Ersin Tatar, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı barışın koşullarını açıkladı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan ve Gökhan Altıner'in hazırlayıp sunduğu "Sabah Postası" programına katılarak, değerlendirmelerde bulundu.
TÜRKİYE İLE GARANTÖRLÜK ANTLAŞMASI DEVAM EDECEK
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yeni bir siyaset ortaya koyduklarını ifade ederek, Kıbrıs Türklerinin egemenlik hakkının artık tüm dünya tarafından bilindiğini ve bu yönde yeni bir statü kazanıldığını söyledi. Ersin Tatar, KKTC'nin egemen bir devlet olarak tanınması gerektiğini ve Türkiye ile iş birliğinin devam etmesinin önemini vurguladı. AB sürecinde dinamiklerin ve parametrelerin değiştiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli yapının savunulduğunu ancak buna karşı çıkanların olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmaması nedeniyle “Sıfır Asker, Sıfır Garanti” denmeye başlandığını ancak bunun garantörlüğün ortadan kaldırılması anlamına geldiğini vurguladı ve tüm bunları, yeni siyasetle tekrardan değerlendirerek, Kıbrıs Türk halkı adına taleplerini o yönde ifade ettiklerini belirtti.
Kalıcı, adil ve sürdürülebilir bir antlaşma olabilmesi için Kıbrıs Türk halkının kendi kimliği, devletiyle yer alması gerektiğini kaydeden Tatar, bu kapsamda Türkiye ile garantörlük antlaşmasının devam edeceğini ve Türk askerinin güvenliği sağlaması adına Ada'daki varlığını devam ettireceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC’nin egemenliğinin tanınması durumunda, ayrı bir devlet statüsü kazanılacağı ve AB çatısı altında da iki devletin yan yana orada yaşayabilmesinin mümkün olduğunu belirtti. Ersin Tatar, “AB Kıbrıs’a önem veriyorsa, Kıbrıs’ın kuzeyinde de ayni hassasiyeti sağlaması gerekir. Su kaynakları, elektrik konularında Türkiye’nin desteği ile çok önemli çalışmalar yapılabilir ve iş birliği sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.
TÜRK ASKERİNİN VARLIĞI DEVAM EDECEK
Cenevre’de yapılacak olan toplantıda bu konulara ek olarak, kapılar konusunu da gündeme getireceğini ifade eden Tatar, toplamda 9 kapı açıldığını, Türk tarafının iyi niyetiyle açılan kapılar olduğunu belirtti. Metehan kapısında çok sıkışıklık olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, bunun rahatlatılması adına Haspolat Kapısı'nın açılmasını önceden önerdiğini ifade etti. Kıbrıs Rum tarafının, transit geçişler konusunda öneri sunduğunu ama onların geçiş kapısı olmadığını belirten Tatar, her iki halkın yararına olacak şekilde ikinci öneri olarak Akıncılar Kapısı'nı da önerdiğini ifade etti. Yılda 8 milyon geçiş olduğunu ve bu rakamın artarak devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, halkın yararına olacak önerilere rağmen bu konuda bir cevap alınmadığını belirtti.
Cenevre’deki görüşmede, tutuklamalar konusuna da değineceğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın kuzeyinde bir devlet ve bir otorite olduğunu ifade etti ve Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla sorunlara çözüm üretildiğini vurguladı. Rum tarafının tutuklama politikasının doğru olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, bu tutumların, vicdan ve etik değerlere faydası olmadığı gibi Kıbrıs meselesinin ruhuna da aykırı olduğunu söyledi. Tatar, ayrıca Kuzey Kıbrıs'ta meşru bir otorite olduğunu ve bunun tanınması gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yıllardır federasyon görüşmeleri yapıldığını ve zaman kaybedildiğini, artık dünyanın değişen şartlarında egemenliğin öneminin daha da iyi anlaşıldığını söyledi.
