SON DAKİKA
Hava Durumu

#İlham Tohti

QHA - Kırım Haber Ajansı - İlham Tohti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İlham Tohti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya'da İlham Tohti'nin mahkumiyetinin 10. yılı münasebetiyle etkinlik düzenlendi Haber

Japonya'da İlham Tohti'nin mahkumiyetinin 10. yılı münasebetiyle etkinlik düzenlendi

Jaonya'daki Uygur Türkleri Doğu Türkisan'da yaşanan Çin'in soykırım ve baskı politikasını anlatmaya devam ediyor. Bu kapsamda Japonya Uygur Derneği başkent Tokyo'da, Çin'in düzmece iddialarla ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı Uygur Tükrü ekonomist ve aktivist Prof. Dr. İlham Tohti için özel toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Tohti'nin müebbet hapis cezasının 10. yılında Çin'e karşı çağrı yapıldı. Tohti'nin ABD'de sürgün hayatı yaşayan kızı Cevher İlham'ın video mesajı dinlendi ve ardından Japonya Uygur Derneği Başkanı Ahmet Letip ile Uluslararası Af Örgütü Japonya Şubesi temsilcisi Kiyoşi Ketaro, Doğu Türkistan'daki soykırım ve baskı ile ilgili sunum yaptı. DOĞU TÜRKİSTAN TÜRKLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE Toplantıya katılanlar arasında Kanada'nın Tokyo Büyükelçiliği çalışanları, Japonya yerel parlamento üyeleri ve gazeteciler de yer aldı. Letip toplantıda Tohti'nin kimliği ve Uygur Türkleri için yaptıkları hakkında bilgi vererek, Çin'in Tohti'yi haksız yere ömür boyu hapis cezasına mahkum ettiğini vurguladı. Ketaro, Uluslararası Af Örgütünün Uygur Türkleri hakkında hazırladığı raporu esas alarak, Uygur soykırımı konusunda kısa bir değerlendirme yaptı. Japonya'daki Uygur topluluğu, bu tür etkinliklerle dünya çapında Uygur Türklerinin yaşadığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmeyi sürdürüyor. Tohti'nin serbest bırakılması için uluslararası destek çağrısı, Japon halkının ve hükûmetinin Doğu Türkistan mücadelesine olan bağlılığını gösteriyor. Toplantı, Doğu Türkistan mücadelesi için küresel bir bilinç oluşturma çabasının önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor.

Avrupa Parlamentosu üyelerinden Çin'e tepki: Tohti'yi serbest bırakın! Haber

Avrupa Parlamentosu üyelerinden Çin'e tepki: Tohti'yi serbest bırakın!

Avrupa Parlamentosu üyeleri, Uygur Türkü akademisyen ve aktivist Prof. Dr. İlham Tohti'nın haksız yere müebbet hapis cezasına çarptırılmasının 10. yılı münasebetiyle önemli bir çağrıda bulundu. 24 Eylül 2024 tarihinde Brüksel'de bir araya gelen 20'den fazla Avrupa Parlamentosu üyesi, Tohti'nın derhal ve koşulsuz serbest bırakılması için Çin'e çağrı yaptı. ULUSLARARASI DAYANIŞMA VURGUSU Avrupa Parlamentosu üyeleri, Çin’in uyguladığı baskılara dikkat çekerek dünya kamuoyuna Uygur Türkü akademisyenin özgürlüğü için harekete geçme çağrısında bulundu. Avrupa Parlamento üyelerinden Raphael Glucksmann, Engin Eroglu ve Miriam M. Leksmann tarafından düzenlenen buluşmada, Tohti'nın serbest bırakılması için gerekli diplomatik adımların atılması gerektiği vurgulandı.  "DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERİLMELİ" Münih'ten Brüksel'e gelen İlham Tohti İnisiyatifi Kurucu Başkanı Enver Can, Avrupa Parlamentosuna yeniden seçilen üyelerle tanışarak, destek verenlere teşekkür etti. Can, "Tohti’nın özgürlüğü için uluslararası düzeyde yürütülen çabaların artırılması elzemdir. Avrupa Parlamentosu üyelerinin desteği bu mücadelede büyük önem taşıyor." dedi. Can, ayrıca uluslararası toplumu daha aktif bir rol almaya çağırarak, "Daha fazla diplomatik girişimle Tohtı'nın serbest bırakılması sağlanmalı." ifadelerini kullandı.

