırmaya katılanların yüzde 40’ı bu fikre olumsuz bakıyor.

AÇIK DİYALOG VE ÇABALARIN BİRLEŞTİRİLMESİNE İHTİYAÇ VAR

Araştırmayı gerçekleştiren Kıyiv-Mogıla (Mohyla) Analitik Platformu sivil toplum kuruluşu, yaptığı açıklamada Ukrayna'nın karşı karşıya olduğu zor süreçler bağlamında, Kırım Tatarlarının siyasi hakları, sosyal olanakları ve kültürel kimlikleri hususlarının özel bir önem kazandığını kaydetti.

Aynı zamanda 2014 yılından bu yana Ukrayna vatandaşlarının Kırım Tatarlarına karşı ilgisinin daha da arttığını vurgulayan araştırmacılar, “Kırım Tatarlarının milli-bölgesel özerkliği gibi çözülmemiş sorunlar toplumda kutuplaşmaya neden olabilir; açık tartışma ve karşılıklı anlayış eksikliği bu sorunları yalnızca daha da kötüleştirir. Bu sorunları ele almak, derinlemesine araştırmayı, açık diyaloğu ve çabaların birleştirilmesini gerektirir. Bu sorunların çözümü için derinlemesine araştırma, açık diyalog ve çabaların birleştirilmesi gereklidir.” değerlendirmesinde bulundular.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.