SON DAKİKA
Hava Durumu

#Ab

QHA - Kırım Haber Ajansı - Ab haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ab haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

AB, Ukrayna'ya yıl sonuna kadar 1,5 milyon top mermisi gönderecek Haber

AB, Ukrayna'ya yıl sonuna kadar 1,5 milyon top mermisi gönderecek

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin Ukrayna'ya yıl sonuna kadar toplamda 1,5 milyon top mermisi teslim edeceğini bildirdi. Ukrayna’ya çalışma ziyareti düzenleyen Borrell, European Pravda’ya verdiği röportajda AB ülkelerinin Ukrayna’ya şimdiye kadar 980 bin mermi teslim ettiğini ve kısa süre içinde 1 milyon merminin daha teslim edileceğini aktardı. Borrell, “İlkbahara kadar bu seviyeye ulaşma konusunda taahhütte bulunduğumuzu ve başarısız olduğumuzu biliyorum. Ancak yıl sonuna kadar bunu başaracağız. Bunun için de önemli ölçüde hızlandık.” dedi. Bunun yanı sıra üye ülkelerle yapılan ikili anlaşmalar kapsamında Ukrayna'ya çok sayıda mühimmat teslim edildiğini kaydeden Borrell, "Genel olarak yıl sonuna kadar Ukrayna'ya 1,5 milyondan fazla mühimmat teslim edeceğiz" şeklinde konuştu. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, Ukrayna'ya yapılan topçu mermisi gönderiminin, Avrupa'nın savunma sanayisindeki kapasite artışıyla hızlanacağına dikkat çekti. BORRELL’DEN UKRAYNA’YA SON RESMİ ZİYARET AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 9 Kasım 2024 tarihinde görevindeki son resmi ziyareti kapsamında Ukrayna'nın başkentine geldi. Ziyaret kapsamında Ukrayna devlet yetkilileriyle bir araya geldi ve Ukrayna’nın Çernihiv bölgesini ziyaret ederek bölgede inşa edilen savunma hattını inceledi. Bölgeye yaptığı ziyaretin ardından Borrell, Çernihiv'de Rus saldırılarının yüzde 85'inin yerleşim alanlarını yok ettiğini; hastaneler, okullar ve daha fazla sivil altyapının doğrudan hedef olduğunu belirtti. AB TEMSİLCİSİ SIĞINAKTAN FOTOĞRAF ATTI Bu sabah ise AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi, Kıyiv'e yönelik hava saldırısı sırasında saklandığı sığınağın görüntülerini paylaşarak, "Rusya başka bir füze saldırısı gerçekleştirirken güne Kıyiv'deki bir sığınakta başlıyorum. Bu, Rusya'nın geniş çaplı işgali başlatmasının ardından Ukrayna halkının günlük gerçekliği haline geldi" ifadelerine yer verdi.

AB, KKTC'nin TDT'deki varlığından rahatsız! Haber

AB, KKTC'nin TDT'deki varlığından rahatsız!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 7 Kasım 2024 tarihinde yazılı bir açıklamada bulundu. AB'DEN KKTC'YE "AYRILIKÇI" İTHAMI Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te tertip edilen Devlet Başkanları 11. Zirvesi sonrasında yapılan açıklamada, AB'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) TDT üyeliğinden ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın zirveye katılmasından rahatsız olduğu dile getirildi. Açıklamada, KKTC'den "Kıbrıslı Türklerin ayrılıkçı oluşumu" olarak bahsedildi. Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatının gözlemci statüsü vererek, "KKTC'yi meşrulaştırmaya yönelik tekrarlanan girişimleri" olduğu ve AB'nin bunu reddettiği kaydedildi. Bu hususların TDT'nin bazı üyelerinin güçlü bir şekilde desteklediği Birleşmiş Milletler (BM) Şartı'nın toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olduğu savunulan açıklamada, AB'nin sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni (GKRY) tanıdığı belirtildi. ERSİN TATAR DESTEĞİN ÖNEMİNE İŞARET ETMİŞTİ Cumhurbaşkanı Tatar, 6 Kasım 2024 tarihinde Bişkek'te düzenlenen TDT Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, KKTC'ye yönelik uygulanan izolasyonlara işaret ederek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk dünyasında tanınmasına yönelik yapılan girişimlere ağırlık verilmesi, Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulunması için sizlerin desteğini önemsiyorum." ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasının devamında Kıbrıs Türküne uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması için verilecek desteğin önemli olduğunu vurguladı. TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi, 6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın ev sahipliğinde “Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” temasıyla toplandı. Zirve sonunda devlet başkanları tarafından "Bişkek Bildirisi" kabul edildi. 

