SON DAKİKA
Hava Durumu

#Asya Pasifik

QHA - Kırım Haber Ajansı - Asya Pasifik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Asya Pasifik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu Asya'da büyüyen gerilim Ukrayna'yı unutturacak mı? Haber

Doğu Asya'da büyüyen gerilim Ukrayna'yı unutturacak mı?

Doğu Asya'daki askerî güç gösterileri, küresel güç dengelerini sarsacak bir çatışma ihtimalini artırıyor. ABD, Çin ve Rusya'nın son dönemde Batı Pasifik ve Güneydoğu Asya'da gerçekleştirdiği askerî tatbikat, bölgedeki gerilimi tırmandırıyor. ASKERΠGÜÇ GÖSTERİLERİ ARTMIŞ DURUMDA Geçen hafta savaş gemisi ABD destroyeri USS Dewey ve Avustralya Kraliyet Donanması'na ait olan fırkateyn HMAS Stuart, Malakka Boğazı'nda ortak operasyon gerçekleştirdi. Bu durum, stratejik bir deniz geçiş noktasında güç gösterisi olarak değerlendirildi. Çin, bu gelişmeye karşılık olarak Doğu ve Güney Çin Denizi'ne Dongdiao sınıfı gözetleme gemilerini gönderdi. ABD, Filipinler'deki Typhon füze sistemini kalıcı hale getirerek bölgedeki askerî varlığını güçlendiriyor. Üst düzey bir ABD Generali, bu adımı "son derece önemli" olarak tanımladı. Ayrıca bu adım Biden yönetiminin Asya'da askerî ittifak ağı kurma hedefinin bir parçası olarak değerlendiriyor. ÇİN'İN STRATEJİK HAZIRLIKLARI Çin, bölgedeki Amerikan hava üstünlüğünü dengelemek için kendi radar sistemlerini güçlendiriyor. Yeni kurulan Stealth radarı, Paracel Adaları çevresinde sinyal kesme ve elektronik harp yeteneklerini artırmayı hedefliyor. Bu durum, bölgedeki gerginliğin daha da artmasına neden oluyor. Ayrıca, Çin'in Liaoning uçak gemisi, geçtiğimiz günlerde Tayvan Boğazı'ndan geçerek güney yönünde ilerledi. Bu tür askerî hareketlilikler, bölgedeki çatışma ihtimalini artıran faktörler arasında yer alıyor. RUSYA'DAN ASKERÎ DİPLOMASİ Öte yandan Ukrayna'ya yönelik olarak başlattığı topyekûn işgal girişimine odaklanan Rusya ayrıca, Asya-Pasifik bölgesinde de askerî varlığını artırmaya çalışıyor. Myanmar ve Endonezya'da tatbikat gerçekleştiren Rusya, bu ülkelerle deniz iş birliğini güçlendirmek için adımlar atıyor. Endonezya, Çin'in sularına girmesine izin vermeyerek, kendi ekonomik bölgesini korumaya yönelik güçlü bir duruş sergiliyor. VIETNAM'IN ARTAN ASKERΠVARLIĞI Vietnam, Çin ile yaşadığı tartışmalı sularda askerî varlığını artırma yolunda adımlar atıyor. Ülke, Güney Çin Denizi'ndeki askerî tesislerini genişletirken, Çin'in bölgedeki saldırgan tutumuna karşı hazırlıklarını güçlendiriyor. Geçen ay, Vietnamlı balıkçılara yapılan saldırılar sonrası Vietnam, Pekin yönetimine karşı sert bir dille tepki göstermişti. GELECEKTE UKRAYNA'YA NE OLACAK? Tüm bu gelişmeler, Doğu Asya'da bir çatışma riski oluştururken, bölgedeki büyük güçler arasındaki gerginliğin daha da artmasına yol açağı tahmin ediliyor. Ayrıca bölgede artan gerilimin Rusya'nın Ukrayna'daki işgal girişiminin ve işlediği savaş suçlarının dünya gündeminden düşmesine neden olacağı düşünülüyor. Ekonomik bağımlılıkların ve askerî hazırlıkların, Asya'daki jeopolitik dengeleri altüst edeceği öngörülüyor. Doğu Asya'da tırmanan gerilim, dünya genelindeki dikkatleri başka noktalara çekerken, uzun vadede Ukrayna'daki çatışmaların bile geride kalmasına neden olacağı, küresel güçlerin bu dinamik ortamda nasıl bir denge kuracağı ise belirsizliğini koruyor.

Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek? Haber

Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek?

