SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kaşgarlı Mahmut

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kaşgarlı Mahmut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kaşgarlı Mahmut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Divan-ı Lügati't Türk sergisi 23 Şubat'a kadar sürecek Haber

Divan-ı Lügati't Türk sergisi 23 Şubat'a kadar sürecek

Kadim Türk yurdundaki tarihî eserler bu yüzyılda da aydınlatılmaya, okunmaya ve sergilenmeye devam ediyor. Nesilden nesle aktarılması amaçlanan el yazması tarihî eserlerden biri olan Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügati't Türk eserini kaleme alışının 950. yılında Kazakistan'ın başkenti Astana'da sergi açılışı yapıldı.  Türk Dünyası Vakfı ile Türk Kültür ve Miras Vakfı iş birliğiyle açılan "Erdemin Başı Dil: Divanu Lügati't-Türk" başlıklı serginin 23 Şubat 2025'e kadar süreceği kaydedildi. Sergide Divan-ı Lügati't Türk sözlüğünün aslına uygun basımı, günümüze uygun sözcük ve atasözleri ile ilk Türk dünyası merkezli dünya haritasının modern izdüşümünü gösteren çalışma yer alıyor.  KAZAKİSTAN MİLLî MÜZESİ İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ Sergiye ilişkin açıklama yapan Türk Dünyası Vakfının Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Özsoy, söz konusu programın açılışının aralık ayında yapıldığını anımsattığı açıklamasında serginin yoğun bir ilgi gördüğünü belirtti. Özsoy, Türk Dünyası Vakfı olarak Kazakistan Millî Müzesi ile protokol imzaladıklarını ve bu bağlamda kültürel iş birliğine devam edeceklerini kaydetti.  Daha fazla ortak serginin gerçekleştirileceğini aktaran Özsoy, "Artık biz basit sergiler değil, müze niteliğindeki kültür varlıklarını ülkeler arasında gezdirmeye başladık. Kazakistan'ın kendi kültürel mirasına, Oğuzların mirasına sahip çıkması bizi derinden etkiledi. Biz de buna ortak olmak, çalışmalara destek vermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.  BİR SONRAKİ SERGİ KAZAKİSTAN'DAKİ OĞUZLAR OLACAK Türk Dünyası Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dut ise söz konusu serginin ardından Kazakistan'daki Oğuz Türkleri ile ilgili bir sergi tertip edeceklerini duyurdu. Dut, "Bu ortak değerlerimizin Türkiye'de de sergilenmesine öncülük etmek için ortak bir çalışma grubu oluşturmaya karar verdik. Bunların görüşmeleri devam edecek." dedi. EZGİ KARAYEL'DEN TÜRK DÜNYASI ÇALIŞMASI Ayrıca sergide Modacı Ezgi Karayel'in tasarladığı kadın ve erkek kıyafetleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Tüm Türk eserlerini bir araya getirdiklerini kaydeden Karayel, "Divanu Lügati't-Türk'te yer alan kıyafet tanımlarına uygun çalışma yaptık." dedi. Karayel kıyafetlerde dünyanın en eski Türk halısından desenler kullandıklarını da belirtti.

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün özel baskısı yayımlandı Haber

