SON DAKİKA
Hava Durumu

#Filipinler

QHA - Kırım Haber Ajansı - Filipinler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Filipinler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Filipinler: Çin bölgesel barışın en büyük yıkıcısı! Haber

Filipinler: Çin bölgesel barışın en büyük yıkıcısı!

Filipinler ve Çin arasındaki tansıyon her geçen gün yükseliyor. Filipin Savunma Bakanı Gilberto Teodoro 27 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Çin'in bölgedeki uluslararası barışı en çok bozan ülke olduğunu ve Filipinler'in ulusal egemenliği savunma konusundaki tutumunun sağlam ve ciddi olduğunu söyledi. ÇİN'İN GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ YASADIŞI EYLEMLERİ Teodoro, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı'nın yıllık askeri tatbikatında açıklamalarda bulundu ve ortak ülkelere Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki "yasadışı eylemlerini" kınama çağrısında bulundu. Çin ve Filipinler, 26 Ağustos 2024 tarihinde tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki Sabina Shoal'da (Filipinler'de Escoda ve Çin'de Şianbin Reef olarak adlandırılıyor) meydana gelen çatışmadan birbirlerini sorumlu olmakla suçladı. ÇİN AŞIRI GÜÇ KULLANDI Filipin Sahil Güvenliği bugün yaptığı açıklamada, Çin'in Sabina Shoal'da artan operasyonda Çin Sahil Güvenlik ve Donanma gemileri ve 31 şüpheli deniz milis gemisi de dahil olmak üzere 40 gemiden oluşan "aşırı güç" kullandığını ve iki Filipin gemisinin yiyecek ve içecek teslim etmesini yasadışı bir şekilde engellediğini bildirdi.  FİLİPİNLER'DEN ÇAĞRI Filipin Sahil Güvenliği açıklamada, "ulusal çıkarları korumaya ve sularımızın güvenliğini sağlamaya sarsılmaz bir şekilde bağlıyız. Çin Sahil Güvenliğini uluslararası hukuka uymaya ve karşılıklı saygıyı zedeleyebilecek deniz kuvvetleri konuşlandırmayı durdurmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Filipinler'den Çin'e diplomatik protesto Haber

Filipinler'den Çin'e diplomatik protesto

Çin savaş uçaklarının geçen hafta Güney Çin Denizi'ndeki Scarborough Şelalesi (Çin'in Huangyan Adası olarak adlandırdığı bölge) üzerinde Filipinler Hava Kuvvetlerine ait bir devriye uçağına tehlikeli bir şekilde yaklaşarak aydınlatma fişekleri atmasıyla ilgili Filipinler hükûmeti 13 Ağustos 2024 tarihinde Çin'e resmî bir diplomatik protesto sunduğunu duyurdu. ÇİN SAVAŞ UÇAKLARI TEHLİKELİ DAVRANIŞ SERGİLEDİ Filipinler askerî yetkilileri, iki Çin Hava Kuvvetleri uçağının 8 Ağustos'ta Scarborough Şelalesi üzerinde, Filipinler Hava Kuvvetlerine ait bir NC-212i hafif kargo uçağına düşmanca bir şekilde yaklaşıp en az sekiz aydınlatma fişeği attığını belirtti. Bu olay, geçen yıl Pekin ve Manila arasında denizde meydana gelen birçok açık deniz çatışmasından bu yana yaşanan ilk hava çatışması oldu. FİLİPİNLER’DEN SERT TEPKİ Filipinler Donanması, Çin hava kuvvetlerinin eylemlerinin "tehditkar, saldırgan ve aldatıcı" olduğunu ifade etti. Filipinler Donanması Komutanı Roy Vincent Trinidad, bu tür davranışların uluslararası hukukun yönetimindeki uluslararası platformda yeri olmadığını ve kazaların yaşanma riskini artırdığını ifade etti. Filipinler Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Romeo Brawner ise, Çin’in eylemlerinin trajik sonuçlara yol açabileceğini belirtti. Brawner, aydınlatma fişeklerinin uçaklarına çarpması durumunda pervaneye, hava girişine ya da uçağın yanmasına neden olabileceğini vurguladı. FİLİPİNLER CUMHURBAŞKANINDAN SERT ELEŞTİRİ Filipinler Cumhurbaşkanı Ferdinand Marcos Jr, Çin savaş uçaklarının eylemlerini "anlamsız, yasa dışı ve dikkatsiz" olarak nitelendirdi. Marcos, Çin hükûmetine tüm provokasyon ve tehlikeli davranışları durdurma çağrısında bulundu ve bu tür eylemlerin bölge barışını tehdit ettiğini, uluslararası güveni zayıflattığını ifade etti. ULUSLARARASI TEPKİLER VE GÜNEY ÇİN DENİZİ’NİN ÖNEMİ Güney Çin Denizi, küresel ticaret ve güvenlik açısından kritik bir deniz yolu niteliğine sahip olmakla birlikte, her yıl 3 trilyon dolarlık küresel mal bu kanaldan geçiyor. Çin, neredeyse tüm Güney Çin Denizi üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor. Geçen yıldan bu yana, Çin ile Filipinler arasında Scarborough Şelalesi ve Ren'ai Reef (Filipinler’in Ayungin Reef olarak adlandırdığı bölge) arasında yaşanan gerilimler artmış durumda.

