SON DAKİKA
Hava Durumu

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti, Doğu Türkistan Milli Günü'nü andı

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti, 12 Kasim Doğu Türkistan Milli Günü'nü yazılı mesaj yayımlayarak kutladı. Mesajda, uluslararası topluma, Çin baskısı altında yaşayan Doğu Türkistan halkının desteklenmesi için çağrı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2023 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2023 13:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti, Doğu Türkistan Milli Günü'nü andı

Çin baskısına boyun eğmeyen ve bağımsızlıkları için mücadele veren Uygur Türkleri bugün Doğu Türkistan Milli Günü'nü kutluyor. 12 Kasım 1933 yılında ve 1944 yılında kurulan cumhuriyetleri Uygur Türkleri, bugün soykırımın gölgesinde hatırlıyor.

SÜRGÜNDEKİ BAĞIMSIZ TATARİSTAN HÜKUMETİ UYGUR TÜRKLERİNİ YALNIZ BIRAKMADI

Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti de 12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü'nü unutmadı. Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumeti Başbakanı Rafis Kaşapov, Ulusal ve dini konularda sürgünde bulunan Bağımsız Tataristan Hükumetinin Başbakan Yardımcı, Özgür Milletler Cemiyeti üyesi, İsveç'teki Bütün Tatar Halk Merkezi temsilcisi, aktivist Ayda Abdrahmanova, Polonya'daki Özgür İdil-Ural Hareketinin Temsilcisi Nafis Kaşapov, Sürgündeki Bağımsız Tataristan Hükumetinin Türkiye Temsilcisi Rais Mukhutdinov, hükumetin Kazakistan Temsilcisi Nurlan Saltaev, Antalya'daki Bütün Tatar Toplum Merkezi Başkanı Farit Zakayev'den oluşan grup yazılı mesaj yayımladı. 

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI: DOĞU TÜRKİSTAN ÇİN İŞGALİ ALTINDA

"Yaşasın Doğu Türkistan'ın tam bağımsızlığı!" ifadesiyle başlayan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

"Doğu Türkistan'ın 1933 ve 1944'te iki kez ilan edilen bağımsızlığı, bugün Uygur halkının özgürlük mücadelesinin sürdürülmesinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Güçlü ve cesur Uygur halkı, Doğu Türkistan'ın Qing İmparatorluğu tarafından fethedilmesini asla kabul etmeyecektir.

Artık uluslararası toplumun Doğu Türkistan'ı Çin işgali altındaki bir ülke olarak resmen tanıması ve Doğu Türkistan'ın ve halkının özgürlüğünü, adaletini ve ulusal egemenliğini yeniden tesis etme mücadelesinde Doğu Türkistan'ı desteklemesi önemli bir adımdır. Kötü İmparatorluklardan bizim ve sizin özgürlüğünüz için işbirliği yapmayı umuyoruz! Kardeş Uygur halkımızın bağımsızlık gününü tebrik ediyor ve bağımsızlıklarına yeniden kavuşmalarını diliyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.