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün özel baskısı yayımlandı

Yazılışının 950. yılı ve eseri satın alıp Türk milletine armağan eden Ali Emîrî Efendi’nin vefatının 100. yılı münasebetiyle, Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün Türkiye Yazma Eserler Kurulu Başkanlığı tarafından ikinci özel baskısı yayımlandı. TRT Haber’in 15 Ocak 2025 tarihli haberine göre; eklemeler ve güncellemelerle zenginleştirilen eserin takdim yazısı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazıldı. Bununla birlikte ikinci baskıda; eserin satın alınma hikâyesinin kahramanı olan Ali Emîrî Efendi’nin tanıklığı önceleniyor. Divanu Lugati't-Türk’ün tespiti, satın alınması ve baskı sürecinin başlaması ile ilgili Ali Emiri Efendi’nin “Osmanlı Tarih ve Edebiyat Mecmuası”nda yazdıkları ve Kilisli Muallim Rıfat’ın hatıralarından aktardıkları, ikinci baskıya dâhil edildi.  HER YÖNÜYLE TÜRK TARİHİNE BİR ARMAĞAN TRT Haber’e konuşan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz, “Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün bugüne gelmesine Ali Emîrî Efendi'ye gönül borcumuz, minnetimiz ve şükranımız çok büyüktür. Bir yaban ele gitmek üzere sahaflara düşen kitabı buluyor ve borç parayla satın alıyor. Kendisine çok fazla altın teklif edilmesine rağmen o bu eseri Millet Kütüphanesi'ne ve milletimize armağan ediyor." ifadelerini kullandı. Bununla birlikte eserin sadece bir sözlük olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, eserin Türk kültürü açısından önemli bir kaynak olduğunu, "Türklerin hazırladığı ilk dünya haritası da bu eserde bulunmaktadır. Başka hiçbir kaynakta bulamayacağımız zenginliği, birikimi, bilgiyi bizzat o devirde yaşamış bir entelektüel kalem olan Kaşgarlı Mahmud'un kaleminden ancak bu eserde bulabiliyoruz.” ifadeleriyle dile getirdi.  Öte yandan ikinci baskının Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin tarafından yayına hazırlandığını belirten Yılmaz, eserde Türkçenin yanında İngilizce değerlendirmelerin de bulunduğunu bildirdi. DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK Türk dilinin bilinen ilk sözlüğü ve en önemli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk, 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmut tarafından Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. “Türk Sözlüğünün Divanı” anlamına gelen ve Türk dilinin ilk sözlüğü olan bu eser; Türk dili, Türk tarihi, Türk mitolojisi, Türk coğrafyası, Türk kültürü ve Türk töresi hakkında değerli bilgileri sunuyor. Kâşgarlı Mahmut Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserini, Türk milletinin yüceliğini, Türk dilinin Arapça ile koşu atları gibi yarış edeceğini, Türk dilinin zenginliğini ve Türk dilinin her duygu ve düşünceyi anlatmaya elverişli olduğunu ispat etmek içindir kaleme almıştır. Bu sebeple eser, Türkçeden Arapçaya bir sözlük biçiminde yazılmıştır. Başta Türkologlar olmak üzere birçok araştırmacı tarafından incelenen Dîvânu Lugâti’t-Türk, UNESCO Dünya Belleği Türkiye Ulusal Listesi’ne de kayıtlıdır. Eserin bugün tek nüshası İstanbul’daki Millet Kütüphanesindedir.

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün 950. yıl dönümü UNESCO listesine alındı Haber

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün 950. yıl dönümü UNESCO listesine alındı

Türk dili ve kültürünün en önemli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün yazılışının 950. yıl dönümü, kutlamak üzere Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2024-2025 yılı etkinlikleri arasına alındı. TÜRKİYE DÜNYASINDAN ORTAK BAŞVURU Büyük Türk dilbilimcisi ve sosyolog Kaşgarlı Mahmud'un 11. yüzyılın ikinci yarısında Araplara Türkçe öğretmek amacıyla yazdığı bu ansiklopedik sözlük, Türk kültürünün temel taşlarından biri olarak kabul ediliyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın ortak teklifi ve Macaristan, Moritanya, Fas, Katar ve Tacikistan’ın desteğiyle UNESCO tarafından 2024-2025 yıl dönümleri listesine dahil edildi. DİVANÜ LUGAT'İT-TÜRK TÜRK MİRASININ ÖZETİ Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Aktotı Raimkulova, Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün sadece bir sözlük değil, aynı zamanda Türk dillerinin zenginliğinin, geleneklerinin bilgeliğinin ve kültürünün canlılığının bir özeti olduğunu belirtti. Raimkulova, bu yıl dönümünün kutlanmasının sadece bir anma etkinliği değil, aynı zamanda küreselleşme çağında Türk kültürünü koruma çabalarına dikkat çekmek için bir fırsat olduğunu vurguladı. KÜRESEL KÜLTÜR MİRASI KORUNUYOR Bu anlamlı karar, Türk kültür mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına büyük bir adım olarak görülüyor. Dîvânu Lugâti’t-Türk, Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ve dilsel çeşitliliğini tanıtarak, küresel düzeyde daha fazla bilinirlik kazanacak.

