SON DAKİKA
Hava Durumu

Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 6 yeni sanduka mezar bulundu

Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nın Seyitler bölümünde yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında 6 yeni sanduka mezar gün yüzüne çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2024 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda 6 yeni sanduka mezar bulundu

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Bitlis'in Ahlat ilçesindeki Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarında yüzey toprağının alınmasından ardından 6 yeni sanduka mezar gün yüzüne çıktı. Sandukalar, bu sene mezarlığın Seyitler bölümünde yapılmaya başlanan kazı çalışmaları sonucunda bulundu.

Çalışmaların bilimsel danışmanı olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kulaz, meydana çıkarılan nitelikli sanduka mezarların önemli olduğunu vurguladı. Kulaz yürütülen çalışmaları "Bakanlığımızın başlattığı 'Geleceğe Miras Projesi' var. Bu proje kapsamında 'Seyitler" bölümünden başlayarak mezarlığın diğer alanlarına adım adım geçmeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarda yüzey toprağı alındıktan sonra yeni mezar taşları ortaya çıkıyor. Zeminde bulunan mezar taşlarına müdahale de gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar kapsamında tamamen toprak altında kalmış ve çok nitelikli sanduka mezarlar da bulunuyor ama şahideleri (baş ve ayak kısmında üzerinde yazı ve süslemelerin yer aldığı dikili taş) kısmen kırılmış ve bozulmuş." ifadeleriyle açıkladı.

Kulaz, mezar taşlarının yer altından çıkartıldıktan sonra özgün hallerine kavuşturduklarını, tahrip olan veya kırılan mezar taşlarını restore ettiklerini belirtti. Özellikle yeni çıkarılan sandukaların Selçuklu üslubunu tamamen yansıttığını belirten Kulaz, kazılarda önemli Türk büyüklerine ait mezar taşları, kitabeler gibi kalıntıları bulmayı umut ettiklerini kaydetti. 

Kulaz, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni ortaya çıkan 6 mezarın özellikle Selçuklu üslubunu tamamen yansıtması, hem yazı karakteri hem de bitkisel ve geometrik süslemeleri bizim için önemli. Çalışmalar devam ettikçe buna benzer yeni mezar taşları ortaya çıkacaktır. Özellikle Türk büyüklerine ait mezar taşlarını, isimleri, kitabeleri ve tarihleriyle bulmayı umut ediyoruz. O tür mezar taşları da çıkarsa çok sevineceğiz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.