Çin'in Asya Pasifik'teki yayılmacı politikası bölgedeki ülkeleri tehdit etmeye devam ediyor. Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara geçen hafta The Daily Telegraph'a verdiği demeçte, Çin'in olası saldırısında Japonya'nın Tayvan'ı destekleyeceğini açıkladı. "UKRAYNA'YI DESTEKLEDİĞİMİZ GİBİ TAYVAN'A DESTEK VERMEMİZ ÇOK OLASIDIR" Bakan Kihara, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız ve sebepsiz savaşına karşı Ukrayna'yı desteklediğimiz gibi, dünyanın her yerindeki insanlar Tayvan'ı destekleme iradesine sahip. Tayvan'a destek vermemiz çok olasıdır" ifadelerini kullandı. "TAYVAN'A SALDIRMANIN ZOR OLDUĞUNU GÖSTERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ" Ayrıca Kihara, Tayvan'a Çin'in saldırısı karşısında Japonya'nın tutumuna değinerek, "Tayvan'ı işgal etmenin veya Tayvan'a karşı askerî yollarla saldırgan bir hamle yapmanın zor olacağını göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Japon Bakan Kihara, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal girişimi gibi Çin'in benzer bir hareketi olduğu takdirde hemen alarma geçeceklerini vurguladı. JAPONYA, SAVUNMA BÜTÇESİNİ YÜZDE 60 ARTIRDI Bakan Kihara, Çin'in hızlı askerî yığınağına yanıt olarak, Japonya'nın gelecekteki beş yıl içinde savunma bütçesini yüzde 60 artırdığını kaydetti. Kihara, "Çin'in askerî bütçesini artırmasını ve deniz bölgelerindeki iddiasını keskin bir şekilde büyütmesini bir tehdit olarak görüyoruz. Şimdiye kadar bu düzeyde bir tehdit görmedik” şeklinde konuştu. "DÜNYANIN GÜVENLİK ORTAMI TARİHİN EN KARMAŞIK ORTAMI HALİNE GELİYOR" Japonya'nın olası savaşa zorla dahil edilmesi durumunda, ABD ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere müttefiklerden maksimum destek isteyeceğini belirten Kihara, son olarak Asya Pasifik'teki gerilimin sebebinin Rusya, Çin ve Kuzey Kore olduğuna dikkat çekti. Bakan, "Dünyanın güvenlik ortamı tarihin en karmaşık ortamı haline geliyor" ifadelerini kullandı.

Asya Pasifik’te sular kaynıyor: Çin gemisi Filipinler gemisine çarptı! Haber

Asya Pasifik’te sular kaynıyor: Çin gemisi Filipinler gemisine çarptı!

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerilim her geçen gün tırmanıyor. Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, 22 Ekim 2023 tarihinde Manila açıklarında Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemiye çarptı. Filipinler ise Çin’i bu tür provokatif eylemlere devam etmesi halinde sonuçların felaket olacağı konusunda uyardı. SALDIRGAN FİLİPİNLER DEĞİL ÇİN Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Teresita Daza, Çin gemisinin tehlikeli engelleme manevralarını en güçlü şekile kınadıklarını belirtti. Daza, 23 Ekim 2023 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, "Bu gibi tüm olaylar, saldırganın Filipinler değil Çin olduğunu açık şekilde gösteren vakalardır" ifadelerini kullandı. "BU EYLEM FİLİPİNLER'İN EGEMENLİK HAKLARININ İHLALİDİR" Filipinler Silahlı Kuvvetleri yaptığı yazılı açıklamada, “Düzenli ve rutin bir ikmal görevi yürütürken, Çin Sahil Güvenlik gemisinin tehlikeli engelleme manevraları, Filipinler Silahlı Kuvvetleri ile sözleşmeli ikmal gemisi ile çarpışmasına neden oldu. Batı Filipinler Denizi Ulusal Görev Gücü, Çin Sahil Güvenliği ve Çin Deniz Milisleri tarafından gerçekleştirilen tehlikeli, sorumsuz ve yasa dışı eylemleri en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu eylem Filipinler'in egemenlik haklarının ve yargı yetkisinin ihlalidir. Birleşmiş Milletler (BM) Şartı ile BM Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin tamamen göz ardı edilmesidir" ifadelerine yer verdi. ABD, ÇİN'İ KINADI VE FİLİPİNLER'İ DESTEKLEDİ Manila Görev Gücü, çarpışmanın Filipinli mürettebatı tehlikeye attığını belirtti. ABD'nin Filipinler Büyükelçisi Çin'in eylemini kınadı ve Manila'ya desteğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.