Kırgızistan’da “Dîvanu Lugâti’t Türk: 950. Yıl” konferansı gerçekleştirildi Haber

Kırgızistan’da “Dîvanu Lugâti’t Türk: 950. Yıl” konferansı gerçekleştirildi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'te 27 Kasım 2024 tarihinde “Dîvanu Lugâti’t Türk: 950. Yıl” konferansı gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), tarafından ilan edilen 2024 Dîvânu Lugâti't-Türk yılı etkinlikleri kapsamında tertip edilen konferans, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ), Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) iş birliğiyle organize edildi. KTMÜ ev sahipliğinde düzenlenen konferansta Türk dilinin ilk sözlüğü ve Türk kültür tarihinin en kıymetli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti't-Türk’ün kültürel ve dini mirası anıldı; mirasın süregelen önemini vurgulandı. Konferans, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Rektör Vekili Prof. Dr. Almaz İbrayev’in konuşmalarıyla başladı. Ardından KTMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Recai Doğan ve ASBÜ Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün Türk kültürü ve dili açısından taşıdığı tarihî ve güncel öneme vurgu yapıldı. Açılışın ardından gerçekleşen panellerde Kaşgarlı Mahmud’un ölümsüz eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk, farklı açılardan ele alındı.Konferans katılımcıların değerlendirme ve geri bildirimlerinin alındığı oturumla sona erdi. Kapanış oturumunun ardından katılımcılar, Balasagun ve Issık Gölü gibi önemli mekanları ziyaret ederek bölgenin tarihini yakından tanıma fırsatı buldu. Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği, TİKA ve Türk Maarif Koleji gibi kurumlara yapılan ziyaretlerde, Türk dünyasına yönelik projeler hakkında bilgiler paylaşıldı. DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK Türkistan coğrafyasının bilinen ilk sözlüğü ve en önemli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk, 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmut tarafından Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştı. “Türk Sözlüğünün Divanı” anlamına gelen ve Türk dilinin ilk sözlüğü olan bu eser; Türk dili, Türk tarihi, Türk mitolojisi, Türk coğrafyası, Türk kültürü ve Türk töresi hakkında değerli bilgileri sunan bir eser olarak kabul ediliyor. Nitekim Kâşgarlı Mahmut Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserini, Türk milletinin yüceliğini, Türk dilinin Arapça ile koşu atları gibi yarış edeceğini, Türk dilinin zenginliğini ve Türk dilinin her duygu ve düşünceyi anlatmaya elverişli olduğunu ispat etmek içindir kaleme almıştır. Bu sebeple eser, Türkçeden Arapçaya bir sözlük biçiminde yazılmıştır. Başta Türkologlar olmak üzere birçok araştırmacı tarafından incelenen Dîvânu Lugâti’t-Türk, UNESCO Dünya Belleği Türkiye Ulusal Listesi’ne de kayıtlıdır. Eserin bugün tek nüshası ise İstanbul’daki Millet Kütüphanesinde yer almakta. KÂŞGARLI MAHMUT KİMDİR? Türklerin en açık anlatanlarından, en doğru anlayanlarından en iyi kargı kullanan cengaverlerinden olduğum hâlde, Türklerin tekmil illerini, obalarını, çöllerini karış karış, gezip dolaştım... Gördüm ki, Yüce Tanrı devlet güneşini Türklerin burçlarından doğdurmuş... Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserin yazarı olan Kâşgarlı Mahmut, Türk dilinin ve Türk milliyetçiliğinin en büyük sözcülerinden olarak kabul ediliyor. Doğu Türkistan’ın en önemli merkezlerinden biri olan Kâşgar’da doğan Kâşgarlı Mahmut, iyi öğretim görmüş, İslâmiyet’le ilgili bilimsel çalışmaları yakından izlemiştir. Kâşgarlı Mahmut, Arapça ve Farsçayı da çok iyi öğrenmiştir. Türklerin bulunduğu bölgeleri gezmiş, ana dili olan Türkçenin bütün lehçelerini yerlerinde öğrenmiş, geleneklerini göreneklerini yakından izlemiştir. Bütün Sirderya (Seyhun) kıyılarını dolaştığından Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde söz etmektedir. Daha sonrasında dönemin İslam coğrafyasının en önemli kültür merkezlerinden biri olan Irak’a göç eden Kâşgarlı Mhamut, çalışmalarına burada devam etmiştir.

