SON DAKİKA
Hava Durumu

BM: Ruslar Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'ine işkence uyguladı

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Daniel Bell, Rusya'nın Ukraynalı savaş esirlerine uyguladığı insanlık dışı muamelenin 20 yıllık kariyeri boyunca BM adına esirleri ziyaret ederken gördüğü en kötü şey olduğunu ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.08.2024 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 08.08.2024 13:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM: Ruslar Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'ine işkence uyguladı

Birleşmiş Milletler (BM) Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu Başkanı Daniel Bell, Rusya’nın esir aldığı Ukrayna vatandaşlarının neredeyse tamamına işkence uyguladığını aktararak Rus esaretinde işkence uygulamasının yaygın ve sistematik olduğunu ifade etti.

Hollandalı televizyon kanalı NOS için verdiği röportajda BM Ukrayna İnsan Hakları İzleme Misyonu başkanı Daniel Bell, “Ukraynalı savaş esirleri ilk sorgulama sırasında işkence görüyor. Metal sopalarla, coplarla darp ediyorlar, acımasızca elektrik veriyorlar. Soyuyorlar. Bu korkunç. Bu, 20 yıllık kariyerim boyunca BM adına esirleri ziyaret ederken gördüğüm en kötü şey. İşkence yaygın ve sistematiktir. Ukraynalı savaş esirlerinin yüzde 95'i işkence gördü ve bu bir savaş suçudur.” şeklinde konuştu.

Bildiği üzere işkence, Savaş Esirlerine Muameleye İlişkin 3. Cenevre Sözleşmesini ihlal ediyor.

RUS ESARETİNDE VAHŞİCE DÖVÜLEREK ÖLDÜRÜLDÜ

Rus esaretinde 22 Temmuz 2024 tarihinde hayatını kaybeden Ukraynalı savaş esiri Oleksandr İşçenko’nun (Oleksandr Ishchenko) vahşice dövülerek öldürüldüğü ortaya çıktı. Adli tıp muayenesinin sonuçlarına göre, İşçenko "künt bir cisimle yapılmış fiziksel bir darbe sonucu göğüste oluşan kapalı künt travması" nedeniyle hayatını kaybetti. Rapora göre, muayene sırasında savaş esirinin cesedinde multiple (çoklu) kaburga kırığı, kapalı künt göğüs travması, kalın ve sert bir nesneyle fiziksel bir darbe sonucunda oluşmuş izler tespit edildi. Ayrıca ölmeden önce vücudunun şoka girdiği belirlendi.

RUSYA UKRAYNALI SAVAŞ ESİRLERİNE İŞKENCE UYGULUYOR

Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleşen esir takasları sonucu serbest bırakılan Ukraynalı savaş esirlerinin hepsi Rus yetkililerin, Ukraynalı savaş esirlerine işkence uyguladığını bildiriyor. Ukraynalı eski esirler, Rus subay ve gardiyanlar tarafından, dayak ve elektrik şoku, cinsel işkence, aç bırakılma da dahil olmak üzere fiziksel ve psikolojik saldırıya maruz bırakıldığını anlatıyor.

UKRAYNA’YA İADE EDİLEN ESİR NAAŞLARINDA İŞKENCE İZLERİ MEVCUT

Türkiye Kamu Başdenetçisi (Ombudsmanı) Şeref Malkoç ile Temmuz 2024’te yaptığı görüşmede konuşan Ukrayna savaş esirinin eşi Larısa Salayeva, başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere Rusya’nın hiçbir uluslararası sözleşmeye uymadığını, Ukraynalı savaş esirlerine yakınlarıyla iletişim kurmaya izin vermediğini, ailelerin savaş esirlerinin durumu, alıkonulma şartları hakkında hiçbir bilgiye ulaşamadıklarını aktardı. Salayeva, “Şu an biz elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Her şansı denemeliyiz. Çünkü son asker naaşı takasında Rusya, Ukrayna’ya işkence izleri taşıyan cansız bedenleri iade etmişti. Yani bize şu an esarette ölen Ukraynalı askerlerin naaşları veriliyor. Hatta iade edilen naaşların bazılarında iç organlar eksik. ” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.