SON DAKİKA
Hava Durumu

Güney Kore Ukrayna'ya personel göndermeyi düşünüyor!

Güney Koreli bir istihbarat yetkilisi, Seul'un Rusya'ya destek olmak amacıyla Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşta görevlendirilen Kuzey Kore askerî birliklerini izlemek üzere Ukrayna'ya bir ekip göndermeyi düşündüğünü açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2024 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2024 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Güney Kore Ukrayna'ya personel göndermeyi düşünüyor!

İsmi açıklanmayan Güney Koreli bir istihbarat yetkilisi, Seul'un, Rusya'ya destek olmak üzere konuşlandırılan Kuzey Kore birliklerini izlemek üzere Ukrayna'ya bir ekip göndermeyi düşündüğünü belirtti. Yetkili, "Rusya'ya destek olmak amacıyla gönderilen Kuzey Kore özel kuvvetlerinin taktik ve muharebe kabiliyetlerini izlemek üzere Ukrayna'ya personel gönderilmesi ihtimali var." açıklamasında bulundu. Konu, Güney Kore menşeili Yonhap Haber Ajansı tarafından 22 Ekim 2024 tarihinde paylaşılan bir haberde ele alındı.

KUZEY KORE-RUSYA ASKERÎ BİRLİĞİ YAKINDAN İZLENEBİLECEK

Yetkili, Güney Kore tarafından Ukrayna'ya bir ekip görevlendirilmesi halinde Kuzey Kore'nin Rusya ile olan askerî iş birliği kapsamında savaş taktiklerinin analiz edilebileceğini  belirterek, "Kuzey Kore-Rusya askerî iş birliğine dair işaretler izlenirken, yanıt tedbirleri adım adım alınacak." bilgisini verdi.

GÜNEY KORE UKRAYNA'YI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

Ayrıca haberde, Seul hükûmetinin Ukrayna'ya silahlı destek sağlamayı düşündüğü belirtildi.

Güney Kore, 24 Şubat 2024 tarihinde başlayan tam ölçekli işgal girişiminden bu yana Kıyiv'e yalnızca insanî yardım sağlamıştı. Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeon Ha-kyou da düzenli olarak düzenlediği açıklamalarda Güney Kore'nin Ukrayna'ya gaz maskeleri ve sahra kumanyaları gibi lojistik ve insanî yardım göndermeye devam edebileceğini belirtti.

GÜNEY KORE CUMHURBAŞKANI YEOL, NATO GENEL SEKRETERİ RUTTE İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, 21 Ekim 2024 tarihinde NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İkili arasında gerçekleşen görüşmede Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaş için Rusya'ya asker gönderme hazırlığı ele alınmıştı. Cumhurbaşkanı Yeol, Güney Kore'nin Pyongyang ile Moskova arasındaki askerî iş birliğine yanıt olarak "aşamalı önlemler" alacağını belirtirken, aynı zamanda NATO ile iş birliğini vurgulayarak "pratik karşı önlemler" arama umudunu dile getirmişti. NATO Genel Sekreteri Rutte de Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesinden duyduğu “ciddi endişeyi” dile getirmişti. Bu durumun uluslararası hukukun ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Rutte, iki ülkenin artan iş birliğine karşılık NATO'nun Güney Kore ile aktif bir şekilde çalışmaya hazır olduğunu kaydetmişti.

GÜNEY KORE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, RUSYA'NIN SEUL BÜYÜKELÇİSİNİ ÇAĞIRMIŞTI

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Seul Büyükelçisi Georgy Zinoviev'i 21 Ekim 2024 tarihinde bakanlığa çağırdığını açıklamıştı. Açıklama, Kuzey Kore'nin Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşta Rusya'yı desteklemek üzere binlerce asker gönderme kararının ardından gelmişti. Bakanlığın açıklamasında Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun'un, “Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker göndermesiyle ilgili ciddi endişelerini dile getirdiği, Kuzey Kore güçlerinin derhal geri çekilmesi ve ilgili iş birliğinin durdurulması çağrısında bulunduğu” ifade edilmişti.

ZELENSKIY KUZEY KORELİ ASKERLERİN RUS ORDUSUNDA EĞİTİM GÖRDÜĞÜNÜ DOĞRULAMIŞTI!

Ukrayna istihbarat uzmanlarına dayandırılan bilgilere göre Vladimir Putin idaresindeki işgalci Rusya'nın Kuzey Kore ile gerçekleştirdiği savunma alanındaki iş birliği kapsamında, binlerce Kuzey Koreli askerin Rus ordusunda eğitim gördüğü duyurulmuştu. Ukraynalı istihbarat uzmanları, Rus ordusunda 3 bine yakın Kuzey Koreli personelin bulunduğu özel bir taburun kurulduğunu da bildirmişti. 

Ukrayna'da geniş yankı uyandıran bu iddialar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından doğrulandı. Ukrayna Parlamentosunun Genel Kurulunda 16 Ekim 2024 tarihinde konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Zelenskıy, istihbarat servislerinin verdiği bilgilerin doğru olduğunu, buna bağlı olarak Kuzey Koreli askerlerin Rus ordusunda Ukrayna'ya karşı savaştığını belirtmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.