Dîvanû Lugâti’t-Türk sergisi, tüm Türkistan’da sergilenecek Haber

Dîvanû Lugâti’t-Türk sergisi, tüm Türkistan’da sergilenecek

Adını, eserin yazarı olan Kaşgarlı Mahmut’un “Türklerin en açık anlatanlarından, en doğru anlayanlarından en iyi kargı kullanan cengaverlerinden olduğum hâlde, Türklerin tekmil illerini, obalarını, çöllerini karış karış, gezip dolaştım... Gördüm ki, Yüce Tanrı devlet güneşini Türklerin burçlarından doğdurmuş...” ifadelerinden alan “Bil ki Devlet Güneşi Türk Burcunda Doğdu” sergisi, Türk Dünyası Vakfı iş birliğinde Türk Kültür ve Miras Vakfı tarafından Kırgızistan'da Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Tarih Müzesi'nde ziyaretçilerini bekliyor. SERGİ, TÜRK MİLLETLERİNİN MEDENİYET KURUCU KİMLİĞİNİ VURGULUYOR Türk Kültür ve Miras Vakfının yaptığı açıklamaya göre, Türk Devletleri Teşkilatı 11. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında düzenlenen sergi, Türk milletlerinin medeniyet kurucu kimliğini vurgulamayı hedefliyor. Sergide Türkistan'ı merkez alan bir harita ile modern bir harita, karşılaştırmalı olarak yer alıyor. Aynı zamanda sergi, ilginç kelimeler ve objeler eşliğinde Türk kültür mirasının derinliklerini keşfetmek isteyen ziyaretçilere farklı bir deneyim sunuyor. Ayrıca sergide, moda tasarımcısı Ezgi Karayel tarafından Dîvân-u Lugâti’t-Türk’teki anlatımlara dayanan erkek ve kadın kıyafetleri de ziyaretçilerle buluşuyor. "Bil ki Devlet Güneşi Türk Burcunda Doğdu" sergisi, 2025 yılı sonuna kadar başta Türk cumhuriyetleri olmak üzere dünya genelinde farklı bölgelere taşınacak. DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK Türkistan coğrafyasının bilinen ilk sözlüğü ve en önemli eserlerinden biri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk, 11. yüzyılda Kâşgarlı Mahmut tarafından Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. “Türk Sözlüğünün Divanı” anlamına gelen ve Türk dilinin ilk sözlüğü olan bu eser; Türk dili, Türk tarihi, Türk mitolojisi, Türk coğrafyası, Türk kültürü ve Türk töresi hakkında değerli bilgileri sunan bir eserdir. Nitekim Kâşgarlı Mahmut Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserini, Türk milletinin yüceliğini, Türk dilinin Arapça ile koşu atları gibi yarış edeceğini, Türk dilinin zenginliğini ve Türk dilinin her duygu ve düşünceyi anlatmaya elverişli olduğunu ispat etmek içindir kaleme almıştır. Bu sebeple eser, Türkçeden Arapçaya bir sözlük biçiminde yazılmıştır. Başta Türkologlar olmak üzere birçok araştırmacı tarafından incelenen Dîvânu Lugâti’t-Türk, UNESCO Dünya Belleği Türkiye Ulusal Listesi’ne de kayıtlıdır. Eserin bugün tek nüshası İstanbul’daki Millet Kütüphanesindedir. KÂŞGARLI MAHMUT KİMDİR? Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserin yazarı olan Kâşgarlı Mahmut, Türk dilinin ve Türk milliyetçiliğinin en büyük sözcülerindendir. Doğu Türkistan’ın en önemli merkezlerinden biri olan Kâşgar’da doğan Kâşgarlı Mahmut, iyi öğretim görmüş, İslâmiyet’le ilgili bilimsel çalışmaları yakından izlemiştir. Kâşgarlı Mahmut, Arapça ve Farsçayı da çok iyi öğrenmiştir. Türklerin bulunduğu bölgeleri gezmiş, ana dili olan Türkçenin bütün lehçelerini yerlerinde öğrenmiş, geleneklerini göreneklerini yakından izlemiştir. Bütün Sirderya (Seyhun) kıyılarını dolaştığından Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde söz etmektedir. Daha sonrasında dönemin İslam Coğrafyası’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olan Irak’a göç eden Kâşgarlı Mahmut, çalışmalarına burada devam etmiştir.

