SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazakistan’dan skandal Kırım açıklamasının ardından Çin’e tepki!

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Paris Büyükelçisinin, Kırım ve Sovyetlerin işgalinden kurtularak bağımsız olan devletler hakkındaki skandal sözlerine tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 08:56
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2023 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazakistan’dan skandal Kırım açıklamasının ardından Çin’e tepki!

Çin'in Paris Büyükelçisi Lou Shaye, Fransız LCI televizyon kanalında Kırım'ı “Rus toprağı” olarak nitelendirdi ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra egemenliğini tekrar kazanan ülkelerin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı konusunun tartışmaya açık olduğunu ileri sürdü.

Çin’in Paris Büyükelçisi Lou Shaye’nin skandal Kırım demecinin ardından Ukrayna Letonya, Litvanya ve Estonya dışişleri bakanlıkları, ülkedeki Çin büyükelçilerini çağırdı. Çin'e bir tepki de Kazakistan'dan geldi.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aybek Smadiyarov, Çin'in Paris Büyükelçisinin Sovyetlerin işgalinden kurtularak bağımsız olan ülkelerin uluslararası hukukta gerçek bir statülerinin olmadığı yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

"AÇIKLAMALAR KABUL EDİLEMEZ"

Aybek Smadiyarov konuyla ilgili, "Uluslararası hukukta diplomatik ilişkilerin kurulması, devletin uluslararası hukukun öznesi olarak tanınması anlamına gelir. Ayrıca 23 Aralık 2002'de Kazakistan ve Çin komşuluk ve işbirliğine ilişkin temel bir anlaşma imzaladı. Çin'in Fransa Büyükelçiliğinin bu tartışmaya kapalı açıklamalar  tarafımızca kabul edilmemektedir" ifadelerini kullandı.

Smadiyarov, bu belge uyarınca tarafların karşılıklı olarak egemenlik ve toprak bütünlüğünü tanıdıklarını vurguladı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.