SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayvan'ı işgal hazırlığı mı? Çin'den "işgal tatbikatı"

Çin yönetimi kendi toprağı olduğunu ileri sürerek hak iddia ettiği Tayvan'a yönelik, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasından üç gün sonra, ülke çevresini kuşatarak "işgal tatbikatı" başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2024 12:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.05.2024 15:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Tayvan'ı işgal hazırlığı mı? Çin'den "işgal tatbikatı"

Çin yönetiminin Tayvan Cumhuriyeti'ne yönelik tahrik girişimleri son günlerde hız kazandı. Buna bağlı olarak Çin, uzun yıllardan beri hak iddia ettiği Tayvan'ı işgal etmeyi planlıyor.

Tayvan'ın yeni Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 20 Mayıs 2024 tarihinde Tayvan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda göreve başlamak için yemin etti. Cumhurbaşkanı Lai Ching-te yemin konuşmasında Çin'e boyun eğmeyececeklerini belirtmişti. Çin yönetimi ise bu duruma tepki olarak "Müşterek Kılıç-2024A" adını verdiği işgal tatbikatını başlattı. Tayvan donanması ile Çin donanması, Tayvan Boğazı'nda karşı karşıya geldi.

ÇİN TAYVAN'I İŞGAL EDECEK Mİ?

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Doğu Cephesi Komutanlığı tarafından 23 Mayıs 2024 tarihinde yapılan açıklamada, Çin ordusunun Tayvan Boğazı, Tayvan Adası'nın kuzey, güney ve doğu bölgeleri ile ana kara yakınındaki Kinmen, Matsu, Vuçi ve Dongyin adaları çevresinde müşterek iki günlük askeri tatbikata başladığı bildirildi. 

DIŞ GÜÇLERİN MÜDAHALESİNE KARŞI UYARI

Komutanlığın Sözcüsü Li Şi, tatbikatın Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik eylemlere karşı cezalandırma ve dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı olduğunu belirterek, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen, iki gün sürecek tatbikata, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birlikleri katılıyor. Müşterek deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, müşterek muharebe alanı ele geçirme ve kontrol ile kilit hedeflere müşterek atış talimleri yapılacak" ifadelerini kullandı.

Komutanlık Sözcüsü Li Şi, tatbikatın "Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik eylemlere karşı cezalandırma ve dış güçlerin müdahalesine karşı uyarı olduğunu" ifade etti. 

Komutanlığın açıklamasında, "Müşterek Kılıç-2024A" adı verilen, iki gün sürecek tatbikata, kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinden birliklerin katıldığı, "müşterek deniz-hava muharebe hazırlık devriyesi, müşterek muharebe alanı ele geçirme ve kontrol ile kilit hedeflere müşterek atış talimleri yapılacağı" kaydedildi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.