SON DAKİKA
Hava Durumu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yeniden aday olacak

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olacağını açıkladı. Tatar, "Kıbrıs Türkü varlığını devam ettirecektir" mesajını verdi.

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2023 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2023 21:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yeniden aday olacak

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'de bulunan Ercan Havalimanı'na 45 kilometre mesafedeki Bafra Turizm Bölgesi'nde bulunan Concorde Otel'de 21 Ekim 2023 tarihinde gazetecilerle bir araya geldiği kahvaltılı toplantısında, Cumhurbaşkanlığındaki görev süresinin ilk 3. yılını ve Azerbaycan ziyaretini değerlendirerek soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Tatar, fiziksel ve mental açıdan sağlığının yerinde olduğunu, yeterli deneyiminin de bulunduğunu ifade ederek; 2025 yılında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimi için yeniden aday olacağını belirtti. KKTC Cumhurbaşkanlığı resmî internet sayfasında, gazetecilerle yapılan toplantıya dair bilgi notu paylaşıldı.

"KIBRIS TÜRKÜ VARDIR, VARLIĞINI DEVAM ETTİRECEKTİR"

"Kıbrıs Türkü vardır, varlığını devam ettirecektir" şeklinde konuşan Tatar, ülkede Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların ve hala uygulanan çağ dışı ambargolar ve izolasyonların aşılması için uğraşlarına devam edeceklerini söyledi.
 
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem 77. hem de 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Kıbrıs Türklerinin siyasetini gündeme taşımasının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ambargoların artık çağ dışı ve zulüm niteliğinde olduğunu, bunların Kıbrıslı Türk halkına uygulanmasının dünya devletlerinin kendi prensip ve ilkeleriyle ne kadar çeliştiğini ifade etmesi bizim siyasetimize güç vermiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, konuşmasında hizmete devam için elinden geldiği kadar ekip ve çalışma arkadaşlarıyla istişare içinde hareket ederek; bir şeyler üretip başarabilmek için çalıştığını kaydetti. Tatar, Kıbrıs Türk halkının sesinin kendi başına bir yere kadar çıkabildiğini; Türk Devletleri Teşkilatının, Kıbrıslı Türkler için organize ettiği bazı görüşme ve temasların Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve müttefikleri tarafından engellenmeye çalışıldığını dile getirdi. Ersin Tatar, karşı tarafın zihniyetinin Kıbrıslı Türklerin tanınmayı hak etmediği yönünde olduğuna işaret ederek; GKRY'nin, Kıbrıslı Türkleri tamamıyla dünyadan izole etmeye ve sesini kısmaya çalıştığını vurguladı.

"BİZ BU ÜLKEDE DEVLET YÖNETİMİ ANLAYIŞIYLA EN AZ ONLAR KADAR TECRÜBELİYİZ"

Kıbrıs meselesinin 60 yıldır devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, 1968’de başlayan resmî temas ve müzakerelerin üzerinden geçen onca zamana karşı netice vermediğini kaydetti. Tatar, Birleşik Krallık'ın eski Dışişleri Bakanı Jack Straw’un “Ben de o kabahatin bir parçasıyım, Annan Planı’ndan sonra Kıbrıslı Rumların tek taraflı AB’ye alınmasına ben de imza koydum pişmanım ve gerçekten kandırıldık. Kıbrıslı Türklere büyük haksızlıklar yapıldı” demesiyle dünyaya önemli bir mesaj verdiğini belirtti.

"AZERBAYCAN'DA GERÇEKLEŞEN TEMASLAR MİLAT NİTELİĞİNDE"
 
Azerbaycan ziyaretinin de milat niteliğinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tatar, ziyaretin önceden planlandığını ancak gerçekleştirilemediğini çünkü farklı baskılarla belli birtakım sıkıntılar yaşandığını söyledi. Tatar, Karabağ zaferinden sonra Azerbaycan’a resmî davetle 200 kişilik bir heyetle gidilmesinin önemine vurgu yaptı. Gerek kendisine gerek eşlik eden heyete karşı ilgi ve misafirperverliğin en üst düzey protokol seviyesinde olduğunu belirtti.
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in, “Türk Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ile hep birlikte KKTC’nin tanınma yolunda daha da ileriye gitmesi için mücadelemize devam edeceğiz” demesinin çok önemli olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmenin çok samimi bir şekilde gerçekleştiğine işaret etti. Görüşmede Aliyev’i, 20 Temmuz 2024’te Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıldönümü etkinliklerine davet ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, “İnşallah geliriz” cevabı aldığını belirtti. Tatar, bu diyalogların yavaş yavaş KKTC gerçeğinin bütün dünyaya tanıtılmasına katkısı olacağını kaydetti.

TATAR, YENİDEN ADAY OLACAĞINI AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığındaki 3. yılının tamamlandığına dikkat çeken Tatar, bu süreçte yanında olan herkese teşekkür etti. Görevi süresince halkla iç içe olduğunu, hükûmetle iyi ilişkiler içinde görevini yürüttüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, benimsenen politikalar konusunda hükûmetin desteğinin de önemli olduğunu vurguladı. Tatar, 2025 yılındaki seçimlerle ilgili gazetecilerin yönelttiği soru üzerine; sağlığının ve aklının yerinde olduğunu, yeterli deneyimin de bulunduğunu söyledi ve yeniden aday olacağını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.