Nariman Celal QHA’ya konuştu: Türkiye'nin tutumu anlaşılır ve Ukrayna çıkarlarına uygun
Antalya, dünya ülkelerinden liderlerin, siyasilerin, diplomatların, uzmanların ve gazetecilerin bir araya geldiği foruma dördüncü kez ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığının himayesinde Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen 4. Antalya Diplomasi Forumu (ADF2025), bu yıl "Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek" ana temasıyla dünya kamuoyunda öne çıkan meseleleri, dış politika cephesindeki acil çözüm bekleyen konuları tartışma ve çözüm üretme imkanı sağladı. Belek'teki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve 140'ı aşkın ülkeden davetlinin yer aldığı foruma, Ukrayna her yıl olduğu gibi üst düzey katılım sağladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından Ankara Büyükelçisi olarak atanan, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal; foruma iştirak ederek konuşmaları dinledi, pek çok önemli temasta bulundu.
Kırım Haber Ajansı (QHA), 4. Antalya Diplomasi Forumu marjında çeşitli üst düzey temaslar gerçekleştiren Celal’e mikrofon uzattı. Celal; Antalya’daki resmî temaslarını, Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmelerine nasıl dahil olabileceğini QHA'ya değerlendirdi. Aynı zamanda Celal, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak göreve başladığında yapmayı planladığı projelere de değindi.
“UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI ANDRİY SIBİHA GELDİ VE BÜTÜN DÜNYAYA UKRAYNA’NIN TUTUMUNU BİLDİRDİ”
Gerçekleşen Antalya Diplomasi Forumu’nun çeşitli tarafların ve ülkelerin bir yerde toplanıp konuşması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Celal, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha’nın da bu foruma katılım sağladığını ve birtakım önemli görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı. Aynı zamanda KTMM'nin de önemli görüş alışverişlerinde bulunduğunu belirtti.
Celal, değerlendirmesinde “Antalya Diplomasi Forumu, gerçekleştirilen en büyük forumlardan biridir. Burada herkes, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ı dinlemeye, kendi öz fikirlerini paylaşmaya geliyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha da geldi ve bütün dünyaya Ukrayna’nın tutumunu bildirdi. 20’den fazla görüşme oldu. En başta Azerbaycan ile Afrika ülkelerinin temsilcileriyle görüşmeler yapıldı. O yüzden ben, bu forumun sonuçlarını çok iyi değerlendiriyorum. Bizler de KTMM heyeti olarak burada görüş alışverişlerinde bulunduk, gazetecilerle konuştuk. Bu görüşmeler birden netice vermese bile, sonucun iyi olacağına dair düşüncelerim var.” ifadelerini kullandı.
“SİYASİ TUTSAKLAR MEVZUSUNU ULUSLARARASI TOPLUMUN ODAĞINDA TUTMAYI BAŞARIYORUZ”
Kendisine yöneltilen dünyanın Kırım Tatar siyasi tutsaklara bakış açısının nasıl olduğuna dair soruya Celal, bu konunun hem uluslararası toplumun hem de uluslararası teşkilatların gündeminde olduğunu belirtti. Kendisi de eski bir siyasi tutsak olan Celal, “Ama biz; yeni hikayelerin, gerçeklerin anlatılmasına ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Hepimiz bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ukrayna devletinin, diplomasisinin ve sivil toplumunun çabaları sayesinde bu mevzuyu uluslararası toplumun odağında tutmayı başarıyoruz. Ama her gün, dünya gündeminde yeni bir konu açılıyor. Siyasi tutsaklar konusunu gündemde tutmak zor ama işimizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
“UKRAYNA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN PLANLARIM VAR”
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi olarak atanan Celal, göreve başladığında yapmayı planladığı projelere de değindi. Celal, “Ukrayna ve Türkiye arasındaki siyasi diyalog benim için çok önemli. Bu ilişkileri güçlendirmek için planlarım var.” dedi.
