SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk dünyasının efsanevi bilgini Kaşgarlı Mahmut Almatı'da anıldı

Kazakistan'ın Almatı kentinde Divânu Lügati't-Türk'ün yazılışının 950. yılı münasebetiyle bir etkinlik tertip edildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk dünyasının efsanevi bilgini Kaşgarlı Mahmut Almatı'da anıldı

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım politikaları neticesinde, ana vatanlarından ayrılarak dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Uygur Türkleri, geçmişin büyük bilgelerin eserlerini yeniden yaymak için çeşitli yollar arayışında. Bu bağlamda, 30 Eylül 2024 tarihinde Kazakistan'ın Almatı şehrindeki Dostluk Evi'nde, Kaşgarlı Mahmut'un 1074 yılında yazdığı Türk dilleri üzerine ilk ansiklopedik sözlük olan Divânu Lügati't-Türk'ün yazılışının 950. yılına ithafen bir etkinlik gerçekleştirildi.

Etkinlikte, 11. yüzyıl Türk halklarının tarihi, kültürü, dini ve dili hakkında bilgi veren Kaşgarlı Mahmut'un eserinin değeri ve tarihi önemi üzerine dikkat çekildi. Programa Almata'da yaşayan Uygur Türkü akademisyenler, yazarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Almatı Şehri Bölgesel Uygur Etno-Kültürel Merkezi Başkanı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Almata Şubesi (TÜRKSOY) Müdürü Karlın Mahpirov etkinliğe başkanlık etti.

Etkinlikte ayrıca, Almatı’daki "Mir" yayınevi ve "Turan Dünyası" Türk Halkları Kültürü Fonu tarafından hazırlanan ve etnografik bilimsel araştırma projesinin bir parçası olarak yayımlan "Türk Dilleri Sentezinin Cevherleri" adlı kitap tanıtıldı. Mahpirov, Kaşgarlı Mahmut'un "Divânu Lügati't-Türk" eserinin 950. yılına özel bir dizi etkinlik düzenlendiğini belirtti.

YAZARLAR VE AKADEMİSYENLERDEN ÖVGÜ

Tanıtım sırasında söz alan dilbilimciler ve edebiyatçılar, Kaşgarlı Mahmut'un çalışmalarına yüksek değer verdiklerini ve onun 11. yüzyıldaki Türk halklarının kültürel mirası olduğunu vurguladı. Etkinliği düzenleyen Mahpirov ve kitabın yazarı Seypulla Abdullayev’e teşekkürlerini iletti.

Dostluk Evi'ndeki bu anlamlı etkinlik, Türk dünyası için büyük bir değer taşıyan Kaşgarlı Mahmut'u yeniden hatırlamak ve onun eserlerinin günümüzdeki önemini vurgulamak açısından önemli bir adım oldu. Etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü ve Türk kültürü üzerine yapılan çalışmalara katkı sağladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.