SON DAKİKA
Hava Durumu

Kazak ve Özbek pamuğu, Rus barutuna hammadde oluyor!

AB ve ABD yaptırımları, Rusya'nın askerî teknoloji ithalatına yönelik önemli engellemeler getirse de Rus ordusunun barut ihtiyacı Kazakistan ve Özbekistan'dan alınan pamuk küspesiyle karşılanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.12.2023 19:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.12.2023 19:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kazak ve Özbek pamuğu, Rus barutuna hammadde oluyor!

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başını çektiği Batı yaptırımları, Rusya'nın askerî alanda kullanacağı önemli teknolojik ürünlerde ithalatı durdursa da Kremlin yönetimi, barut ihtiyacı için gerekli hammaddeyi Kazakistan ile Özbekistan'dan temin ediyor.

PAMUK KÜSPESİ, BARUT YAPIMINDA KULLANILIYOR

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), Kazakistan ve Özbekistan'ın artan pamuk küspesi ihracatının sebebinin Rusya'nın barut ihtiyacı sebebiyle gerçekleştiğini gündeme getirdi. Zira pamuk küspesi ya da pamuk selülozu olarak anılan ürün, belirli asitlerle karıştırıldığında patlayıcılarda kullanılan son derece yanıcı bir gaza dönüşebiliyor.

ÖZBEKİSTAN VE KAZAKİSTAN'IN İHRACATINDA FAHİŞ ARTIŞ

Ortaya çıkan rapora göre, 2023'ün ilk dokuz ayında Özbek firmaları, Rusya'ya yaklaşık 8.7 milyon dolar değerinde pamuk hamuru ihraç etti. Bu rakam bir önceki yılın tümüyle kıyaslandığında yüzde 70 artışı gösteriyor. Birleşmiş Milletler Comtrade veritabanına göre ise Kazakistan'da 2022 yılında pamuk küspesi ihracatının neredeyse tamamı Rusya'ya yapıldı. Bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60 artış yaşandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.