SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus Duması üyesinin skandal sözlerine Azerbaycan'dan nota!

Rusya Devlet Duması Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Matveyçev'in Azerbaycan ve Türkiye'yi hedef alan açıklamalarına, Azerbaycan protesto notası verdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2023 10:22
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2023 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus Duması üyesinin skandal sözlerine Azerbaycan'dan nota!

Azerbaycan’ın Moskova Büyükelçiliği, Rusya Dışişleri Bakanlığına protesto notası gönderdi. Azerbaycan basını bu kararın, Rusya Devlet Duması Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Matveyçev'in, Rus propaganda basınına verdiği demeçten kaynaklandığını aktardı.

Azerbaycan’ın Moskova Büyükelçiliği notasında, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi Milletvekili Oleg Matveyçev’in Azerbaycan ve Türkiye hakkındaki görüşlerini kabul edilemez olarak nitelendirildi. Azerbaycan’ın verdiği notaya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı, herhangi bir açıklamada bulunmadı.

RUS VEKİL OLEG MATVEYÇEV NE DEDİ?

Rusya Devlet Duması Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Matveyçev, Türkiye ve Azerbaycan’ın, 2020 tarihinde Moskova, Erivan ve Bakü arasında yapılan üçlü deklarasyondan memnun olmadığını ve bu nedenle çatışmayı tekrar alevlendirmeye çalıştığını dile getirdi. Matveyçev konuya ilişkin, "Türkiye, Azerbaycan gibi bu çatışmanın devam etmesinden yanadır ve bu amaçla provokasyonlar yapmaktadır. Varılan anlaşmalardan memnun değiller, çatışmanın sona ermesinden memnun değiller. Her şeyi alabileceklerini düşündüler ama Rusya ile anlaşmak zorunda kaldılar" dedi.

Rusya Devlet Duması Bilgi Politikası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Komisyonu Başkan Yardımcısı, "İran bölgesel bir oyuncu olarak hiçbir şey yapamıyor ve Amerikalılar ve diğerleri, Rusya'nın dikkatini Ukrayna ihtilafından başka yöne çekmek için Güney Kafkasya'daki gerilimi sıcak tutmaya çalışıyor" dedi.

Ayrıca Oleg Matveyçev, Rusya’nın şu anda çatışmayı durdurmakla ilgilenen dünyadaki tek ülke olduğunu iddia etti. Matveyçev, "Türkiye ve Azerbaycan, Ermenistan veya Rusya'nın bu anlaşmadan çekilip savaş statüsünü geri kazanması için çeşitli olaylara neden olmaya ve anlaşmaları uygulamamaya çalışıyor" dedi.

KARABAĞ’DA SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Azerbaycan ve Ermenistan hem Rusya'nın hem de Avrupa Birliği'nin arabuluculuğunda barış görüşmeleri yürütüyor. Ancak şimdilik taraflar arasında herhangi bir barış anlaşması imzalanmadı.

Rusya’nın başkenti Moskova'da 22 Şubat 2022 tarihinde, "Azerbaycan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Karşılıklı İttifak İşbirliği Deklarasyonu" imzalandı. İki ülke arasında imzalanan deklarasyon siyasi, ekonomik ve diğer birçok alanda iş birliğinin güçlendirilmesini içerdi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 yılında 44 güren savaş sonucunda Azerbaycan, Karabağ’ın bir kısmını ve 7 şehri tekrar kontrol altına aldı. Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2022 tarihinde ateşkes anlaşması yapılırken, sözde Rus Barış Gücü Karabağ’ın temas hattına konuşlandırıldı. Bu süreçten itibaren Rusların bulunduğu bölgelerde Ermeni teröristlerin, Azerbaycan ordusunun mevzilerine yönelik provokasyon girişimleri hız kazandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.