AB'den Çin'e İlham Tohti'yi serbest bırakma çağrısı Haber

AB'den Çin'e İlham Tohti'yi serbest bırakma çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 24 Eylül 2024 tarihinde Uygur Türkü ekonomist ve insan hakları aktivisti Prof. Dr. İlham Tohti’nin haksız yere ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının 10. yıl dönümünde, serbest bırakılması için güçlü bir çağrı yaptı. SAKHAROV DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ SAHİBİ Konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklamada, “10 yıl önce, 23 Eylül 2014’te İlham Tohti, bölücülükle suçlanarak hapse atıldı. Yirmi yılı aşkın süredir Uygurlar ve Han Çinlileri arasında diyalog ve anlayışı teşvik etmek için çalışan Tohti, 2019 yılında Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görüldü” ifadelerine yer verildi.  "DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ CİDDİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ TEMSİL ETMEKTEDİR” Ayrıca, Çin’in Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri ve soykırım politikalarında dikkat çekilen açıklamada, “İlham Tohti’nin hapsedilmesi, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin 2022 raporu da dahil olmak üzere, Doğu Türkistan'daki ciddi insan hakları ihlallerini temsil etmektedir” denildi. DERHAL VE KOŞULSUZ SERBEST BIRAK AB olarak, Uygur Türkleri, Tibetliler ve diğer etnik gruplara mensup kişilerin haklarına saygı gösterilmesi için Çin hükûmetine sürekli çağrılarda bulunulduğu vurgulanan açıklamada, “AB, İlham Tohti ve Çin’de keyfi olarak tutuklu bulunan diğer insan hakları savunucularının derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep etmektedir.” cümleleri yer aldı.

Bir Uygur Türkü daha cezaevine gönderildi Haber

Bir Uygur Türkü daha cezaevine gönderildi

Norveç'teki Uygur Fonunun aktardığı bilgilere göre, İlham Tohti'yi gözetleyen hapishane görevlisi Gapur Abdurreşit, 2024 yılı şubat ayında "devlet gizliliğini ihlal etme" suçlamasıyla tutuklandı. Fonun aktardığına göre Abdurreşit, Tohti’nin hapishanede hastalandığını ve Çinli yetkililerin tedavi etmediğini ifşa ettiği için 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İLHAM TOHTİ KİMDİR? Çin işgalindeki Türk toprağı Doğu Türkistan'ın Artuş şehrinde, 1969 yılında dünyaya gelen Tohti o dönem "Merkez Milliyetler Üniversitesi" olarak bilinen bugünkü adı Kuzeydoğu Normal Üniversitesi ve Ekonomi Okulu olan kurumdan mezun oldu. 2006 yılında "Uygur Online" adında bir internet sitesi kuran Tohti burada Çin ve Uygur ilişkilerindeki sosyal meseleleri irdeleyen makaleler kaleme aldı. 2008'de Tohti Çinli yetkililer tarafından diasporadaki fanatik Uygurlar ile Çin içindeki Uygurlar arasında bağ oluşturmakla suçlandı ve internet sitesi kapatıldı. BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI Daha sonra 2009'da Tohti, Özgür Asya Radyosuna (RFA) verdiği röportajda Çin hükûmetinin Doğu Türkistan'da göçmen işçilerin girmesine izin veren politikasını eleştirirken Uygur kadın işçilerin Çin'in doğusuna iş bulmak için göç etmeye başladığından bahsetti. Röportaj sırasında Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri'yi de eleştiren Tohti, Bekri'ye Çin'in 1984 yılına ait Bölgesel Etnik Özerklik Yasası'nı daha keskin şekilde yorumlaması ve uygulaması için çağrıda bulundu. Tohti bu röportajın ardından gözaltına alındı ve bölücülükle suçlanarak sorgulandı. ÇİN HALK CUMHURİYETİ BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI ÇELİŞKELİ Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti daha önce Çin hükûmetinin bizzat talebi üzerine, henüz hapse girmeden birkaç ay önce taslağını hazırladığı ve doğrudan Doğu Türkistan sorununu ele alan bir rapor Daxiong Gonghui sitesinde yayınlanmıştı. Tohti hazırladığı raporda Uygur kökenli üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 17’sinin iş bulabildiğini, tüm Uygur nüfusunun sadece yüzde 10’unun şehirde yaşadığını, nüfusun çoğunun Uygur olmasına rağmen iş bulma konusunda Uygurlar’ın ayrımcılığa uğradığını, Han Çinlileri’nin tercih edildiğini belirtmişti. Öte yandan bu durumların Çin Halk Cumhuriyeti Bölgesel Etnik Özerklik Yasası 23. maddesinde belirtilen ve devlet daireleri ve işletmelerinde yapılan iş alımlarında etnik azınlıklara öncelik verilmesi ibaresiyle çeliştğini açıkça dile getirmişti. 2019 YILINDAN BU YANA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada sözde "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu.

