SON DAKİKA
Hava Durumu

Malezya Başbakanı Uygur Soykırımı'nı inkâr etti!

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırım politikalarını inkâr etti. İbrahim'e göre, Uygur Türkleri ve diğer Müslüman Türk halklarının gözaltına alınması soykırım değil.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Malezya Başbakanı Uygur Soykırımı'nı inkâr etti!

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, geçen hafta basın servisi El Cezire'ye (Al Jezeera)  çeşitli  açıklamalarda bulundu. El Cezire, Başbakan İbrahim’e, Çin’in Uygur Türklerine yönelik muamelesi hakkında sorular yöneltti. İbrahim, Gazze’de yaşanan olayları soykırım olarak tanımlarken, milyonlarca Uygur Türkü ve diğer Müslüman Türk halkınınn gözaltına alınmasını soykırım olarak görmediğini belirtti.

DOĞU TÜRKİSTAN'DA YAŞANAN ZULÜMLER

Çin işgali altındaki Doğu Türkistan’da Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında yer alan zulümler; toplu gözaltı, zorla çalıştırma, zorla kısırlaştırma, tecavüz ve toplama kamplarında beyin yıkama politikaları, birçok ülke parlamentosu tarafından “soykırım” olarak nitelendirildi. El Cezire muhabirinin, "Birçok insan Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine karşı yapılan baskının soykırım olduğunu düşünüyor"  ifadesine karşılık, Başbakan İbrahim söz konusu görüşü reddetti.

İbrahim, Çin ziyareti sırasında Uygur meselesinin Çin’in “iç meselesi” olduğunu belirterek, soykırımı inkâr etti.

ÇİN İLE EKONOMİK İLİŞKİLER

İbrahim hükûmetinin, Çin ile daha yakın ekonomik bağlar kurduğu ve Malezya’nın imalat, enerji ve sanayi yatırımlarına öncelik verdiği biliniyor. 2023 yılında Pekin’i ziyaret eden Malezya Başbakanı Enver İbrahim, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Malezya’ya yaklaşık 35,6 milyar dolar yatırım yapma sözü verdiğini aktardı. Çin, bu yatırımı Malezya’nın altyapı, enerji, telekomünikasyon ve turizm projelerine yönlendirecek.

2022’nin ilk yarısında, Çin yatırımları 11 milyar dolar olarak gerçekleşti ve Malezya’daki doğrudan yabancı yatırımın yarısından fazlasını oluşturdu. 2024’ün ilk yedi ayında ise Çin’in Malezya’ya yaptığı doğrudan yatırım yıllık yüzde 28,8 artarak 1,28 milyar dolara ulaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.