Türk dünyasının efsanevi bilgini Kaşgarlı Mahmut Almatı'da anıldı Haber

Türk dünyasının efsanevi bilgini Kaşgarlı Mahmut Almatı'da anıldı

Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı soykırım politikaları neticesinde, ana vatanlarından ayrılarak dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Uygur Türkleri, geçmişin büyük bilgelerin eserlerini yeniden yaymak için çeşitli yollar arayışında. Bu bağlamda, 30 Eylül 2024 tarihinde Kazakistan'ın Almatı şehrindeki Dostluk Evi'nde, Kaşgarlı Mahmut'un 1074 yılında yazdığı Türk dilleri üzerine ilk ansiklopedik sözlük olan Divânu Lügati't-Türk'ün yazılışının 950. yılına ithafen bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte, 11. yüzyıl Türk halklarının tarihi, kültürü, dini ve dili hakkında bilgi veren Kaşgarlı Mahmut'un eserinin değeri ve tarihi önemi üzerine dikkat çekildi. Programa Almata'da yaşayan Uygur Türkü akademisyenler, yazarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Almatı Şehri Bölgesel Uygur Etno-Kültürel Merkezi Başkanı ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Almata Şubesi (TÜRKSOY) Müdürü Karlın Mahpirov etkinliğe başkanlık etti. Etkinlikte ayrıca, Almatı’daki "Mir" yayınevi ve "Turan Dünyası" Türk Halkları Kültürü Fonu tarafından hazırlanan ve etnografik bilimsel araştırma projesinin bir parçası olarak yayımlan "Türk Dilleri Sentezinin Cevherleri" adlı kitap tanıtıldı. Mahpirov, Kaşgarlı Mahmut'un "Divânu Lügati't-Türk" eserinin 950. yılına özel bir dizi etkinlik düzenlendiğini belirtti. YAZARLAR VE AKADEMİSYENLERDEN ÖVGÜ Tanıtım sırasında söz alan dilbilimciler ve edebiyatçılar, Kaşgarlı Mahmut'un çalışmalarına yüksek değer verdiklerini ve onun 11. yüzyıldaki Türk halklarının kültürel mirası olduğunu vurguladı. Etkinliği düzenleyen Mahpirov ve kitabın yazarı Seypulla Abdullayev’e teşekkürlerini iletti. Dostluk Evi'ndeki bu anlamlı etkinlik, Türk dünyası için büyük bir değer taşıyan Kaşgarlı Mahmut'u yeniden hatırlamak ve onun eserlerinin günümüzdeki önemini vurgulamak açısından önemli bir adım oldu. Etkinlik, katılımcılardan büyük ilgi gördü ve Türk kültürü üzerine yapılan çalışmalara katkı sağladı.

