SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayvan: Çin'in tatbikatı gözdağından ibaret

Çin'in Tayvan'a yönelik tahrik girişimleri hız kazanırken, Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te, Çin'e boyun eğmeyeceklerini vurguladı. Çin'in işgal tatbikatı tehdit algısı yaratırken, Tayvan savunma stratejilerini güçlendirecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tayvan: Çin'in tatbikatı gözdağından ibaret

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor. Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak 23 Nisan'da "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. Tayvan donanması ile Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda karşı karşıya geldi.

TAYVAN'I KORKUTMAK VE DIŞ DÜNYAYA TEHDİT GÖNDERMEK

Tayvan'ın Ulusal Güvenlik Başkanı Tsai Ming-yan 29 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Çin'in geçen hafta düzenlediği askeri tatbikatın temel amacının savaş başlatmak olmadığını, bunun yerine Tayvan'ı korkutmak ve dış dünyaya tehdit göndermek olduğunu bildirdi. 

"ASKERİ TATBİKATININ ASIL AMACI, BİR SAVAŞ BAŞLATMAK DEĞİL"

Tsai Ming-yan ayrıca rapor vermek ve istişarelere hazırlanmak üzere gittiği Tayvan Yasama Yuanı Dışişleri ve Savunma Komitesi'nde de açıklamalarda bulundu. Tsai Ming-yan, "Bu (Çin Komünist Partisi) askeri tatbikatının asıl amacı, bir savaş başlatmak değil, Tayvan'a gözdağı vermektir  Çin hala iç propagandayı teşvik etmek ve dış dünyaya 'Pekin'in Tayvan Boğazlarındaki durum üzerinde mutlak kontrole sahip' olduğunu göstermek için çabalıyor" ifadelerini kullandı.

TAYVAN SAVUNMA STRATEJİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK

Tayvan, Çin'in bu tür faaliyetlerini yakından izleyerek, uluslararası toplumun desteğinin önemine dikkat çekiyor. Ayrıca Tsai Ming-yan, Çin'in gelecekte de benzer türden tehditlerle devam edeceğini öngörerek Tayvan'ın bölgedeki savunma stratejilerini güçlendireceğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.