Cevher İlham'dan Çin zindanındaki babası için acil çağrı Haber

Cevher İlham'dan Çin zindanındaki babası için acil çağrı

Komünist lider Şi Cinping yönetimindeki Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskı ve soykırım politikası Uygur Türkü aydınları hedef almaya devam ediyor. Çin'in başkenti Pekin'deki en önemli üniversitelerden olan Minzu Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlham Tohti, Doğu Türkistan'daki ırk ayrımcılığı ve hükûmet destekli baskıları açıkça eleştirdiği için Ocak 2014’te önce ortadan kaybolmuş, 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada sözde "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. ÇİN TOHTİ'Yİ DERHAL VE KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALI Tohti'nin kızı Cevher Tohti, Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ile birlikte 23 Temmuz 2024 tarihinde babasının serbest bırakılması için uluslararası topluma acil çağrı yaptı. UAÖ konuya ilişkin yaptığı çağrısında uluslararası toplumu başlattığı imza kapamnayasına davet ederek, "İlham Tohti'nin yaklaşımı anlayış ve iş birliğine giden bir yol sundu ve barışçıl bir arada yaşamayı destekledi. Özgürlüğü Çin'de insan haklarını ve adaleti ilerletmek için önemli bir adım olurdu - devam eden tutukluluğu ise Çin'de yaşayan Uygur, Kazak ve diğer Türk Müslüman gruplarının karşı karşıya olduğu devam eden insan hakları krizinin çarpıcı bir hatırlatıcısıdır. Dilekçeyi imzalayın ve Çin makamlarının onun derhal ve koşulsuz serbest bırakılmasını garanti altına almasını talep etmemize katılın" ifadelerini kullandı. "ADALETSİZLİĞİ GÖRDÜĞÜM HER AN DİLE GETİRME HAKKIM VAR" Tohti'nin kızı Cevher, “Çin hükumeti, bir kızın babasını tekrar görebilmesinin tek yolunun Çin'i eleştirmemek olduğunu ima ediyor. Ancak bir kızın babasını görmesi temel hakkı olmalı ve bir insan olarak, adaletsizliği gördüğüm her an dile getirme hakkım var. Uluslararası Af Örgütü'nün başlattığı babamın derhal serbest bırakılması için acil çağrısına imza atın" dedi. İLHAM TOHTİ KİMDİR? Çin işgalindeki Türk toprağı Doğu Türkistan'ın Artuş şehrinde, 1969 yılında dünyaya gelen Tohti o dönem 'Merkez Milliyetler Üniversitesi' olarak bilinen bugünkü adı Kuzeydoğu Normal Üniversitesi ve Ekonomi Okulu olan kurumdan mezun oldu. 2006 yılında 'Uygur Online' adında bir internet sitesi kuran Tohti burada Çin ve Uygur ilişkilerindeki sosyal meseleleri irdeleyen makaleler kaleme aldı. 2008'de Tohti Çinli yetkililer tarafından diasporadaki fanatik Uygurlar ile Çin içindeki Uygurlar arasında bağ oluşturmakla suçlandı ve internet sitesi kapatıldı. BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI Daha sonra 2009'da Tohti, Özgür Asya Radyosuna (RFA) verdiği röportajda Çin hükûmetinin Doğu Türkistan'da göçmen işçilerin girmesine izin veren politikasını eleştirirken Uygur kadın işçilerin Çin'in doğusuna iş bulmak için göç etmeye başladığından bahsetti. Röportaj sırasında Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri'yi de eleştiren Tohti, Bekri'ye Çin'in 1984 yılına ait 'Bölgesel Etnik Özerklik Yasası'nı daha keskin şekilde yorumlaması ve uygulaması için çağrıda bulundu. Tohti bu röportajın ardından gözaltına alındı ve bölücülükle suçlanarak sorgulandı. ÇİN HALK CUMHURİYETİ BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI ÇELİŞKELİ Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti daha önce Çin hükûmetinin bizzat talebi üzerine, henüz hapse girmeden birkaç ay önce taslağını hazırladığı ve doğrudan Doğu Türkistan sorununu ele alan bir rapor Daxiong Gonghui sitesinde yayınlanmıştı. Tohti hazırladığı raporda Uygur kökenli üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 17’sinin iş bulabildiğini, tüm Uygur nüfusunun sadece yüzde 10’unun şehirde yaşadığını, nüfusun çoğunun Uygur olmasına rağmen iş bulma konusunda Uygurlar’ın ayrımcılığa uğradığını, Han Çinlileri’nin tercih edildiğini belirtmişti. Öte yandan bu durumların Çin Halk Cumhuriyeti Bölgesel Etnik Özerklik Yasası 23. maddesinde belirtilen ve devlet daireleri ve işletmelerinde yapılan iş alımlarında etnik azınlıklara öncelik verilmesi ibaresiyle çeliştğini açıkça dile getirmişti. 2019 YILINDAN BU YANA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada sözde "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu. 

