Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Holokost Anma Günü nedeniyle Polonya'da
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski), 27 Ocak 2025 tarihinde Holokost Anma Günü sebebiyle Polonya'ya gitti. Zelenskıy, Nazilerin uyguladığı soykırımda hayatını kaybeden Yahudileri andığı bir paylaşım yaptı. Paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"27 Ocak'ta dünya Holokost kurbanlarının anısını onurlandırıyor. Bu, Nazilerin bütün bir ulusu kasıtlı olarak silme girişimiydi: tüm halkı öldürmek ve dünyaya Yahudi ulusunu hatırlatan her şeyi yok etmek. Altı milyon kurban. Holokost suçu asla tekrarlanmamalıdır, ancak ne yazık ki Holokost'un anısı giderek azalmaktadır. Ve tüm ulusların yaşamlarını yok etmeye çalışan kötülük bugün hala dünyada varlığını sürdürmektedir.
Hepimiz yaşam uğruna mücadele etmeli ve kayıtsızlığın kötülüğün üreme alanı olduğunu unutmamalıyız. Zulüm ve cinayete yol açan nefretin üstesinden gelmeliyiz. Unutkanlığın kök salmasına izin vermemeliyiz. Kötülüğün galip gelmemesi için mümkün olan her şeyi yapmak hepimizin görevidir. Bu günün arifesinde, hahamlar, diplomatik temsilciler ve devletimizin ekibiyle birlikte, Holokost'ta öldürülen milyonlarca kadın ve erkeğin, yetişkin ve çocuğun anısını onurlandırdık."
On January 27, the world honors the memory of the victims of the Holocaust. It was the Nazis' deliberate attempt to erase an entire nation—to kill all its people and destroy everything that reminded the world of the Jewish nation. Six million victims.
The crime of the Holocaust… pic.twitter.com/CQC14lvvpF
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 27, 2025
HOLOKOST ANMA GÜNÜ
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1 Kasım 2005 tarihli kararıyla, 27 Ocak gününü “Uluslararası Holokost Anma Günü” olarak kabul etti. 2. Dünya Savaşı’nda milyonlarca Yahudi, Nazi orduları tarafından öldürürken, 1941 yılında Alman askerlerince işgal edilen Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de 33 bin 771 Yahudi iki gün içerisinde Babiy Yar vadisinde katledilmişti. Aynı zamanda 27 Ocak 2025 tarihi, Polonya'daki Auschwitz toplama kampının kurtarılışının 80. yıl dönümü olma niteliği de taşımakta.
AUSCHWİTZ TOPLAMA KAMPI
Auschwitz toplama kampı kompleksi kendi türünde Nazi rejimi tarafından oluşturulan en büyük kamplardan biriydi. Kampların hepsinde zorunlu çalıştırılmak için getirilmiş ve hapsedilmiş esirler vardı.
Kamplar savaş öncesi Almanya-Polonya sınırında yer alan Yukarı Silesia yakınına, Krakow'un batısına kuruldu. Yukarı Silesia bölgesi Polonya'nın işgal edilmesinin ardından 1939 yılında Nazi Almanyası'na katıldı. Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organı olan Schutzstaffel (SS) subayları, Polonya'daki Oswiecim şehrinin yakınına üç tane ana kamp kurdu. Bu kamplar: Mayıs 1940'ta Auschwitz I, 1942'nin başında Auschwitz II (Auschwitz-Birkenau) ve Ekim 1942'de Auschwitz III (Auschwitz-Monowitz) kamplarıdır.
Auschwitz kampları, Nazi rejiminin ve Polonya'daki Alman işgalci birliklerin gerçek düşmanlarının ve düşman olduğu düşünülen kişilerin hapsedilmesini amaçlıyordu. Ayrıca Nazi Almanyası'nın güvenliği için, SS subayları ve polis tarafından ölüm emri verilen küçük, hedef grupların fiziksel olarak ortadan kaldırılabileceği bir alan sağlıyordu. 1942'den 1944 yazının sonuna kadar Avrupa'da Almanya tarafından işgal edilmiş ya da Almanya'nın müttefiki olan hemen hemen bütün ülkelerden trenler, Auschwitz-Birkenau kampına Yahudi taşımaya devam etti.
7 Ekim 1944'te, Auschwitz-Birkenau'da Krematoryum IV'e götürülecek yüzlerce esir, öldürüleceklerini öğrendiğinde ayaklanma çıkardı. Ayaklanma sırasında, esirler 3 gardiyanı öldürdü ve krematoryumu ve yanındaki gaz odasını yaktı. Esirler, yakınlardaki silah fabrikasında zorla çalışan Yahudi kadınlar tarafından kampa kaçak olarak sokulan patlayıcıları kullandı. Almanlar ayaklanmayı bastırdı ve ayaklanmaya katılan esirlerin neredeyse hepsini öldürdü. Patlayıcıları kampa getiren Yahudi kadınlar ise, Ocak 1945'in başında herkesin gözü önünde asılarak idam edildi.
Auschwitz toplama kampında tutulanlar, 27 Ocak 1945'te serbest kalabildi. Auschwitz, yaklaşık 6 milyon insanın toplama kamplarında öldürüldüğü Yahudi soykırımı için simge niteliği taşıyor. Sadece Auschwitz kampında yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.