Kuzey Kore’ye balistik füze kınaması Haber

Kuzey Kore’ye balistik füze kınaması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kuzey Kore’nin 31 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu kıtalararası balistik füze (ICBM) test lansmanı hakkında açıklamalarda bulundu. Borrell, yapmış olduğu açıklamada Kuzey Kore’nin kitle imha silahları geliştirmeye devam etmesinin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının bir ihlali olduğunu söyledi. AB Yüksek Temsilcisi Borrell Borrell ayrıca, Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal girişimini ve saldırılarını desteklemek üzere Rusya'ya asker konuşlandırmasının ve silah sağlamasının, BM Anlaşması ve uluslararası hukukun temel ilkelerini ihlal ettiğini anımsattı. FRANSA’DAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA Fransa Dışişleri Bakanlığı ise Kuzey Kore’nin fırlatmış olduğu ICBM hakkında ayrıca bir açıklamada bulundu. Kuzey Kore’yi kınayan Bakanlık, Güney Kore ve Japonya ile “tam dayanışma” içinde olduğunu ifade etti. Bakanlık ayrıca, Kuzey Kore'ye “istikrarı bozucu eylemlerine” derhal son vermesi ve uluslararası hukuka uyması çağrısında bulundu. KUZEY KORE BALİSTİK FÜZE DENEMELERİNE DEVAM EDİYOR Kuzey Kore’nin bu yılki 12. füze denemesine işaret eden bir kıtalararası bir balistik füze (ICBM) fırlattığı, Güney Kore ve Japonya yetkilileri tarafından 30 Ekim Perşembe günü doğrulandı. Nitekim Japonya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, Kuzey Kore'nin iç kesimlerinden doğuya doğru fırlatılan füzenin, Okushiri Adası'nın batısındaki Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesi dışına inmeden önce 1 saat 26 dakika uçtuğunu ve bu testin ülkenin füzelerinden biri için şimdiye kadarki en uzun uçuş süresiyle sonuçlandığı söyledi. Güney Koreli askerî yetkililer ise, fırlatmayı tespit ederek ve füzenin muhtemelen başkent Pyongyang yakınlarındaki bir bölgeden fırlatıldığını söyledi.

AB'nin yeni Türkistan stratejisi: STK'ları desteleyecek Haber

AB'nin yeni Türkistan stratejisi: STK'ları desteleyecek

Avrupa Birliği (AB), Türkistan'daki sivil toplum kuruluşları (STK) ile etkileşimini artırmayı amaçlayan yeni bir 4 yıllık projeyi duyurdu. Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi ile iş birliği içinde oluşturulan bu girişimin, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarını güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi. BÖLGESEL ZORLUKLARA YENİ ÇÖZÜMLER Kazakistan’ın Astana şehrinde bulunan bölgesel proje ekibi tarafından yürütülecek olan proje, çevre koruma, su yönetimi, enerji geçişi, iklim değişikliği, gençlerin güçlendirilmesi ve dijitalleşme gibi kritik bölgesel zorluklara dair tartışmaları teşvik edecek. STK'LARIN KAPASİTESİ ARTIRILACAK AB'nin Kazakistan Delegasyonu İşbirliği Başkanı Johannes Baur, bu projenin AB’nin Türkistan'daki sivil toplumu örgütlerini destekleme taahhüdü ile uyum içerisnde olduğunu aktararak, "STK’ların kapasitesini artırarak ve bölgesel iş birliğini teşvik ederek, bu bölgede gelişim ve bilgi alışverişine katkıda bulunabiliriz." ifadelerini kullandı. GENÇ LİDERLERLE SIKI TEMAS KURULACAK Projenin önemli bir yönü, Türkistan'daki STK'ların kapasite gelişi olduğu ve UNOPS'un bu kuruluşların operasyonel yeteneklerini artırmalarına yardımcı olacak temel eğitim ve destek sağlayacağını bildirildi. Ayrıca, Türkistan'daki genç liderlerle de etkileşimi artırmayı amaçlayan proje, 2022 yılında Semerkant'da gerçekleştirilen Genç Sesler Orta Asya Forumu'nun başarısından yararlanacak. BM Proje Hizmetleri Ofisi, gençler için sürdürülebilir kalkınma, çevre koruma ve dijitalleşme konularında özel eğitim ve bilgi paylaşım oturumları düzenleyecek.

AB'den Çinli Temu platformuna resmî soruşturma! Haber

AB'den Çinli Temu platformuna resmî soruşturma!

