Ukrayna'nın Seul Büyükelçisi: Yakalanan Kuzey Koreli askerler, Ukrayna için pazarlık konusu değil
Ukrayna'nın Seul Büyükelçisi Dmitro Ponomarenko, yakın zamanda Güney Kore merkezli Yonhap Haber Ajansı ile yazılı bir röportaj gerçekleştirdi. Ajansın 23 Mart 2025 tarihli haberinde Büyükelçi Ponomarenko, Güney Kore ve Ukrayna'nın 2025 yılı başlarında yakalandıktan ve Ukrayna'da gözaltında kalan Kuzey Koreli askerlerle ilgili açıklama yaptı.
UKRAYNA KONUNUN ULUSLARARASI HUKUK VE İNSANİ İLKELERLE ELE ALINMASINI İSTİYOR
Büyükelçi Ponomarenko, gerçekleşen röportajda; Ukrayna'nın Kuzey Koreli askerlerin tutulması konusunu bir müzakere veya takas meselesi olarak değil uluslararası hukuk ve insani ilkelere dayalı olarak ele alınması gereken bir konu olarak gördüğünü belirtti. Büyükelçi, "Ukrayna bu konuyu bir pazarlık meselesi olarak görmüyor. Daha ziyade uluslararası hukuka ve insani ilkelere sıkı sıkıya bağlı olarak ele alınması gereken bir şey olarak görüyor." ifadelerini kullandı.
Ukrayna ve Güney Kore yönetimleri arasında askerlerle ilgili görüşmelerin ilerleyişi hakkındaki soruya Büyükelçi, bir şey söylenmesi için hernüz erken olduğunu dile getirdi. Büyükelçi, "Askerlerin geleceğiyle ilgili herhangi bir karar, uluslararası hukuka, bireysel haklara ve ilgili taraflar arasındaki diyalog yoluyla uygun olarak alınacaktır" dedi.
Güney Kore, ülke anayasasına göre kendi vatandaşları oldukları için Güney'e gelmeye karar vermeleri halinde onlara koruma ve yardım etmeye hazır olduğunu belirtmişti. Ponomarenko, konuyla ilgili olarak, "Yakalanan Kuzey Kore askeri personelinin kaderi ile ilgili olarak Kore tarafından gelen tüm resmi itirazları ve sinyalleri sorumlu bir şekilde ele alıyoruz ve Güney Kore hükûmetinin endişelerini dikkate alıyoruz" ifadelerini kullandı.
PONOMARENKO, KUZEY KORE-RUSYA İŞ BİRLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Aynı zamanda Ponomarenko, Kuzey Kore'nin Rusya'ya askeri yardım sağlama konusundaki hizmetleri karşılığında büyük olasılıkla Moskova'dan ileri askeri teknoloji veya diğer stratejik destek gibi ihtiyaç duyduğu şeyleri talep ettiğini söyledi.
Öte yandan Büyükelçi; Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'na katılımının ve uzun vadeli güvenlik etkilerinin farkında olması gerektiğini vurguladı. Seul Büyükelçisi, "Güney Koreli liderler, Pyongyang'ın Ukrayna topraklarını Kore Yarımadası'nda gelecekteki olası bir savaşta kullanılabilecek silahlar için bir test alanı olarak kullandığını unutmamalı" ifadelerini kullandı.
BÜYÜKELÇİDEN BASKIYI ARTIRMA ÇAĞRISI
Ponomarenko, uluslararası toplumu kararlı olmaya ve hem Rusya hem de Kuzey Kore'ye küresel olarak "ciddi bir güvenlik riski" oluşturan iş birliklerini sona erdirmeleri için baskıyı artırmaya çağırdı. Büyükelçi, "Kuzey Kore'nin savaşa katılımı askeri yeteneklerini güçlendiriyor, birliklerine savaş deneyimi sağlıyor... Pyongyang'ın füze teknolojisini savaş alanında test etmesine ve geliştirmesine izin veriyor. Bu gelişme sadece Ukrayna ve Avrupa için değil aynı zamanda Doğu Asya bölgesi için de derinden endişe verici." şeklinde konuştu.
UKRAYNA ASKERLERİ, 2 YARALI KUZEY KORE ASKERİNİ YAKALADI
Cumhurbaşkanı Zelenskıy 11 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Ukrayna askerlerinin Kursk bölgesinde Kuzey Koreli askerî personeli yakaladığını duyurdu. Yaralı olmalarına rağmen hayatta kalan iki Kuzey Koreli askerin Kıyiv'e nakledildiğini ve şu anda Ukrayna Güvenlik Servisinin gözetimi altında olduğunu açıklayan Zelenskıy, "Bu kolay bir görev değildi: Rus kuvvetleri ve diğer Kuzey Kore askerî personeli, Kuzey Kore'nin Ukrayna'ya karşı savaşta yer aldığına dair her türlü kanıtı silmek için genellikle yaralılarını infaz ediyor." ifadelerini kullandı.
Zelenskıy, dünyanın olup bitenlerle ilgili gerçekleri bilmesi gerektiğini kaydederek; Ukrayna Güvenlik Servisine gazetecilerin bu esirlere erişimine izin vermesi talimatını verdiğini açıkladı.
KUZEY KORELİ ASKER, GÜNEY KORE'YE İLTİCA İSTİYOR
Yakalanan iki askerden biri olan Ri, Kuzey Kore ordusunda keskin nişancı olarak görev yapıyordu. Ayrıca Ri’nin Kuzey Kore’nin istihbarat teşkilatı olan Keşif Genel Bürosu (RGB) mensubu olduğu da kaydedilmişti. Ri, Güney Kore’ye iltica etmek istediğini, “Kararımı yüzde 80 oranında verdim. Her şeyden önce sığınma talebinde bulunacağım ve Kore Cumhuriyeti'ne [Güney Kore] gitmeyi düşünüyorum. Sığınma başvurusunda bulunursam beni kabul ederler mi?” ifadeleriyle aktarmıştı.