SON DAKİKA
Hava Durumu

Asya Pasifik’te sular kaynıyor: Çin gemisi Filipinler gemisine çarptı!

Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemisine çarptı. Filipinler, Çin’i bu tür provokatif eylemler konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Asya Pasifik’te sular kaynıyor: Çin gemisi Filipinler gemisine çarptı!

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerilim her geçen gün tırmanıyor. Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, 22 Ekim 2023 tarihinde Manila açıklarında Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemiye çarptı. Filipinler ise Çin’i bu tür provokatif eylemlere devam etmesi halinde sonuçların felaket olacağı konusunda uyardı.

SALDIRGAN FİLİPİNLER DEĞİL ÇİN

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teresita Daza, Çin gemisinin tehlikeli engelleme manevralarını en güçlü şekile kınadıklarını belirtti. Daza, 23 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu gibi tüm olaylar, saldırganın Filipinler değil Çin olduğunu açık şekilde gösteren vakalardır" ifadelerini kullandı.

"BU EYLEM FİLİPİNLER'İN EGEMENLİK HAKLARININ İHLALİDİR"

Filipinler Silahlı Kuvvetleri yaptığı yazılı açıklamada, “Düzenli ve rutin bir ikmal görevi yürütürken, Çin Sahil Güvenlik gemisinin tehlikeli engelleme manevraları, Filipinler Silahlı Kuvvetleri ile sözleşmeli ikmal gemisi ile çarpışmasına neden oldu. Batı Filipinler Denizi Ulusal Görev Gücü, Çin Sahil Güvenliği ve Çin Deniz Milisleri tarafından gerçekleştirilen tehlikeli, sorumsuz ve yasa dışı eylemleri en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu eylem Filipinler'in egemenlik haklarının ve yargı yetkisinin ihlalidir. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ile BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin tamamen göz ardı edilmesidir" ifadelerine yer verdi.

ABD, ÇİN'İ KINADI VE FİLİPİNLER'İ DESTEKLEDİ

Manila Görev Gücü, çarpışmanın Filipinli mürettebatı tehlikeye attığını belirtti. ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Çin'in eylemini kınadı ve Manila'ya desteğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.