Türkiye, ilk kez NATO Amfibi Görev Kuvveti'ne liderlik ediyor
NATO'nun her yıl icra ettiği ve deniz alanındaki en büyük tatbikatı olarak değerlendirilen ve Türkiye'nin ilk kez NATO Amfibi Görev Kuvveti'nin komutasını alacağı Dynamic Mariner/Flotex 25 tatbikatı İspanya'nın güneyindeki Cadiz Körfezi'nde başladı.
NATO'nun müttefik deniz kuvvetleri arasındaki iş birliğini geliştirmek, operasyonel hazırlığı artırmak ve İttifak'ın gelişen güvenlik ortamında hayati önem taşıyan deniz yollarını güvence altına alma yeteneğini göstermek amacıyla tasarlanmış çok uluslu büyük bir deniz tatbikatı olan Dynamic Mariner / Flotex 25 Tatbikatı, 24 Mart - 4 Nisan 2025 tarihleri arasında İspanya kara suları da dâhil olmak üzere Batı Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nda gerçekleşecek.
Exercise #DynamicMariner25 has begun in the ????????Mediterranean Sea, strengthening Allied naval forces in the largest #NATO maritime exercise of the year!????⚓️Read more: https://t.co/uq6hpOg85Y
✅Anti-Submarine Warfare (ASW) – Detecting and tracking undersea threats
✅Surface Warfare… pic.twitter.com/SSfbQUwXxM
— NATO Maritime Command (@NATO_MARCOM) March 24, 2025
İspanya Deniz Kuvvetleri tarafından yönetilen tatbikat; NATO savaş gemileri, denizaltılar, deniz devriye uçakları, savaş uçakları, deniz piyadeleri ve birçok müttefik ülkeden denizcilerden oluşan zorlu bir filoyu bir araya getiriyor.
NATO AMFİBİ GÖREV KUVVETİ KOMUTASI TÜRKİYE’DE
NATO'nun son yıllardaki en büyük deniz tatbikatına Türkiye, İspanya, Almanya, Hırvatistan, ABD, Fransa, Yunanistan, Portekiz ve İtalya'dan yaklaşık 4 bin kadar asker, 30 askeri gemi, 2 denizaltı, amfibi birimler ve hava araçları katılıyor. İlk kez NATO Amfibi Görev Kuvveti'nin komutasını alacak olan Türkiye, bu tatbikata TCG Sancaktar, TCG Bayraktar, TCG Oruçreis ve TCG Gaziantep ile katılıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Deniz Albay Kürşat Kurnaz, “Dynamic Mariner/Flotex 25, SNMCMG2'nin çoklu tehdit ortamında mayın karşı tedbirleri operasyonel kabiliyetlerini güçlendirmesi için çok önemli bir fırsattır. NATO Müttefiklerimizle birlikte çalışarak operasyonel uyumumuzu geliştirmeyi, prosedürlerimizi iyileştirmeyi ve her türlü deniz güvenliği sorununa yanıt vermeye hazır olduğumuzdan emin olmayı amaçlıyoruz. Bu tatbikat güvenli ve emniyetli suları koruma kararlılığımızı pekiştirmekte ve NATO'nun genel caydırıcılık ve savunma misyonuna katkıda bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
TEHDİTLERE KARŞI YOĞUN İŞ BİRLİĞİ
Bununla birlikte tatbikat, NATO'nun deniz gücü, birlikte çalışabilirliği ve hızlı müdahale kabiliyetlerinin önemli bir testi olacak ve müttefik donanmalarının denizdeki olası tehditlere karşı hazırlıklı olmasını sağlayacak. Müttefik dayanışmasını ve gücünü göstermeyi amaçlayan hayalî bir senaryoya dayanan tatbikat, her fırsatta iş birliğini artırarak deniz sefer operasyonlarına odaklanacak.