SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kırım Sürgünü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Sürgünü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Sürgünü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erdoğan'dan 1944 Kırım Tatar Sürgünü paylaşımı Haber

Erdoğan'dan 1944 Kırım Tatar Sürgünü paylaşımı

Kırım Tatar halkı, 18 Mayıs 1944'te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle vatan topraklarından sürüldü. Hayvan vagonlarında Türkistan, Urallar ve Sibirya bölgelerine sürülen Kırım Tatarlarının yüzde 46'sı yolda ve sürgünü takip eden günlerde hayatını kaybetti. Türk dünyası, üzerinden 81 yıl geçen; SSCB'nin Türk halklarına yönelik olarak yürüttüğü soykırım faaliyetlerinin bir örneği olan Kırım Tatar Sürgünü'nü unutmadı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1944 Sürgünü'nün 81. yıl dönümü münasebetiyle bir anma mesajı paylaştı. Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: Ana yurtlarından sürgün edilmelerinin 81’inci yıl dönümünde Kırım Tatar Türkü kardeşlerimizin yaşadığı acıları hüzünle yâd ediyor, sürgün sırasında şehit olan soydaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Türkiye olarak Kırımlı kardeşlerimizin haklarını savunmaya, her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI 18 Mayıs 1944 günü bir şafak vaktinde, milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin diktatörü Josef Stalin’in emriyle Kırım Tatar halkı öz vatanlarından koparıldı. Sovyet yönetimi, sürgünden sonra Kırım’da, Kırım Tatarlarının varlığına işaret eden her şeyi ortadan kaldırmaya başladı. Adeta bir kültürel soykırım dalgası başladı. Köy, kasaba, ilçe ve şehirler başta olmak üzere yarımadadaki binden fazla yerleşim yerinin Kırım Tatarca olan adları değiştirildi. Sovyet yönetimi, Vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı. Ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgünlük yollarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuldu. O döneme değin gerçekleşen vatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan bölgesinde kaldı. 7 ÜLKE SOYKIRIM OLARAK TANIDI 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti. 2019 yılında Letonya ve Litvanya meclisleri, 2022’de Kanada parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm, 2024'ün ekim ayında Estonya Parlamentosu (Riigikogu) ve 2024'ün aralık ayında Çekya Parlamentosunun üst kanadı olan Senato, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıdı.

18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Manavgat'ta konferans ile anıldı Haber

18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı Manavgat'ta konferans ile anıldı

Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944'te vatan topraklarından sürgün edilişinin 80. yıl dönümünde acılar yeniden yâd ediliyor. Kırım Tatar diasporası ise Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle gerçekleştirilen soykırımı Türkiye'de yeniden hatırlatıyor. KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI'NIN 80. YIL DÖNÜMÜ ANILDI Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Manavgat Şubesi Başkanı Didem Başak Başkır Çalışkan, 13 Mayıs 2024 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencilerine "18 Mayıs 1944 Kırım Türkleri Sürgünü" başlığıyla konferans verdi. Akdeniz Üniversitesi Manavgat Yükseokulunda tertip edilen etkinlik; saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla saat 14.00'te başladı. Etkinliğe Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Fatih Uslu, Yüksekokul Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Dr. Hüseyin Öztürk ve çok sayıda öğrenci katıldı. Programda Şube Başkanı Çalışkan, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı anlattı. Programda sürgün sırasında hayatını kaybeden Kırım Tatarları yâd edildi.   Etkinlik, karşılıklı olarak Kırım Derneği Manavgat Şube Başkanı Çalışkan'ın, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Yükseokul Müdürü Doç. Dr. Uslu ve Müdür Yardımcısı Dr. Öztürk'e; Üniversite yönetiminin Çalışkan'a teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

