SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladı

Ukrayna ile AB, G7 ortak deklarasyonu kapsamında güvenlik garantileri konusunda istişarelere başladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, AB Dış İlişkiler Servisi Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Charles Fries ile istişarelerin ilk turu çerçevesinde bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 12:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladı

Ukrayna, G7 üye ülkelerinin Temmuz 2023’te Vilnius'ta imzaladığı Ukrayna'ya destek konulu ortak deklarasyonun uygulanması çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ile kolektif güvenlik garantileri konusunda istişarelere başladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden dün yapılan açıklamada, Ukrayna'nın güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladığı aktarıldı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, AB Dış İlişkiler Servisi Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Charles Fries ile AB'nin kolektif güvenlik garantilerine ilişkin istişarelerin ilk turuna başladı" denildi.

İstişareler sırasında taraflar, güvenlik ve savunma alanlarına vurgu yaparak gelecekteki AB güvenlik garantilerine yönelik yaklaşımlara ilişkin vizyon alışverişinde bulundu. Ukrayna'nın gelecekteki AB üyeliğinin başlı başına Ukrayna ve genel olarak Avrupa topluluğu için güçlü bir güvenlik garantisi olacağını belirten Jovkva, AB'nin, özellikle Avrupa Barış Fonu ve AB eğitim misyonu programları aracılığıyla, Ukrayna'nın güvenlik ve savunma yeteneklerinin güçlendirilmesine önemli katkı sağladığına dikkat çekti.

Ayrıca görüşmede Jovkva, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy adına, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi ve desteklenmesine sağladığı önemli katkılardan dolayı Charles Fries'e 3. Derece Liyakat Nişanı takdim etti.

Ukrayna, G7 ortak deklarasyonu kapsamında Hollanda, Fransa, Almanya ve İtalya ile güvenlik garantilerinin ele alındığı istişarelere başlamıştı.

G7 ÜLKELERİNDEN ORTAK BİLDİRİ

Bilindiği üzere ABD, Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri, NATO Zirvesi kapsamında, Ukrayna'ya destek için güvenlik çerçevesi sunan ortak bir bildiri imzaladı.

Bildiride, G7 ülkelerinin, uluslararası alanda tanınmış sınırları içerisinde, kendini savunabilecek ve gelecekteki saldırıları caydırabilecek özgür, bağımsız, demokratik ve egemen Ukrayna stratejik hedefine olan sarsılmaz bağlılığı bir kez daha teyit edildi.

"Ukrayna'nın güvenliğinin, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu teyit ediyoruz" ifadesine yer verilen bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı ve sebepsiz işgalinin, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit, uluslararası hukukun açık ihlali ve G7'nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmayan bir eylem" olarak değerlendirildiği kaydedildi.

G7 ÜLKELERİ, UZUN VADELİ GÜVENLİK TAAHHÜTLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞACAK 

Bildiride, G7 ülkelerinin her birinin, Ukrayna'yla belirli, iki taraflı, uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeler üzerinde çalışacağı kaydedilerek, Ukrayna'yı halihazırda savunabilecek ve gelecekte Rus saldırganlığını caydırabilecek sürdürülebilir bir gücün sürekli olarak sağlanması konusunda mutabık kalındığı vurgulandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.