İsviçre’nin kanton yönetim biçimine atıfta bulunanlara yönelik Cumhurbaşkanı Tatar, bölgenin en güçlü ülkesi garantör ülke Türkiye’nin tarihten gelen hakları olduğunu ve AB çatısı altında kanton yönetim biçiminin Türkiye Cumhuriyeti’nin Ada'dan çekilmesi anlamına geldiğini söyledi. “İki devletli çözümde, kuzeydeki bağımsız Türk devleti, her zaman Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerini sürdürecek, garantörlüğünü koruyacak, Türkiye’nin kendi güvenliği ve Kıbrıs Türk halkının esenliği ve huzuru için Türk askerinin varlığını devam ettirecektir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin büyük bir güç olduğunu ve güçlü bağlantılarının, Kıbrıs Türk halkını daha iyi bir geleceğe taşıyacağını kaydetti.
“KIBRIS MESELESİNİ BİZ DÜNYAYA TEKRAR ANLATTIK"
Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli bir anlaşmada, mülkiyet konusunda Taşınmaz Mal Komisyonu’nun varlığını koruyacağını, egemen devletin bu noktada karar vereceğini söyledi. Tatar ayrıca şunları belirtti:
Bizim onayımız olmadan petrol anlaşması yapıyorlar. Başka ülkelerle askeri anlaşmalar yapıyorlar. Tüm bunlar Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasına aykırıdır. Oradaki devlet Kıbrıs Cumhuriyeti değil, Kıbrıs Cumhuriyeti başka bir devlete evrildi ve dünya onu tanımaya devam ediyor.
Artık federasyon görüşmelerinin tükendiğini, dünyada farklı gelişmelerin olduğunu ve iki devletli siyasetin Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs meselesini biz dünyaya tekrar anlattık. Sayın Erdoğan politikamızın arkasında durdu ve BM’de üç defa KKTC’nin tanınması ve Kıbrıs Türklerine uygulanan ambargoların kalkması için dünyaya çağrı yaptı. Azerbaycan’a gittik. Türk Devletleri Teşkilatına girdik. Orada da münasebetlerimiz oldu. Zorluklar olabilir ama bugün kendi bayrağımızla her bakanlık, kurum ve kuruluşlar düzeyinde davetler alıyoruz. Bunlar statümüzü yükseltiyor” dedi.
"TÜRKİYE DE MASAYA GELİRSE DENGE BULUNUR"
Cenevre’de gerçekleşecek toplantının da statü bakımından önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum liderle sosyal buluşmaya hazır olduğunu ancak Crans Montana’da bırakılan yerden devam edilmesi ve federasyon görüşmeleri için yapılan baskıları kabul etmediğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin de yapılacak görüşmelerde olması gerektiğini Holguin’e önerdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, “Eşit diyorsunuz ama eşitlik yok. Ben uçağa binip gidemiyorum. Benimle görüşmüyorlar. Beni tanımadıklarını açıkça söylüyorlar. Peki nasıl masada denge bulacağız? Anavatan Türkiye de masaya gelirse denge bulunur dedim” diye konuştu.
BM raporunda ortak zeminin olmadığının kayda geçmesinin önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Ortak zeminin olmadığı yerde resmi müzakere olmaz” değerlendirmesinde bulundu. Daha önce federasyon görüşmelerinde Kıbrıs Türk tarafının ezik ve bir anlaşmaya muhtaç tavrının olduğunu ancak dik durmak gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, “Arkamızda Türkiye Cumhuriyeti var” ifadelerini kullandı.
TATAR, YENİDEN ADAY
KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki statüsünün arttığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede gelecek olduğu için yatırımların arttığını kaydetti.
Cumhurbaşkanlığına yeniden aday olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “İki devletli çözüm siyasetini savunan ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurulmasını isteyen kişilerin desteğini bekliyorum. Alacağım destek önemli. Temsil ettiğim siyasi duruşum, Türkiye ile yurt dışı temaslarım ve ortaya koyduğum iki devletli çözüm siyasetinin kökleşmesi ve kurumsallaşması ortadadır. Türkiye ile yarattığımız iyi ilişkilerden dolayı ülkeye gelen öğrenci, turist ve iş insanı artmıştır” şeklinde konuştu.