SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım'daki yasa dışı aramaların yüzde 75'i Kırım Tatarlarının evlerinde yapılıyor

Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısı çerçevesinde gerçekleşen bir etkinlikte Kırım’daki baskılar ele alındı. İnsan hakları savunucuları, işgalcilerin baskılarına en çok Kırım Tatarlarının maruz kaldığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2023 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2023 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım'daki yasa dışı aramaların yüzde 75'i Kırım Tatarlarının evlerinde yapılıyor

KrımSOS sivil toplum teşkilatı, Rus işgali altındaki Kırım’da yapılan yasa dışı aramaların yüzde 75’inin Kırım Tatarlarının evlerinde yapıldığını ve 186 Kırımlı siyasi tutsaktan 110’unun Kırım Tatarı olduğunu bildirdi.

Polonya'nın başkenti Varşova'da icra edilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısı çerçevesinde “Baskı ve Alıkonulmalar. Kırımlı Siyasi Tutsakların Hikayeleri” başlıklı etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan KrımSOS sivil toplum teşkilatı Koordinatörü Sabina İlyasova, “Elimizde olan bilgilere göre, Kırım’daki 186 siyasi tutsağından 110’u Kırım Tatarıdır. Yapılan yasa dışı aramaların yüzde 75’i Kırım Tatar evlerinde düzenleniyor. Ve bu, işgalci yönetimin Kırım’da gerçekleştirdiği temel uluslararası hukuk ihlallerinin yalnızca küçük bir kısmıdır" dedi.

İlgili sayıların arkasında gerçek hayatların var olduğuna dikkat çeken İlyasova, "Rusya'nın insan haklarını ve uluslararası insancıl hukuku uzun süredir göz ardı ettiği bir ortamda, Kırım'da yeni vahşetleri önlemenin tek yolu yarımadanın Rus işgalinden kurtarılmasıdır" ifadelerini kullandı.

"RUSYA, SSCB'NİN KIRIM TATARLARINA YÖNELİK SOYKIRIM POLİTİKASINI SÜRDÜRÜYOR"

Kırım’ın yaklaşık 10 yıldır Rus işgali altında kaldığını hatırlatan insan hakları savunucusu İlyasova, "Kırım Tatarları 2014 yılından bu yana işgalcilerin baskıcı politikalarından sıklıkla orantısız bir şekilde zarar görüyor. Çeşitli kaynaklara göre Kırım Tatarları Kırım nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturmaktadır. Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına yönelik zulüm, SSCB rejiminin tutarlı bir soykırım politikasıdır. Rusya ise bu politikaya bağlı kalmayı sürdürüyor. Rusya, işlediği sayısız suçu meşrulaştırmak için Kırım Tatarlarını ‘terörist’, ‘aşırılıkçı’ ve ‘sabotajcı’ gibi göstermeye çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.