SON DAKİKA
Hava Durumu

#G7

QHA - Kırım Haber Ajansı - G7 haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, G7 haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ABD ile Ukrayna arasında yeni güvenlik anlaşması! Haber

ABD ile Ukrayna arasında yeni güvenlik anlaşması!

İtalya'da bir araya gelen G7 Grubu liderleri, 15 Haziran 2024 tarihine kadar devam edecek olan zirvede Rus saldırıları altındaki Ukrayna başta olmak üzere küresel ve güncel konuları masaya yatırıyor. 13 Haziran'da başlayan zirvenin ilk gününde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Ukrayna arasında yeni güvenlik anlaşması imzalandı. İtalya'nın Fasano bölgesinde G7 Liderler Zirvesi marjında bir araya gelen ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, iki ülke arasında arasında 10 yıllık savunma iş birliği anlaşmasına imza attı. Liderler, anlaşmanın hem NATO'nun güvenliği hem de Ukrayna'nın savunma zemini için önemine vurgu yaptı. ABD UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERMEYECEK ABD Başkanı Biden, anlaşmayla ilgili konuşmasında, "Bizim amacımız, Ukrayna'nın savunma ve caydırıcılık kapasitesini uzun vadede artırmaktır. Ukrayna'nın gelecekteki saldırganlıklara karşı kendi kendini savunma yeteneğine kavuşmuş olmasını istiyoruz." değerlendirmesini yaptı. Biden, ABD'nın Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini belirterek, silah, mühimmat ve diğer desteklerle yardım edeceklerini ifade etti. ABD Başkanı, Zelenskıy ile imzaladıkları savunma anlaşmasının bir barış taahhüdü olduğunu ve bunun Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması'na ve ülkelerin egemenliği ilkesine uygun olduğunu kaydetti. Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'ya destek vermeye devam edeceklerinin altını çien Biden, Moskova'ya yönelik yeni bir yaptırım paketi duyurduklarını ve bu yöndeki adımlarına devam edeceklerini ifade etti. ZELENSKIY'DAN ABD'YE TEŞEKKÜR Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy de söz konusu anlaşma dolayısıyla ABD'ye teşekkür ederek, bu anlaşmayla birlikte iki ülke arasındaki savunma iş birliğinin daha derinlikli ve nitelikli bir hale geleceğini söyledi. İtalya'da yapılan G7 Liderler Zirvesi'nde, Rusya Merkez Bankası'nın dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini teminat olarak kullanarak, 2024 sonuna kadar Ukrayna'ya 50 milyar dolar kredi verilmesi yönünde bir karar alınmıştı. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya yönelik olarak topyekûn saldırı ve işgal girişimi başlatmasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bulunuyor. Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri, bu geliri Ukrayna'yı desteklemek için kullanmak istiyor.