Filipinler ve Japonya, Güney Çin Denizi'nde ilk kez ortak askerî tatbikat gerçekleştirdi Haber

Filipinler ve Japonya, Güney Çin Denizi'nde ilk kez ortak askerî tatbikat gerçekleştirdi

Filipinler Ordusu 2 Ağustos 2024 tarihinde, Filipinler ve Japonya'nın Güney Çin Denizi'nde gerçekleştirdiği ilk ortak askerî tatbikatın, Çin'in bölgedeki tek taraflı tutumuna karşı koymak için yapılan son iş birliği olduğunu duyurdu.  İLK ORTAK ASKERΠTATBİKAT Filipinler'in özel ekonomik bölgesinde gerçekleştirileb tatbikattan iki gün önce, Filipinler ve ABD donanması, Güney Çin Denizi'nde benzer bir deniz tatbikatı gerçekleştirmişti. Söz konusu tatbikatların amacının, iki ülke ordusunun Güney Çin Denizi'ndeki Çin ile artan gerilimler karşısında birlikte hareket etme yeteneklerini güçlendirmek ve Çin'in taciz girişimlerine birlikte karşı koymak olduğu kaydedildi. Filipinler Silahlı Kuvvetlerinin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu tatbikat, bölgesel ve uluslararası iş birliğini artırma ve serbest, açık bir Hint-Pasifik bölgesi için sürdürülen çabaların bir parçasıdır.” denildi. Açıklamada ayrıca her iki ülkeden iki geminin katıldığı bilgisi paylaşılırken tatbikatta iletişim stratejileri ve taktik manevralar gibi faaliyetlerin yer aldığı belirtildi. HİNT-PASİFİK BÖLGESİDE TANSİYON YÜKSELİYOR Filipinler ve Japonya, ABD'nin müttefikleri olarak geçen ay tarihi bir “Karşılıklı Erişim Anlaşması” (RAA) imzaladı. Bu anlaşma, iki ülke ordularının birbirinin topraklarına girerek ortak askerî eğitim yapmalarına olanak tanıyor. Filipinler Devlet Başkanının İletişim Müdürü Cheloy Garafil bu durumun, Hint-Pasifik bölgesindeki gerilimlerin arttığı bir ortamda iki ülkenin güvenlik ilişkisi için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.  5 DEVLET GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDE EGEMENLİK İDDİA EDİYOR Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir kısmının kendi toprağı olduğunu iddia ediyor. Bölge, Kuzeydoğu Asya ile dünya arasındaki ticaret için önemli bir geçiş yolu olarak biliniyor. Bruni, Malezya, Filipinler, Tayvan ve Vietnam da Güney Çin Denizi'nde egemenlik iddialarında bulunan devletler arasında yer alıyor. ÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ GÜÇLÜ BİR CAYDIRICI ETKİ Uzmanlar, Japonya'nın aktif katılımının Hindistan-Pasifik bölgesinde ABD-Çin rekabetinde tarafsız kalan ülkelerin giderek ABD ve Japonya'ya yakınlaşacağını düşünüyor. ABD, Japonya ve Filipinler arasındaki üçlü savunma iş birliğinin, Çin'in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetlerine karşı güçlü bir caydırıcı etki yaratacağı öngörüyor.