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün 950. yılı UNESCO çerçevesinde kutlanacak Haber

Dîvânu Lugâti’t-Türk'ün 950. yılı UNESCO çerçevesinde kutlanacak

Büyük Türk dilbilimcisi ve ileri gelen Karahanlı soylusu Kaşgarlı Mahmut tarafından 1074 yılında Türk dünyasına armağan edilen, Türk dilinin ilk sözlüğü Dîvânu Lugâti’t-Türk, yazılışının 950. yılında UNESCO çerçevesinde kutlanacak. UNESCO AZERBAYCAN MİLLİ KOMİSYONU DUYURDU UNESCO Azerbaycan Milli Komisyonu, 24 Kasım 2023 tarihinde yaptığı açıklamasında Kaşgarlı Mahmud’un Türk lehçelerinden oluşan Dîvânu Lugâti’t-Türk eserinin 950. yıl dönümünün 2024-2025 yılında UNESCO çerçevesinde kutlanacağını kaydetti. KAŞGARLI MAHMUD VE DÎVÂNU LUGÂTİ’T-TÜRK Dîvânu Lugâti’t-Türk, İstanbul Millet Kütüphanesinde bulunan elimizdeki tek nüshanın son sayfasında verilen bilgiden Kaşgarlı Mahmud'un şah eseri, 25 Ocak 1072 günü yazmaya başladığı, 10 Şubat 1074 günü tamamladığı açıkça anlaşılıyor. MALAZGİRT ZAFERİNE YETİŞEN ESER Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072'de kaleme alınan Dîvânu Lugâti’t-Türk (DLT) iki yılda tamamlandı. Kaşgarlı'nın bu şah eserini dönemin büyük Türk hükümdarı, Selçuklu Sultanı Muhammed Alparslan'a takdim edileceği çeşitli kaynaklarda zikrediliyordu. Ancak Sultan Alparslan'ın şehit edilmesi sebebiyle, 1075-1095 yılları arasında Bağdat'ta hüküm süren Abbasî halifesi Muhammed el-Muktedî bi-emri'llah'a sunuldu. ESER, ARAPLARA TÜRKÇE'Yİ ÖĞRETMEK AMACIYLA YAZILDI Eser, Kaşgarlı Mahmud tarafından Araplara Türkçe’yi öğretmek ve Türkçe’nin Arapça'dan daha zengin bir dil olduğunu göstermek maksadıyla yazılan ilk Türk dili sözlüğü niteliği taşıyor. Dîvânu Lugāti’t-Türk, Türk milletinin yüceliğini anlatmak, Türk dilinin Arapça’dan geri kalmadığını göstermek ve Araplara Türkçe’yi öğretmek maksadıyla kaleme alındığı için Türkçe’den Arapça’ya bir sözlük şeklinde tertip edilmiştir. TÜRK DİLİNİN İLK SÖZLÜĞÜ Türk dilinin ilk sözlüğü olan Dîvânu Lügāti’t-Türk, çeşitli Türk boylarından derlenmiş bir ağızlar sözlüğü karakterini taşımaktadır. Kaşgarlı Mahmud eserini yazarken o devrin Türk illerini bir bir dolaşmış ve doğrudan doğruya kendi derlediği dil malzemesine dayanmıştır. Bununla birlikte eser yalnızca bir sözlük olmayıp Türkçe’nin XI. yüzyıldaki dil özelliklerini belirten, ses ve yapı bilgisine ışık tutan bir gramer kitabı; kişi, boy ve yer adları kaynağı; Türk tarihine, coğrafyasına, mitolojisine, folklor ve halk edebiyatına dair zengin bilgiler ihtiva eden, aynı zamanda döneminin tıbbı ve tedavi usulleri hakkında bilgi veren ansiklopedik bir eser niteliği de taşımaktadır.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.