Ukrayna, güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladı Haber

Ukrayna, güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladı

Ukrayna, G7 üye ülkelerinin Temmuz 2023’te Vilnius'ta imzaladığı Ukrayna'ya destek konulu ortak deklarasyonun uygulanması çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) ile kolektif güvenlik garantileri konusunda istişarelere başladı. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisinden dün yapılan açıklamada, Ukrayna'nın güvenlik garantileri konusunda AB ile istişarelere başladığı aktarıldı. Açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı İgor Jovkva, AB Dış İlişkiler Servisi Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Charles Fries ile AB'nin kolektif güvenlik garantilerine ilişkin istişarelerin ilk turuna başladı" denildi. İstişareler sırasında taraflar, güvenlik ve savunma alanlarına vurgu yaparak gelecekteki AB güvenlik garantilerine yönelik yaklaşımlara ilişkin vizyon alışverişinde bulundu. Ukrayna'nın gelecekteki AB üyeliğinin başlı başına Ukrayna ve genel olarak Avrupa topluluğu için güçlü bir güvenlik garantisi olacağını belirten Jovkva, AB'nin, özellikle Avrupa Barış Fonu ve AB eğitim misyonu programları aracılığıyla, Ukrayna'nın güvenlik ve savunma yeteneklerinin güçlendirilmesine önemli katkı sağladığına dikkat çekti. Ayrıca görüşmede Jovkva, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy adına, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün güçlendirilmesi ve desteklenmesine sağladığı önemli katkılardan dolayı Charles Fries'e 3. Derece Liyakat Nişanı takdim etti. Ukrayna, G7 ortak deklarasyonu kapsamında Hollanda, Fransa, Almanya ve İtalya ile güvenlik garantilerinin ele alındığı istişarelere başlamıştı. G7 ÜLKELERİNDEN ORTAK BİLDİRİ Bilindiği üzere ABD, Kanada, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Japonya'dan oluşan G7 ülkeleri, NATO Zirvesi kapsamında, Ukrayna'ya destek için güvenlik çerçevesi sunan ortak bir bildiri imzaladı. Bildiride, G7 ülkelerinin, uluslararası alanda tanınmış sınırları içerisinde, kendini savunabilecek ve gelecekteki saldırıları caydırabilecek özgür, bağımsız, demokratik ve egemen Ukrayna stratejik hedefine olan sarsılmaz bağlılığı bir kez daha teyit edildi. "Ukrayna'nın güvenliğinin, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu teyit ediyoruz" ifadesine yer verilen bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik yasa dışı ve sebepsiz işgalinin, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit, uluslararası hukukun açık ihlali ve G7'nin güvenlik çıkarlarıyla bağdaşmayan bir eylem" olarak değerlendirildiği kaydedildi. G7 ÜLKELERİ, UZUN VADELİ GÜVENLİK TAAHHÜTLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞACAK  Bildiride, G7 ülkelerinin her birinin, Ukrayna'yla belirli, iki taraflı, uzun vadeli güvenlik taahhütleri ve düzenlemeler üzerinde çalışacağı kaydedilerek, Ukrayna'yı halihazırda savunabilecek ve gelecekte Rus saldırganlığını caydırabilecek sürdürülebilir bir gücün sürekli olarak sağlanması konusunda mutabık kalındığı vurgulandı.

Baltık ülkeleri, Ukrayna'yı desteklemek için G7 deklarasyonuna katıldı Haber

Baltık ülkeleri, Ukrayna'yı desteklemek için G7 deklarasyonuna katıldı

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Letonya Başbakanı Krisjanis Karins ve Estonya Başbakanı Kaja Kallas yaptıkları açıklamada, yalnızca NATO üyeliğinin, işgalci bir ülke olan Rusya'dan Ukrayna'ya karşı gelecek saldırıları önlemek için gerekli güvenlik garantilerini ve kalıcı caydırıcılığı sağlayabileceğini vurguladı. Litvanya, Letonya ve Estonya başbakanları, ülkenin özgürlük, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğünün savunulmasında Ukrayna halkı ve hükumetiyle güçlü desteklerini ve dayanışmalarını ifade etti. Başbakanlar, "Ukrayna'nın cesur mücadelesinin Avrupa-Atlantik güvenliğinin ve kurallara dayalı uluslararası düzenin korunmasına yardımcı olduğunun farkındayız." dedi. ÜÇ ÜLKEDEN UKRAYNA'YA DESTEK SÖZÜ Ayrıca üç ülke yetkilisi, Rusya'nın başlattığı işgal girişimi ve saldırıların ilk gününden itibaren Ukrayna'ya sağladıkları desteklerini yineleyerek ülkenin bağımsızlığını, egemenliğini, güvenliğini, demokrasisini ve refahını korumaya yönelik uluslararası çabalara katkıda bulunarak zafere kadar Ukrayna'ya destek sözü verdi. 11-12 Temmuz tarihlerinde Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde ittifak üyelerinin, Ukrayna'nın geleceğinin NATO'da olduğu ve Baltık ülkelerinin bu hedefi desteklemeye devam edecekleri konusunda anlaştıkları da kaydedildi. Burada yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın NATO üyeliği aynı zamanda Avrupa-Atlantik güvenliğini ve istikrarını önemli ölçüde güçlendirecektir. Ukrayna, ortak demokrasi, bireysel özgürlük ve hukukun üstünlüğü ilkelerimizi savunmaya ve güvenliğine katkıda bulunmaya hazır olduğunu göstermiştir. Kuzey Atlantik bölgesi" denildi. Öte yandan Baltık ülkelerinin başbakanları, Ukrayna ile Avrupa Birliği'ne katılım çabalarında işbirliği sözü vererek ve bu konudaki müzakerelerin bu yıl başlamasını bekliyor. VİLNİUS ZİRVESİ 11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde Yediler Grubu (G7) ülkelerinin liderleri "Ukrayna'ya Destek Deklarasyonu" üzerinde anlaştı. Bildiriye daha sonra Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, Letonya, Hollanda, Norveç, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.