Avrupa Birliği (AB), düşük fiyatlarıyla popülerlik kazanan Çinli alışveriş platformu Temu hakkında, Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle resmî bir soruşturma başlattı. Avrupa Komisyonun 1 Ekim 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin merkezli Temu platformunun, yasa dışı ürünlerin satışını engellemek için gerekli denetimleri sağlamadığı bildirildi. Kontrolsüz satışlar arasında sahte ürünler, standartlara uymayan ilaçlar, kozmetik ürünleri ve oyuncaklar yer alıyor. Komisyon, Temu platformunda kuralları ihlal eden ürünlerin sayfadan kaldırdıktan sonra bu ürünlerin yeniden satışa sunulması hâlinde bu uygulamanın da önüne geçileğini bildirdi. Ayrıca, platformun pazarlama stratejileri de eleştiriliyor. Kullanıcıları daha fazla harcamaya teşvik eden oyun unsurları ve ödüller ile alışveriş sürecini cazip hale getiren yöntemler, bağımlılık yapıcı olarak değerlendiriliyor. BÜYÜK CEZALARLA KARŞILAŞABİLİR Çinli firmanın Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği tespit edilirse, şirketin büyük para cezalarıyla karşılaşabileceğini aktaran Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Temu'da satılan ürünlerin güvenlik standartlarımıza uyması ve tüketicilere zarar vermemesi gerektiğini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Öte yandan platforma yönelik şikayetler, bu yılın mayıs ayında başlamış ve 17 ülke; Fransız, İtalyan ve Hollandalı tüketici kuruluşlar da dahil olmak üzere, durumu AB Komisyonuna iletmişti. Tüketici hakları savunucuları, şirketin satıcılar ve ürünler hakkında önemli bilgileri sağlamadığını öne sürüyor. Kazakistan’da ise Temu, agresif pazarlama stratejileri ile dikkat çekti ve ürünlerini sosyal medya platformlarında, blog yazarları aracılığıyla tanıttı. Örneğin, Playstation 5’in yalnızca 999 tengeye satılacağına dair reklamlar birçok kullanıcı tarafından şüpheyle karşılandı. UYGUR TÜRKLERİ VE ZORLA ÇALIŞTIRMA BAĞLANTISI Temu, daha önce de Uygur Türklerinin, fabrikalarında zorla çalıştırılması ile gündeme gelmişti. Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin Çin hükûmeti tarafından zorla çalıştırma programlarına maruz kaldığı bu uygulamalar, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından kınanmaya devam ediyor.

Japonya ve AB'den Çin'e karşı güvenlik anlaşması Haber

Japonya ve AB'den Çin'e karşı güvenlik anlaşması

Japonya Çin'e karşı kararlı adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda Japonya hükûmeti ve Avrupa Birliği (AB), Çin ile yükselen gerilimler dolayısıyla "Güvenlik ve Savunma Ortaklığı" anlaşması imzalayacak. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 1 Kasım 2024 tarihinde Japonya'yı ziyaret edecek ve burada Japon Dışişleri Bakanı Yasuhiro Iwaya ile tarihi bir "Japonya-AB Dışişleri Bakanları Stratejik Diyaloğu" gerçekleştirecek. Japon medyası, AB'nin Çin'in artan deniz faaliyetlerine duyduğu endişenin arttığını ve Japonya ile iş birliğini güçlendirmek istediğini belirtiyor. Her iki tarafın da özgürlük ve demokrasi gibi ortak değerler etrafında birleşmesi bekleniyor. ORTAKLIK RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRISI ARKA PLANIYLA GELİŞİYOR Japonya'nın devlet ajansı Kyodo Haber Ajansı, bu iş birliğinin Rusya-Çin ortaklığı bağlamında gerçekleştiğini bildirdi. Özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn işgal girişimi, AB'nin aciliyetini artırıyor. Anlaşma taslağında, Avrupa ve Japonya'nın Hint-Pasifik bölgesindeki jeopolitik ve güvenlik meselelerinde karşılıklı bağımlılığı vurgulanması bekleniyor. Borrell'in ziyareti sırasında, Japonya ile AB arasında yıllık bir "Güvenlik ve Savunma Diyaloğu" kurulması önerilecek ve Japon Savunma Kuvvetleri ile AB donanması arasında ortak tatbikat planları oluşturulacak. Öte yandan söz konusu tatbikatların üçüncü ülkelerin de katılımıyla gerçekleşmesi bekleniyor. BORRELL, GÜNEY KORE'Yİ DE ZİYARET EDECEK AB Dış İlişkiler Ofisi ayrıca, Borrell'in 1-4 Kasım 2024 tarihleri arasında Japonya ve Güney Kore'yi ziyaret edeceğini duyurdu. Bu ziyaret, AB'nin Japonya ve Güney Kore ile ilişkilerini güçlendirmesi ve ikili ile bölgesel iş birliğini artırması için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Borrell, ziyaretinde Japon Savunma Bakanı Nobuo Kişi ile de görüşecek.

