SON DAKİKA
Hava Durumu

Podolyak: Rusya, Sovyetler Birliğinin uyguladığı yasa dışı yöntemlerle hareket ediyor

Rusya, işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında Sovyetler Birliğinin uyguladığı yasa dışı yöntemleriyle hareket ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 20:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Podolyak: Rusya, Sovyetler Birliğinin uyguladığı yasa dışı yöntemlerle hareket ediyor

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, Rusya’nın işgal altına aldığı Ukrayna topraklarında Sovyetler Birliğinin uyguladığı; sürgün, yerli nüfusun yok edilmesi, yer değiştirme gibi yasa dışı yöntemleri uyguladığına dikkat çekti.

Rusya’nın işgali altındaki bölgelerde, suni olarak nüfusun demografik yapısını değiştirdiğini belirten Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Podolyak, “Kremlin, yerleşme parası ödeyerek, tercihli (geri ödenişi kolay olan) ev kredisi uygulamasını sunarak Rus vatandaşlarını Ukrayna’nın işgal altındaki topraklara yerleşmesini teşvik ediyor. Kırım’da olduğu gibi ‘sivil işgal’ uyguluyorlar. Ruslar demografik yapısını suni olarak değiştiriyor. Rusya Sovyetler Birliğinin uyguladığı; sürgün, yerli nüfusun yok edilmesi, yer değiştirme gibi yasa dışı yöntemleriyle hareket ediyor.” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİLER, ÖNCEDEN HAZIRLANAN “KARA LİSTELERE” GÖRE ALIKOYUYOR!

Rusya, işgal altındaki bölgelerde yaşayan halkı sindirmek için baskı uyguluyor. Baskıları değerlendiren Kırım İnsan Hakları Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Olga Skripnik, Rus işgal güçlerinin, Herson ve Zaporijjya bölgelerinden insanları geniş çaplı işgal girişimi başlamadan önce oluşturulan “kara listelere” göre alıkoyduğunu bildirerek, “İnsanlar kaçırılıyor, işkencelere maruz bırakılıyor, birkaç hafta sonra ise Akmescit’teki tutukevine götürülüyor.” dedi. 

Rus işgal güçlerinin baskılarından dolayı birçok Ukrayna vatandaşı işgal altında bulunan bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

RUSYA’DAN UKRAYNA’NIN İŞGAL ALTINDAKİ BÖLGELERİNDE SAHTE REFERANDUM

Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül tarihleri arasında, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve sözde Lugansk Halk Cumhuriyetinde, Rus işgal güçleri tarafından kontrol edilen Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu “referandumlar” düzenledi. Kremlin kontrolündeki kukla yönetimlerin açıklamalarına göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde oylamaya katılanların yüzde 99.23, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98.42, Herson bölgesinde yüzde 85.05, Zaporijjya bölgesinde ise yüzde 93.11 güya “Rusya’ya bağlanmaya evet” dedi. İşgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar, sözde seçim komisyonu üyelerinin silahlı askerlerle birlikte ev ev dolaşarak herkesi oylamaya katılmaya zorladığını bildiriyor. İnsanları kapı önünde hiçbir gizlilik olmadan oy pusulasını doldurmaya zorlayan sözde seçim üyeleri, bunları sadece bir poşete topladı.

RUS KUKLALARI DIŞINDA REFERANDUMU TANIYAN YOK

Rusya ve Rus kuklası devletler dışında, işgal altındaki Ukrayna topraklarında düzenlenen yasa dışı sözde referandumları tanıyan kimse bulunmuyor. Sonuçları ne olursa olsun düzenlenen yasa dışı sözde referandumların bir meşruiyeti olmayacak. Ukrayna ordusu, yasa dışı sözde referandumlar düzenlenen Rus işgali altındaki Ukrayna topraklarını kurtarmak için operasyonlarını sürdürüyor.

KIRIM’DA DA AYNI SENARYO UYGULANMIŞTI

İşgalci Rusya, 2014 yılında yasa dışı şekilde işgal ettiği Kırım’da da aynı senaryoyu uygulamıştı. Yine bir oldubittiye getirilen referandumda Kırım, işgalci Rusya’ya sözde bağlanma kararı almıştı. İşgalci Rusya’nın bu yasa dışı sözde referandumu da uluslararası toplum tarafından tanınmamıştı. Kırım Tatarları da işgalci Rusya’nın bu yasa dışı sözde referandumunu boykot etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.