Kırımoğlu: Kırım’da ulusal-bölgesel özerklik kurulmalı
Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatarlarının anavatanı Kırım’da ulusal-bölgesel özerkliğin oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yılı çerçevesinde Ukrinform haber ajansına özel röportaj veren Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rus işgalindeki vatan Kırım ve Rus saldırıları altındaki Ukrayna'ya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kırımoğlu, “Kırım, Kırım Tatar halkının anavatanı bu yüzden ancak ulusal-bölgesel özerklikten söz edebiliriz. Bu yöndeki ilk adım atıldı. 2021’de Ukrayna Parlamentosu Yerli Halklar Yasasını kabul etti. Bu yasaya dayanarak mevcut Kırım Özerk Cumhuriyeti'ni ulusal-bölgesel bir cumhuriyete dönüştürmek mümkündür.” dedi.
KIRIM TATAR HALKININ KENDİ KADERİNİ TAYIN ETME HAKKI UYGULANMALI
Özerkliğin mutlaka "Kırım Tatar özerkliği" adını taşıması gerekmediğini ancak yerli halkın kendi kaderini tayin etme hakkının gerçekleşmesi için koşulların yaratılması gerektiğini vurgulayan Kırımoğlu, “Tabii ki diğer halklar ayrımcılığa uğramamalı. İstediğimiz şey Kırım Tatar dilinin devlet dili olarak kabul edilmesi. Kırım Özerk Cumhuriyeti hükumetinin tüm kollarında Kırım Tatar halkının yeterli temsilinin sağlanması. Ukrayna'nın bağımsızlığının ilk günlerinden beri bunu savunduk. Ama ne yazık ki bizi duymadılar.” ifadelerini kullandı.
KIRIM'DA ULUSAL-BÖLGESEL ÖZERKLİĞİN KURULMASINA DESTEK VERENLERİN SAYISI ARTTI
2014 yılındaki Onur Devrimi'nden sonra Kırım Tatarlarına karşı tavrın değiştiğine dikkat çeken Kırımoğlu, “Anketlere göre, 2014’ten önce Kırım’da ulusal-bölgesel özerkliğin oluşturulmasını Ukrayna vatandaşlarının yüzde 20-25’i destekliyordu. Şimdi ise destek verenlerin sayısı yüzde 55’i geçti. Bana göre bu sayı artmaya devam edecektir.” dedi.
“KIRIM TATARLARI BİRLEŞİK BİR CEPHE OLARAK İŞGALE KARŞI ÇIKTI”
Kırımoğlu, Kırım’ın ulusal bölgesel özerklik statüsünün hem Kırım Tatar halkının gelişmesine fırsat vereceğini hem de Ukrayna devletinin çıkarlarına hizmet edeceğini belirterek, “Hayat bize özerklik cumhuriyetinde kimin kim olduğunu gösterdi. Kırım'daki işgalin başlangıcında, etnik Rus Oleg Sentsov ve Ukraynalı Mıkola Baluh gibi diğer milletlerin temsilcileri, şu ya da bu şekilde işgale karşı çıktılar. Ancak Kırım Tatar halkı işgalcilere karşı birleşik bir cephe olarak ayağa kalktı. Ve şimdi, elbette, hem Ukraynalılar arasında hem de iktidarda bu halka karşı tutum değişti.” değerlendirmesinde bulundu.