SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Japonya'daki Uygur Türklerini susturmaya çalışıyor!

Çin, Japonya'da yaşayan Uygur Türklerinin ve muhalif Çinlilerin protesto ve hak savunma faaliyetlerine katılmalarını engellemek için ulusötesi baskı ve tehditler kullanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 15:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Japonya'daki Uygur Türklerini susturmaya çalışıyor!

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin yönetiminin yurt dışında yaşayan Uygur Türklerini ve diğer Çinli muhalifleri susturmak için çeşitli ulusötesi baskıları kullanmaya devam ettiğini bildirdi. Örgütünün konuya ilişkin olarak geçen hafta yayımladığını yeni raporunda, Japonya'da ikamet eden 25 kişiye Çin polislerince aileleri ile şantaj yapıldığı, Çin Komünist Partisini (ÇKP) eleştiren etkinliklere katılmamaları konusunda baskı uygulandığı kaydedildi.

Raporda ayrıca, "Doğu Türkistan'dan gelen Uygurlar, aileleri aracılığıyla kendilerine ulaşılarak, ya Japonya'daki hükûmet karşıtı faaliyetlerini durdurmaları ya da Uygur topluluğu hakkında bilgi vermeleri istendi." ifadelerine yer verildi.

ÇİN'İN JAPONYA'DAKİ "SOĞUK RÜZGÂR ETKİSİ"

Tokyo Üniversitesinden uzmanlar, Çin'in bu tür ulusötesi baskılarının Japonya'daki Uygur Türkleri ve Çinli muhaliflerde bir "soğuk rüzgâr etkisi" yarattığını ifade ediyor. Tokyo Üniversitesinden Profesör Tomoko Ako konuya ilişkin HRW'ye verdiği demecinde, "Japonya'da yaşayan Çinli ve Hong Konglu bireyler, özellikle hassas konularla ilgili etkinliklere katılımı azaltıyor." ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERDEN CEVAP YOK

HRW raporunda Çin hükûmetinin, Japonya'daki Uygur Türkü ve diğer aktivistleri aileleri üzerinden tehdit ettiğini vurguladı. Ancak Çin Dışişleri Bakanlığı ve Çin'in Tokyo Büyükelçiliği, konuyla ilgili olarak yapılan yorum taleplerine yanıt vermedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.