SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna, Çin'e Büyükelçi atayacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesi yaptı. Ukrayna'nın, Çin'e büyükelçilik atayacağı öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.04.2023 19:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.04.2023 20:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna, Çin'e Büyükelçi atayacak

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Rusya'nın Ukrayna'nın ana karasına karşı başlattığı işgal girişiminden bu yana ilk defa Çin devlet başkanı Şi Cinping ile uzun bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Zelenskıy bugün sosyal medya hesabından  konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin'e Büyükelçi atanmasıyla birlikte görüşmenin ikili ilişkilerin gelişmesine güçlü bir ivme kazandırılacağını kaydetti. Ayrıca, "Devlet Başkanı Şi Cinping ile uzun ve anlamlı bir telefon görüşmesi yaptık. Bu görüşmenin ve Ukrayna'nın Çin'e büyükelçi atamasının ikili ilişkilerimizin gelişmesine güçlü bir ivme kazandıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ÇİN'DEN AÇIKLAMA 

Öte yandan, Çin devleti, görüşmeyi doğrulayarak, her zaman barıştan yana olduklarını bildirdi. Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan bu yana tarafsızlığını koruyan ancak Batılı devletler tarafından Rusya'ya silah satmasıyla gündeme gelen Çin'den görüşmeye ilişkin açıklama geldi. Çin basınında yer alan bilgilere göre, devlet başkanı Şi, "Akılcı fikirler ve sesler yükselişteyken, fırsatı değerlendirmek ve krizin siyasi çözümü için elverişli koşulları oluşturmak önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

ÇİN' RUSYA'YA NASIL DESTEK VERİYOR?

Çin, askeri üretim yeteneklerini genişletiyor ve şu anda dünyanın dördüncü en büyük silah ihracatçısı olarak biliniyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünden Siemon Wezeman, "Çin'in silahları artık daha da gelişiyor. Örneğin insansız hava araçları, Rusya'nın çok ilgileneceği bir alan olduğu aşikar" ifadelerini kullanıyor. ABD yönetimi, Çinli askeri firmaların Rusya'ya "öldürücü olmayan silah" desteği sağladığını ve Pekin'in yakında "öldürücü silah" desteği de sağlayabileceğine dair yeni bilgilere sahip olduğunu söylüyor.

"ASKERİ İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI TEDARİK EDİYOR"

Ayrıca Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde ekonomik yaptırımlar uzmanı Maria Shagina, Çin'in Rusya'ya açıkça silah sağlamadığını ancak gizlice askeri amaçlar için kullanılabilecek yüksek teknolojili ürünler sattığını ifade ederek, "Çin'in, genellikle Hong Kong ve BAE'deki askeri paravan şirketler aracılığıyla Rusya'ya en büyük yarı iletken ihracatçısı olduğuna dair kanıtlar var. Bazı Çinli şirketler de askeri ve sivil amaçlar arasındaki gri alanı kullanarak askeri insansız hava araçları tedarik ediyor" diyor.

ÇİN, RUSYA'NIN EKONOMİSİNİ CANLANDIRIYOR

Çin'in Rusya ile genel ticareti 2022'de 190 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştı ve bu bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. Rusya'nın Çin'den ithalatı, artışla birlikte 76 milyar dolara, Çin'e ihracatı ise yüzde 43 artışla 114 milyar dolara ulaştı. 2022'de Rusya'nın Batı ülkeleriyle ticareti dibe vururken, Çin açık ara en önemli ticaret ortağı haline geldi.

ÇİN, RUSYA'DAN NE KADAR PETROL VE GAZ ALIYOR?

Rus hükumeti, ülkenin yıllık gelirlerinin neredeyse yarısını petrol ve doğal gazdan elde ediyor. Rusya, 2022'de Çin'e bir önceki yıla göre iki kat daha fazla sıvı petrol gazı (LPG) ihraç etti. Ayrıca, Power of Siberia boru hattı aracılığıyla yüzde 50 daha fazla doğal gaz ve daha fazla ham petrol sağladı.

Ayrıca Çin ve Rusya'nın aralarındaki enerji bağlarını genişletmek için uzun vadeli planları Cinping ve Putin görüşmesinde paylaşıldı. İki ülke, yeni bir gaz boru hattı "Sibirya'nın Gücü 2" inşa etme konusunda anlaştı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.