AB, CIA benzeri bir istihbarat teşkilatı mı kuracak? Haber

AB, CIA benzeri bir istihbarat teşkilatı mı kuracak?

Avrupa Birliği (AB), güvenlik ve istihbarat alanında önemli bir dönüm noktasına yaklaşmakta. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in liderliğindeki müzakereler, Avrupa’nın kendi istihbarat ajansını kurma olasılığını gündeme getiriyor. Bu girişim, Avrupa'nın savunma kapasitesini artırmayı ve tehditlerle başa çıkabilmeyi hedefliyor. NIINISTÖ’NÜN RAPORU: GÜVENLİKTE YENİ DÖNEM Finlandiya’nın eski Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö mart ayında verdiği bir röportajda Avrupa’nın mevcut istihbarat yapısının yetersizliğini vurguladı. Niinistö, AB’nin "tam teşekküllü bir istihbarat iş birliği hizmeti" kurması gerektiğini belirterek, özellikle altyapı güvenliği için "sabotaj karşıtı bir ağ" oluşturulmasının önemine dikkat çekti. AB düzeyinde bilgi paylaşımının artırılmasının gerekliliğini savunan Niinistö, ABD ve diğer Batılı müttefiklerle mevcut istihbarat ağları üzerinden ortaklaşa çalışmanın faydalarına işaret ederek "Beş Göz" ağı örneğiyle Avrupa’nın da benzer bir iş birliği platformu oluşturmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti. YENİ DÖNEMDE BÜYÜK HIZ Von der Leyen’in ikinci döneminde bu raporun önemli bir rehber olacağı ve savunma alanında bir "Beyaz Kitap" hazırlama sürecinin başlayacağı belirtiliyor. Avrupa, güvenlik alanında daha fazla bağımsızlık ve etkinlik arayışındayken, yeni istihbarat ajansı önerisi, bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde kritik bir rol oynayabilir. Sonuç olarak, Avrupa Birliği’nin istihbarat alanındaki bu potansiyel adımı, güvenliği artırma ve gelecekteki tehditlere karşı hazırlığını güçlendirme yolunda önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Ukrayna 5 yıl içinde AB üyesi olabilir Haber

Ukrayna 5 yıl içinde AB üyesi olabilir

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonunun hazırladığı 2024 Genişleme Paketi kapsamında Ukrayna’nın AB üyelik süreçlerine ilişkin bir rapor açıklandı. Raporda Ukrayna’nın, 2022 Avrupa Komisyonu görüşünde belirlenen tüm önemli adımları tamamladığı belirtildi. 2024 Genişleme Paketi, AB Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından, 30 Ekim'de Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında duyuruldu. Ukrayna’nın üyeliğine dair açıklamada bulunan Oliver Varhelyi, Ukrayna'nın gerekli tüm reformları hayata geçirmesi koşuluyla önümüzdeki 5 yıl içinde AB'ye üye olabileceğini söyledi. Ukrayna, Moldova ve Batı Balkan ülkeleri için reformların uygulanmasını hızlandırmaya yardımcı olacak ek araçların oluşturulduğunu belirten Varhelyi, “Bu araçlar ülkeye göre ‘Büyüme Planı’, ‘Ukrayna Planı’ vs. olarak adlandırılmaktadır. Ve bu planın yardımıyla Batı Balkanlar'ın, Moldova'nın ve Ukrayna'nın gerekli reformları tamamlamaları ve Avrupa Komisyonunun bir sonraki döneminin sonuna kadar AB üyesi olmaları hedefleniyor.” dedi. UKRAYNA VE MOLDOVA'NIN AB'YE ÜYELİK SÜRECİ Tam bir yıl önce AB'ye üyelik başvurusunda bulunan Ukrayna ve Moldova ilk adımın ardından adaylık statüsü almıştı. 23 Aralık 2023 tarihinde üyelik müzakerelerinin başlatılmasına yönelik bir karar çıkmış olsa da salonu terk ederek kararı veto eden Macaristan'ın tutumu nedeniyle müzakerelere adım atılamamıştı. AB Komisyonu her iki ülkenin de tüm kriterleri yerine getirdiğini duyurarak süreci ilerletme ve müzakareye başlama kararı almıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodımır Zelenski), Ukrayna'nın AB üyeliği için müzakere sürecinin resmen başladığını 25 Ocak 2024'te duyurmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.