Asya Pasifik'te askerî hareketlilik: ABD'den 500 milyon dolar yardım Haber

Asya Pasifik'te askerî hareketlilik: ABD'den 500 milyon dolar yardım

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 30 Temmuz 2024 tarihinde Fipinler'in başkenti Manila'da düzenlenen basın toplantısında yeni askerî yardım paketini açıkladı. FİLİPİNLER'E 500 MİLYON DOLAR TUTARINDA EK ASKERÎ FİNANSMAN Ortak basın toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Bu bölgedeki en eski müttefikimizle güvenlik iş birliğimizi artırmak için Filipinler'e 500 milyon dolar tutarında ek askerî finansman tahsis ediyoruz." ifadelerini kullandı. Filipinler ve ABD arasında 1951 yılında Karşılıklı Savunma Anlaşması imzalanmıştı "İTTİFAKIN ARKASINDAYIZ" Blinken, Filipinler'e yaptığı ziyarette anlaşmanın Manila'nın Pekin ile mevcut çatışması da dahil çok çeşitli senaryoları kapsadığını açıkça belirterek, "Filipinler ile savunma anlaşması çerçevesinde kurduğumuz sağlam ittifakın arkasındayız. Bu, Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere Pasifik'in herhangi bir yerinde AFP'ye (Filipinler Silahlı Kuvvetleri), sahil güvenlik de dahil olmak üzere kamu gemilerine veya uçaklarına yönelik silahlı saldırıları da kapsamaktadır." dedi. ÇİN'İN ASYA PASİFİK'TEKİ HAREKETLERİ Yardım, Filipinler'in savunmasını güçlendirecek ve bölgedeki gerilimlere karşı koymasına yardımcı olacak. Öte yandan, ABD ve Filipinler geçmişte düzenli olarak ortak askerî tatbikatlar yaptı.

Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor Haber

Çin hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’nde Filipinleri tahrik etmeye devam ediyor

Tartışmalı Güney Çin Denizi'nde gerilim tırmanıyor. Çin’e ait sahil güvenlik gemisi, 30 Nisan 2024 tarihinde Manila açıklarında Filipinler Silahlı Kuvvetlerine ait ikmal gemisine çarptı. Çin ve Filipinler sahil güvenlik güçleri arasında yeniden gerginlik yükseldi. ÇİN GEMİSİNİN TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE ANLARI KAMERALARA YANSIDI İki ülke arasında 2023 yılı yaz aylarından bu yana ihtilaflı sularda pek çok kez tehlikeli yakınlaşma ve temas yaşandı. İki geminin çarpıştığı ve sonrasında Çin gemisinin tazyikli suyla müdahale anları kameralara yansıdı. Uluslararası yasaları hiçe sayan Çin yönetimi Filipinler'i taciz etmeye devam ediyor. GÜNEY ÇİN DENİZİ'NDEKİ HAK İDDALARI, ANLAŞMAZLIĞI VE ABD Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında bulunuyor. Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor. ÇİN BÖLGEDE ASKERΠÜSLER İNŞA EDİYOR Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askerî unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor. Çin ile Filipinler arasındaki Güney Çin Denizi'ndeki sürtüşmeler, Çin ile ABD arasındaki jeopolitik rekabet ve bölgesel nüfuz mücadelesi ile birleşerek çok taraflı bir çatışmaya dönüşme riski barındırıyor. Filipinler ise Çin’i bu tür provokatif eylemlere devam etmesi halinde sonuçların felaket olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Filipinler Dışişleri Bakanı Çin'i uyardı: Bizi taciz etmeyi bırakın! Haber

Filipinler Dışişleri Bakanı Çin'i uyardı: Bizi taciz etmeyi bırakın!

Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, 4 Mart 2024 tarihinde Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen ASEAN-Avustralya zirvesine katıldı. Bakan Manalo, ziverinin oturum aralarında AFP'ye verdiği demeç verdi. Manalo demecinde Filipinler'in Çin ile olan denizcilik anlaşmazlıklarının arttığını ve Çin'in her geçen gün daha fazla saldırganlaştığını belirtti. Bakan Manalo söz konusu anlaşmazlıklar çerçevesinde Çin'i uyardı. "BİZİ TACİZ ETMEYİ VEYA BAŞKA EYLEMLERDE BULUNMAYI BIRAKIN!" Manalo ayrıca, Çin'deki Scarborough Shoal yakınlarında Çin donanması ve sahil güvenlik gemilerinin ülkesini izlemeye ve taciz etmeye devam ettiğini belirterek, "Bizi taciz etmeyi bırakın! Açıklamamız basit, Bizi taciz etmeyi veya başka eylemlerde bulunmayı bırakın!" ifadelerini kullandı. FİLİPİNLER ABD'NİN DESTEĞİNDEN ŞÜPHLENİYOR Manalo, "Filipinler sorunları diplomasi veya barışçıl yollarla barışçıl bir şekilde çözmeye kararlıdır. Ancak ulusal çıkarlarımız pahasına değil" dedi. Ancak Manalo, Filipinler'in en önemli güvenlik müttefiki ABD'den gelen destek konusunda, özellikle de bu yıl Kasım ayında yapılan ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarının ABD'nin Filipinler'e verdiği desteği etkileyip etkilemeyeceği konusunda hala bazı şüpheleri olduğunu itiraf etti. ÇİN ULUSLARARASI KARARLARI HİÇE SAYIYOR Çin, Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamı üzerinde hak iddia ediyor; Filipinler, Vietnam, Endonezya, Brunei, Malezya ve Tayvan'nın deniz sınırları üzerindeki haklarını göz ardı ediyor. Çin ayrıca Temmuz 2016'da Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi'nin ilgili kararını da görmezden gelmişti. Öte yandan Çin, 2012 yılında Filipinler'deki Scarborough Shoal'ı ele geçirdi ve tüm yıl boyunca devriye gezmek için sahil güvenlik ve diğer gemileri görevlendirdi. O zamandan beri iki ülke arasında anlaşmazlık devam ediyor.

