SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC'den Rum Yönetimi'nin turizm engelleme girişimine sert tepki!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, daha önce rezervasyon yaptırmış AB vatandaşları da dahil olmak üzere kişilerin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nce ülkeye girişlerini engelleme girişimine sert tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.08.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 20.08.2024 18:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC'den Rum Yönetimi'nin turizm engelleme girişimine sert tepki!

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geçmek isteyen vatandaşlara yönelik engelleme girişimine sert tepkiler geldi. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Ünal Üstel, GKRY'nin tur opertörlerine ve rehberlere yönelik tehdit içeren söylemlerine tepki gösterdi.

"RUM LİDERLİĞİ, TURİZM SEKTÖRÜNÜ HEDEF ALAN DÜŞMANCA GİRŞİMDE BULUNUYOR"

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'de tatil yapmak için rezervasyon yaptıran veya KKTC'de daha önce tatil yapmış kişilerin Rum kesiminde yasa dışı olarak engellendiğini anımsattığı açıklamasında, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının da dahil edildiğini vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Rum liderliği, turizm sektörümüzü hedef alan düşmanca girişimde bulunuyor. Rum liderliği, ekonomimizi çökertmeye yönelik 'abluka siyasetinin' odağına bu kez turizm sektörümüzü koymuştur. Buna göre, ülkemizde tatil yapmak isteyen, AB vatandaşları da dahil olmak üzere, önceden rezervasyon yapmış olan kişilerin geçişini tamamen yasa dışı şekilde engellemeye yönelik adımlar atmaktadır. Rum yönetimi, bu siyasetini ilgili tur operatörlerine şantaj yaparak yürütmektedir. Bu durum, başta Rum lideri ve dolayısıyla GKRY'nin, Kıbrıs Adası'nın geleceğine dair gerçek niyetini bir kez daha ortaya koymaktadır.

Ayrıca Tatar, Rum Yönetimi'nin hem emlak hem de turizm alanında KKTC'yi engelleyici faaliyetlerini yakından takip ettiklerini bildirdi.

Öte yandan Başbakan Üstel, öncesinde KKTC'de rezervasyon yaptıran ancak Larnaka'dan KKTC'ye geçiş yapılmasını engelleyen Rum Yönetimi'ne karşı açıklamalarda bulundu. Üstel, Rum Yönetimini'nin KKTC'nin turizm sektörüne göz diktiğini belirttiği açıklamasında, "Rum Yönetimi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne geçen turistlere yönelik uyguladığı engellemeler, uluslararası hukukun seyahat özgürlüğü ve devletlerin egemenlik hakları açısından karmaşık bir durum yaratmaktadır. Bu tür uygulamalar, iki halk arasındaki gerilimi artırarak ayrımcılığa yol açmakta ve seyahat özgürlüğü gibi uluslararası hukukta korunması gereken hakları ihlal etmektedir. Rum Yönetimi, bu engellemelerle Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlamak yerine, çözümden uzak bir tutum sergilemektedir." ifadelerini kullandı. 

ÜSTEL SÖZ KONSU UYGULAMAYI KINADI

Üstel, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin 1963 yılından bu yana Türklere yönelik olarak uyguladığı sindirme siyasetini reddettiğini belirterek, söz konusu uygulamayı kınadı. Üstel konuşmasına, "Rum Yönetimi bilmelidir ki, ekonomik kuşatma ve sindirme politikalarına Kıbrıs Türk halkı asla izin vermeyecektir. Her fırsatta, Kıbrıs’ta çözüm istediğini söyleyen Rum Yönetimi’nin aklı ile bir uzlaşıya varmak mümkün olmayacaktır” ifadelerini ekledi.

GKRY, KKTC'NİN TURİZM SEKTÖRÜNE GÖZ DİKTİ

Rum basını geçen hafta, KKTC'deki otel ve turistlere kiralanan evlerin Güney Kıbrıs turizmini olumsuz etkilediğini kamuoyuna duyurdu. Buna bağlı olarak Rum yönetimi, daha önce KKTC'den rezervasyon yaptırmış turistlerin Güney Kıbrıs'tan kuzeye geçişlerini engelleme girişiminde bulunmuş, tur operatörleri ve rehberlere yönelik de yaptırım tehdidi savurmuştu. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.