SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya Kırım'ı bir açık hapishaneye dönüştürdü

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilci Yardımcısı Olga Kurişko, Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiğini ve Ukrayna'ya karşı savaş başlattığını hatırlatarak Yarımada'da 10 yıldır devam eden insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 13:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 15:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya Kırım'ı bir açık hapishaneye dönüştürdü

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da düzenlenen Forum 2000 Uluslararası Konferansı çerçevesinde, "Açık Hapishanede On Yıl: İşgal Altındaki Kırım'da İnsan Hakları" konulu bir panel gerçekleştirildi. Panele; Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları ve Geçiş Politikası Departmanı Direktör Yardımcısı Zdenko Tsaysova, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilci Yardımcısı Olga Kurishko, ZMİNA İnsan Hakları Merkezi Proje Müdürü Victoria Nesterenko ve yakın zamanda Rus esaretinden kurtarılan Kırım Tatarı Leniye Umerova konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilci Yardımcısı Olga Kurişko, işgalci Rusya’nın sistematik baskı uygulayarak Kırım’ı bir hapishaneye dönüştürdüğünü belirtti.

Kurişko, Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiği 2014 yılından bu yana, sistematik insan hakları ihlalleri ve baskıları ile günlük hayatın alışılmış bir parçası haline getirerek işgalcilerin Yarımada'yı Kırım sakinleri için adeta bir hapishaneye dönüştürdüğünü vurguladı. 

Ayrıca Kurişko konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Rusya’nın, Kırım’ı 2014’te işgal ederek Ukrayna’ya karşı savaş başlattığını anlamak çok önemli. İlk askerî ve sivil kayıplar Kırım’da yaşandı. Rus askerleri tarafından öldürülen, Ukraynalı askerler Sergiy Kokurin ve Stanislav Karaçevskıy’ı hatırlıyoruz. Siviller arasında ilk kurban; işgale karşı protesto düzenlediği için kaçırılan ve öldürülen Kırım Tatar aktivist Reşat Ametov oldu. Kırım Tatarı Ervin İbragimov gibi en az 14 Kırımlı aktivist zorla kaybetme vakaların kurbanı oldu. Onlara ne olduğu hâlâ bilinmiyor. Halihazırda 132’si Kırım Tatarı olmak üzere 218 Kırım sakini Rusya tarafından yasa dışı olarak alıkonuluyor.

Buna ek olarak Kurişko, Kırım Temsilciliği tarafından Kırım'la ilgili olarak, özellikle bilişsel işgalden arındırma, kamu yönetimi organlarının restorasyonu, ekonomik restorasyon, mülkiyet hakları sorunları, işin geri dönüşü gibi yönlerde geliştirilen yeniden entegrasyon politikaları hakkında bilgi verdi.

İşgale katkıda bulunan ve geçici olarak işgal edilen topraklarda Ukrayna vatandaşlarının haklarını ihlal eden kişi ve kuruluşlara karşı yaptırım politikasının güçlendirilmesinin önemini vurgulayan Kurişko, katılımcıları Kırım Platformu’na katılmaya davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.