ABD ve Filipinler Güney Çin Denizi'nde güçlerini birleştiriyor Haber

ABD ve Filipinler Güney Çin Denizi'nde güçlerini birleştiriyor

ABD Savunma Bakanı Lloyd J. Austin ve Filipinler Savunma Bakanı Gilberto Teodoro Jr, 15 Kasım 2023 tarihinde ortak bir açıklama yayımlayarak, ABD ve Filipinler'in Güney Çin Denizi'nde Çin'in tehlikeli eylemlerine karşı savunma işbirliğini güçlendireceklerini bildirdi. ABD VE FİLİPİNLER ASKERİ SAVUNMA İŞBİLRİĞİ İki bakan, genişletilmiş ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde Cakarta'da bir araya geldi. Çin'in Güney Çin Denizi'nde Filipin gemilerine yönelik son tacizlerini, ABD uçak ve gemilerine yönelik tehlikeli eylemlerini eleştirdi. ABD ve Filipinler Karşılıklı Savunma Anlaşmasına bağlılıklarını bir kez daha teyit ederek iki ülke arasındaki ikili ve çok taraflı savunma faaliyetleri daha da güçlendireceklerini kaydetti. ÇİN'E ULUSLARARASI HUKUKA UYMA ÇAĞRISI Ayrıca Çin'in Güney Çin Denizi'nde meşru operasyonlar yürüten ABD uçak ve gemilerine yönelik tehlikeli eylemlerini kınadı. ABD ve Filipinler savunma bakanları, Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin (ICA) 2016 yılında Güney Çin Denizi ile ilgili olarak aldığı ve taraflar için bağlayıcı olan kararın sonucuna vurgu yaparak, Çin'i uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uymaya çağırdı. FİLİPİNLER VE ABD ARASINDAKİ SAVUNMA ALANI GENİŞLİYOR Açıklamada ayrıca ABD Filipinler Karşılıklı Savunma Anlaşması'nın Güney Çin Denizi de dahil olmak üzere Pasifik Okyanusu'nun tüm bölgelerinde her iki ülkenin askeri güçleri, kamu gemileri ve hava araçları ile sahil güvenlikleri için de geçerli olduğu yinelendi. Anlaşma, ABD'yi silahlı bir saldırı durumunda Filipinler'i savunmakla yükümlü kılıyor. ABD'NİN FİLİPİNLER'E DESTEĞİ SARSILMAZ Austin, ABD'nin Filipinler'e yönelik savunma taahhüdünün sarsılmaz olduğunu, ABD'nin münhasır ekonomik bölgesindeki egemenlik haklarını ve yargı yetkisini savunmada Filipinler ile omuz omuza durduğu mesajını yineledi. ÇOK TARAFLI FAALİYETLERİ GENİŞLETME SÖZÜ Austin ve Teodoro ayrıca 70 yılı aşkın bir süredir Hint-Pasifik bölgesinde barış ve güvenliği sağlayan ABD Filipinler ittifakının uzun ömürlülüğünü de övdü. İki taraf, Balikatan 2024 tatbikatı da dahil olmak üzere ikili operasyonları ve planlamayı daha da geliştirmek için fırsatları araştırma ve benzer düşünen ortaklarla çok taraflı faaliyetleri genişletme sözü verdi. FİLİPİNLER'DE ABD İÇİN 5 ASKERİ ÜSSE İLAVETEN DÖRT ASKERİ ÜSSÜ DAHA KURULUYOR ABD ve Filipinler bu yılın Şubat ayında Geliştirilmiş Savunma İşbirliği Anlaşmasını (EDCA) genişleterek ilk beş askeri üsse ilaveten dört askeri üssün daha ABD ordusunun kullanımına açılmasını kabul etti. İkili, Bassa hava üssündeki pist iyileştirmelerinin kısa süre önce tamamlanması gibi anlaşmanın uygulanmasının daha da hızlandırılması hakkında hefkir kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.