SON DAKİKA
Hava Durumu

Japonya'da İlham Tohti'nin mahkumiyetinin 10. yılı münasebetiyle etkinlik düzenlendi

Japonya'da Çin'in Uygur Türkleri üzerindeki baskı ve soykırım politikalarına karşı yapılan toplantıda, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygur ekonomist ve aktivist İlham Tohti için destek çağrısı yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 16:57
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Japonya'da İlham Tohti'nin mahkumiyetinin 10. yılı münasebetiyle etkinlik düzenlendi

Jaonya'daki Uygur Türkleri Doğu Türkisan'da yaşanan Çin'in soykırım ve baskı politikasını anlatmaya devam ediyor. Bu kapsamda Japonya Uygur Derneği başkent Tokyo'da, Çin'in düzmece iddialarla ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı Uygur Tükrü ekonomist ve aktivist Prof. Dr. İlham Tohti için özel toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, Tohti'nin müebbet hapis cezasının 10. yılında Çin'e karşı çağrı yapıldı. Tohti'nin ABD'de sürgün hayatı yaşayan kızı Cevher İlham'ın video mesajı dinlendi ve ardından Japonya Uygur Derneği Başkanı Ahmet Letip ile Uluslararası Af Örgütü Japonya Şubesi temsilcisi Kiyoşi Ketaro, Doğu Türkistan'daki soykırım ve baskı ile ilgili sunum yaptı.

ilham-toxti-yaponiye-paaliyet-01

DOĞU TÜRKİSTAN TÜRKLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE

Toplantıya katılanlar arasında Kanada'nın Tokyo Büyükelçiliği çalışanları, Japonya yerel parlamento üyeleri ve gazeteciler de yer aldı. Letip toplantıda Tohti'nin kimliği ve Uygur Türkleri için yaptıkları hakkında bilgi vererek, Çin'in Tohti'yi haksız yere ömür boyu hapis cezasına mahkum ettiğini vurguladı. Ketaro, Uluslararası Af Örgütünün Uygur Türkleri hakkında hazırladığı raporu esas alarak, Uygur soykırımı konusunda kısa bir değerlendirme yaptı.

ئىلھام توختىنىڭ مۇددەتسىز قاماققا ھۆكۈم قىلىنغانلىقىنىڭ 10 يىللىقى مۇناسىۋىتى بىلەن ياپونىيە پايتەختى توكيودا ئۆتكۈزۈلگەن مەخسۇس يىغىندىن كۆرۈنۈش. 2024-يىلى 23-سېنتەبىر، توكيو

Japonya'daki Uygur topluluğu, bu tür etkinliklerle dünya çapında Uygur Türklerinin yaşadığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi sürdürüyor. Tohti'nin serbest bırakılması için uluslararası destek çağrısı, Japon halkının ve hükûmetinin Doğu Türkistan mücadelesine olan bağlılığını gösteriyor. Toplantı, Doğu Türkistan mücadelesi için küresel bir bilinç oluşturma çabasının önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor.

ئىلھام توختىنىڭ مۇددەتسىز قاماققا ھۆكۈم قىلىنغانلىقىنىڭ 10 يىللىقى مۇناسىۋىتى بىلەن ياپونىيە پايتەختى توكيودا ئۆتكۈزۈلگەن مەخسۇس يىغىندا خەلقئارا كەچۈرۈم تەشكىلاتى ياپونىيە شۆبىسىنىڭ مەسئۇلى كىتايى كېتارو (ئوڭدىن بىرىنچى كىشى) ۋە ياپونىيە ئۇيغۇر جەمئىيىتىنىڭ رەئىسى ئەخمەت لېتىپ سۆزلىدى. 2024-يىلى 23-سېنتەبىر، توكيو

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.