SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin, insan ve kaynak eksikliği nedeniyle savaşı sürdürme biçimini değiştirebilir!

ABD merkezli düşünce kuruluşu ISW, yayımladığı bir raporda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşta yaşadığı insan ve ekonomik kaynak sıkıntısının savaşı sürdürme biçimini değiştirmeye itebileceğini kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2024 09:16
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2024 10:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Putin, insan ve kaynak eksikliği nedeniyle savaşı sürdürme biçimini değiştirebilir!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), 27 Ekim 2024 tarihinde yayımladığı raporda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomik kaynak ve insan eksikliği nedeniyle savaşı sürdürme biçimini değiştirmeye yönelebileceğini belirtti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne karşı 24 Şubat 2022'de topyekûn işgal girişimi ve saldırı başlatan Rusya, ekonomisi ve askeri çabaları üzerinde artan baskı nedeniyle savaşı sürdürmede ciddi zorluklar yaşıyor.

RUS EKONOMİSİ AŞIRI ISINMA TEHLİKESİ ALTINDA

Washington Post gazetesine atıfta bulunan ISW, raporunda Rus ekonomisinin aşırı ısınma tehlikesi altında olduğunu ve "Rusya'nın aşırı yüksek askerî harcamalarının ekonomik büyümeyi, Rus şirketlerini Rusya'nın yüksek askeri maaşlarıyla rekabet edebilmek için iş gücü taleplerini karşılamak amacıyla maaşlarını yapay olarak artırmaya zorlayacak şekilde beslediğini" belirtti. Ayrıca ISW, Rus bölgesel yetkililerinin Rus sözleşmeli askerler için tek seferlik imza bonuslarını artırdığını kaydetti. Bu durum, Rusya'nın sahip olduğu insan gücünün yetersizliğini ve "ön cephedeki kayıplarını yenilemenin giderek artan maliyetleriyle mali ve sosyal olarak hesaplaşması gerektiği gerçeğini" gözler önüne seriyor.

PUTİN BÜYÜK KARARLAR ALMAK ZORUNDA KALABİLİR

ISW, raporunda Rusya'nın kripto seferberlik çabalarının Rus savaş ekonomisine yük bindirdiğinini belirtirken aynı zamanda Rus birliklerinin yanında savaşan Kuzey Kore birliklerine de değindi. Rusya'nın ekonomisinin tükenme noktasına yaklaştığını belirten ISW, cephede insan ve malzeme tüketiminin savaş maliyetlerini artırdığını da kaydetti. Raporda şu ifadelere yer verildi:

Putin, başka bir kısmî seferberlik dalgası çağırmanın veya genel seferberlik başlatmanın rejimi için çok maliyetli olacağını büyük ihtimalle değerlendiriyor ve bu nedenle Rus savaş ekonomisine giderek daha fazla yük bindiren kripto seferberlik çabalarına başvurdu. Kuzey Kore birliklerinin Rusya'da son zamanlarda ortaya çıkması ve Kursk bölgesindeki muharebe bölgesine bildirilen konuşlanmaları, Putin'in tüm kuvvet oluşturma sisteminin çok zayıf olduğunu daha da ileri götürüyor. Rusya cephede insan gücü ve malzeme tüketmeye devam ettikçe savaşı körükleme maliyetleri artacak. Rus kaynakları sınırlı ve Putin bu maliyetlerle sonsuza kadar hesaplaşamaz. Rusya'nın ekonomisi tükenme noktasına ulaşacak. Bu tükenme noktası Rus toplumuna büyük maliyetler yükleyecek ve bu da Putin'i rejiminin istikrarını korumak için Rusya'nın savaşını nasıl kaynaklandıracağı veya Rusya'nın savaşma biçimini nasıl değiştireceği konusunda büyük kararlar almaya zorlayabilir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.