SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul Taksim'de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü basın açıklaması

İstanbul Taksim'de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü basın açıklaması

Haber Giriş Tarihi: 22.05.2022 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.12.2022 02:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul Taksim'de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü basın açıklaması

78. yıldönümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı anmak için bugün Taksim Odakule'de basın açıklaması yapıldı. Eylemde, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten açıklamalarda bulundu.

İstanbul Taksim'de bugün saat 14.00'te Kırım Derneği İstanbul Şubesi tarafından 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi. Meydanı dolduran Kırım Tatarları ve Ukraynalılar, Rusya'nın tarihte Kırım Tatar halkına karşı işlediği sürgün ve soykırım ile bugün Putin Rusyası'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan politikalarını kınadı.

Basın açıklaması ve protesto eylemi, Kırım Derneği İstanbul Şubesinin sosyal medya hesabından canlı olarak yayımlandı. Eylem kapsamında aktivistler, Rusya'nın saldırgan politikalarını kınadı. Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 78. yıl dönümünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları anıldı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI 


Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.