Kıbrıs Zirvesi'nde ne konuşuldu? Taraflar hangi konuda mutabık kaldı?
İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler'in (BM) ev sahipliğinde düzenlenen Kıbrıs konulu gayriresmî toplantıda Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum tarafı, garantör ülkeler; Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık yer aldı.
HANGİ KONULARDA MUTABIK KALINDI?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, görüşmeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada; kalıcı çözüm bekleyenlerin hayal kırıklığına uğradığını ancak bazı önemli adımlar atıldığının altını çizdi. "Bir sıfırdan büyüktür" diyerek sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Arıklı, enerji, su ve iklim değişikliği hakkında mutabık kalınan bazı noktalar olduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, görüşmeye ilişkin olarak bilgilendirmede bulundu. Sözcü Keçeli, iki halkın yararına iş birliğinin geliştirilebileceği alanların masaya yatırıldığını aktardı. Keçeli, "Liderler, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada’nın mayınlardan arındırılması, çevre ve iklim değişikliği, ara bölgede güneş enerjisinden elektrik üretimi, mezarlıkların restorasyonu ve gençlik konusunda bir teknik komitenin kurulması konularında ilerleme sağlanması üzerinde mutabık kaldılar." bilgisini verdi.
BM GENEL SEKRETERİ'NİN ŞAHSİ TEMSİLCİSİ ATANACAK
Keçeli böylelikle Ada'daki iki halkın komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış olduğunu dile getirdi. Ayrıca temmuz ayında ikinci bir gayriresmî toplantı yapılacağına karar verildiğini belirten Keçeli, BM Genel Sekreteri'nin şahsi bir temsilci atamasının öngörüldüğünü söyledi. Keçeli, "Önümüzdeki süreçte, Ada’daki iki taraf arasındaki iş birliği kültürünün geliştirilmesine yönelik çabalarımızı Kıbrıs Türk tarafıyla yakın istişare halinde sürdüreceğiz" dedi.
Öte yandan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, genişletilmiş gayriresmî toplantının tamamlanmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Resmi görüşmelerin yeniden başlayabilmesi için egemen eşitlik eşit statü olmalı, bu olmaksızın devam edemeyiz." değerlendirmesinde bulundu. Dört önemli konuda mutabık kalındığını da sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Tatar, mayınların temizlenmesinde iş birliği içinde olunacağını, gençlik ile ilgili komite kurulacağını duyurdu.
Ayrıca ara bölgeye güneş enerjisi kurulacağını belirten Tatar, kuzeye ve güneye enerji sağlanacağını, mezarlıkların restore edileceğini kaydetti. Tatar, BM Genel Sekreteri'nin şahsi temsilci atayacağını da söyledi.
"BU, BİZİM İÇİN YENİ BİR SAYFA AÇILMASI ANLAMINA GELİYOR"
Konuyla ilgili olarak Tatar her iki taraf için daha kalıcı ve sürdürülebilir bir ortam yaratmaya çalışıldığının altını çizerek, "Bu bizim için yeni bir sayfa açılması anlamına geliyor." değerlendirmesini yaptı.
CUMHURBAŞKANI TATAR'IN KIBRIS İŞ BİRLİĞİ KONSEYİ TEKLİFİ REDDEDİLDİ
Kıbrıs İş Birliği Konseyi kurulmasını önerdiğini aktaran Cumhubaşkanı Tatar, Rum lider Hristodulidis'in bu teklifi reddettiğini belirtti.
Tatar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Biz Kıbrıslı Türkler olarak federal çözüm yönündeki fikrimiz net. Dolayısı ile biz resmi görüşmelerin ancak egemen eşitlik ve iki devletli bir şekilde yapabileceğimizi söylemiştik. O yüzden 4 sene sonra Cenevre’de yine aynı binada buluştuk ve aynı şeyi söylüyoruz. Özellikle egemen eşitlik ve eşit statü olmaksızın bu anlamda tekrardan müzakerelere devam edemeyeceğiz.
Tatar, temmuz ayında ikinci bir gayriresmî görüşme yapılacağını da sözlerine ekledi.