İki ülke arasında savunma sanayii, ticaret, lojistik, enerji gibi alanlarda iş birliği projeleri olduğunu aktaran Celal; bu konularda müzakerelerin yapıldığını ve çok fazla iş imkanı bulunduğunu belirtti.
Celal, göreve geldiğinde Kırım Tatarlarının ve Ukrayna vatandaşlarının haklarını koruma konusuna da odaklanacağını aktardı. Değerlendirmesinde “Savaş nedeniyle çok fazla kişi işgal altındaki Ukrayna topraklarından Türkiye’ye geliyor. Türkiye'de kalmasalar bile geçici olarak buraya sığınıyorlar, bu insanların belgeleri ile ilgilenmek gerekiyor. Bu da Ukrayna Büyükelçiliğinin vazifesidir.” ifadelerini kullandı.
“HERKES BANA ‘SENİ BEKLİYORUZ, HALLETMEMİZ GEREKEN ÇOK İŞLER VAR’ DİYOR”
İnsanî projelere dikkat çeken Celal, eğitim ve kültür alanında projelere odaklanacağını aktardı. Konuşmasında “İki devlet arasında kültürel diyalog kurmak çok önemlidir. İki ülkenin tarihi bağları güçlü, birçok ortak güncel mesele var. Ve elbette Karadeniz bölgesinin güvenliği de şu an en önemli konu. Bu konularda çalışmalarım olacak. Herkes bana ‘Seni bekliyoruz, halletmemiz gereken çok işler var’ diyor.” cümlelerini kullandı.
TÜRKİYE’DEKİ KIRIM TATAR DİASPORASINA SESLENDİ
Celal, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli bir yer tutan Kırım Tatar diasporasına da seslendi. Kırım Tatarlarının aktif olarak faaliyet göstermesinin çok önemli olduğunu ifade eden Celal, “Ukrayna ve Türkiye’, Kırım Tatarlarının durumuna çok dikkat ediyor Biz bunu, yakın zamanda Cumhurbaşkanı Zelenskıy Ankara’ya ziyaret gerçekleştirdiğinde kendimiz işittik.” şeklinde konuştu.
Konuşmasında şu ifadeler yer aldı:
“Asırlardır Türkiye’de yaşayan ve Türkiye vatandaşı olan kardeşlerimizin faaliyeti çok önemlidir. Kırım Tatar diasporasının temsilcileriyle bağlar kurmayı ve çeşitli projeler yapmayı planlıyorum. Ama şunu da söylemek isterim, daha yüksek faaliyet gösterme imkanları var."
“TÜRKİYE VE UKRAYNA, KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ EN GÜÇLÜ DEVLETLERDİR”
QHA’nın yönelttiği Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri sürecine nasıl dahil olabileceği sorusuna Celal, “Türkiye Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek gösterdiği için çok minnettarız. Türkiye’nin pozisyonu Ukrayna’nın istediği kadar olmasa bile; Türkiye’nin en başından beri Ukrayna’nın bütünlüğüne ve zafer kazanmasına yardım ettiğini çok iyi biliyoruz. Türkiye’nin etkisi çok büyük. Çünkü Türkiye ve Ukrayna, Karadeniz bölgesindeki en güçlü devletlerdir. Bizim ordularımız güçlü ve tecrübeli.” cümleleriyle cevap verdi.
“TÜRKİYE'NİN YUVARLAK MASADA YER ALMASINI ÇOK İSTERİM”
Rusya’nın Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde güçlenmesini istemediğini belirten Celal, son aylarda Trump hükûmetinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı davranışlarının da farkında olduklarını aktardı.
Celal, değerlendirmesini “Ukrayna Dışişleri Bakanı Sıbiha da bunu açıkça söyledi. Türkiye'nin çok taraflı müzakerelere katılmasını çok isterdik. Çünkü Türkiye'nin tutumu anlaşılır ve Ukrayna çıkarlarına uygun. Bu konuda çalışacağız. Ben de şahsi olarak Türkiye'nin bu yuvarlak masada yer almasını çok isterim.” ifadeleriyle sonlandırdı.