Gebze'de Kırım Sohbetlerinin ilk konuğu Enver Aydoğan oldu Haber

Gebze'de Kırım Sohbetlerinin ilk konuğu Enver Aydoğan oldu

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesinin düzenlediği  "Kırım Sohbetleri" etkinliğinin ilk konuğu, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Denetleme Kurulu Başkanı, Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi̇ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan oldu. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesi, 29 Ocak 2023'te "Kırım Sohbetleri" etkinliği düzenledi. Programın ilk konuğu Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan oldu. Dernek binasında düzenlenen program, İstiklal Marşı ve Kırım Tatarlarının milli marşı Ant Etkenmen ile başladı.  KIRIM SOHBETLERİ'NİN İLK KONUĞU PROF. DR. ENVER AYDOĞAN OLDU Etkinliğin açılış konuşmasını Gebze Şubesi Başkanı Ahmet Atayşen yaptı. Ardından davetli konuşmacı Prof. Dr. Enver Aydoğan, Kırım Tatarlarının milli kimliği ve milli tarihinden örnekler verdi. Prof. Dr. Aydoğan, Kırım Hanlığı, Kırım Tatarlarının tarihten bu yana göçleri, Türk dünyasında aydınlanmanın öncüsü İsmail Bey Gaspıralı'nın çabaları, Kırım Tatar Milli Kurultayı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nün yaşattığı acılar, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgali ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Konakbaylığını (ikram sahipliği) Nail Katipoğulları'nın üstlendiği programın sonunda katılımcılara ikram dağıtıldı.

Eskişehir'de Kırım Günleri: Kırım Sürgünü anıtı ziyaret edildi Haber

Eskişehir'de Kırım Günleri: Kırım Sürgünü anıtı ziyaret edildi

Türkiye'de Kırım Günleri etkinliği bugün Eskişehir'de başladı. Eskişehir'deki program ilk olarak Tepebaşı'nda yer alan 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü anıtına ziyaret gerçekleşti. Ziyarette, Sovyetler tarafından sürgün ve soykırıma maruz kalan Kırım Tatarları için Kuran-ı Kerim tilaveti yapıldı. Kırım Sürgünü Anıtı'nı ziyaret eden heyette; Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM üyesi Eskender Bariyev, Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotaryov, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (EKHAD) Başkanı Recep Şen ve çok sayıda kişi katılım gösterdi. "KIRIM'IN GELECEĞİNİ ÇOK PARLAK GÖRÜYORUZ" Kırım Sürgünü anıtına çelenk bırakan heyete, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov hitap etti. Çubarov, "Bizi Kırım'dan temizlemek istediler ellerine almayı düşündüler. O yüzden milletimiz yarım asra yakın sürgünde yaşadı insanlarımız çok öldürüldü ama milletimiz milli davalarını hiç bırakmayıp Kırım'a döndü ve kendimize gelmeye başladığımız vakit dedelerimiz bitti şimdi çocuklarımız aynı zulme maruz kaldı. Ukrayna Parlamentosunda Ukrayna Cumhurbaşkanlığında gerekli kanunlar kabul edilecek ve Kırm'ın geleceğini savaştan sonra parlak görüyoruz." dedi.

İstanbul Taksim'de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü basın açıklaması Haber

İstanbul Taksim'de 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü basın açıklaması

78. yıldönümünde 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı anmak için bugün Taksim Odakule'de basın açıklaması yapıldı. Eylemde, Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ve Kırım Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten açıklamalarda bulundu. İstanbul Taksim'de bugün saat 14.00'te Kırım Derneği İstanbul Şubesi tarafından 18 Mayıs Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 78. yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi. Meydanı dolduran Kırım Tatarları ve Ukraynalılar, Rusya'nın tarihte Kırım Tatar halkına karşı işlediği sürgün ve soykırım ile bugün Putin Rusyası'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan politikalarını kınadı. Basın açıklaması ve protesto eylemi, Kırım Derneği İstanbul Şubesinin sosyal medya hesabından canlı olarak yayımlandı. Eylem kapsamında aktivistler, Rusya'nın saldırgan politikalarını kınadı. Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 78. yıl dönümünde hayatını kaybeden Kırım Tatarları anıldı. 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI  Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı. Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.