Sakharov ödüllü Uygur aktivist Tohti 2014 yılından bu yana Çin esaretinde! Haber

Sakharov ödüllü Uygur aktivist Tohti 2014 yılından bu yana Çin esaretinde!

Komünist lider Şi Cinping yönetimindeki Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskıcı ve soykırım politikası Uygur Türkü aydınları da hedef alıyor. Çin'in başkenti Pekin'deki en önemli üniversitelerden olan Minzu Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlham Tohti senelerdir Çin’in Uygur politikasını açıktan eleştirdiği için hükûmet tarafından yakın takibe alınmıştı. TOHTİ 2014 YILINDAN BU YANA ÇİN HAPİSHANESİNDE Ocak 2014’te önce ortadan kaybolmuş, 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada sözde "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Doğu Türkistan'daki ırk ayrımcılığı ve hükûmet destekli baskıları açıkça eleştiren Uygur aktivist Tohti yaklaşık 10 yıldır Çin hapishanesinde özgürlüğü bekliyor. İLHAM TOHTİ KİMDİR? Çin işgalindeki Türk toprağı Doğu Türkistan'ın Artuş şehrinde, 1969 yılında dünyaya gelen Tohti o dönem 'Merkez Milliyetler Üniversitesi' olarak bilinen bugünkü adı Kuzeydoğu Normal Üniversitesi ve Ekonomi Okulu olan kurumdan mezun oldu. 2006 yılında 'Uygur Online' adında bir internet sitesi kuran Tohti burada Çin ve Uygur ilişkilerindeki sosyal meseleleri irdeleyen makaleler kaleme aldı. 2008'de Tohti Çinli yetkililer tarafından diasporadaki fanatik Uygurlar ile Çin içindeki Uygurlar arasında bağ oluşturmakla suçlandı ve internet sitesi kapatıldı. BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI Daha sonra 2009'da Tohti, Özgür Asya Radyosuna (RFA) verdiği röportajda Çin hükûmetinin Doğu Türkistan'da göçmen işçilerin girmesine izin veren politikasını eleştirirken Uygur kadın işçilerin Çin'in doğusuna iş bulmak için göç etmeye başladığından bahsetti. Röportaj sırasında Uygur Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri'yi de eleştiren Tohti, Bekri'ye Çin'in 1984 yılına ait 'Bölgesel Etnik Özerklik Yasası'nı daha keskin şekilde yorumlaması ve uygulaması için çağrıda bulundu. Tohti bu röportajın ardından gözaltına alındı ve bölücülükle suçlanarak sorgulandı. ÇİN HALK CUMHURİYETİ BÖLGESEL ETNİK ÖZERKLİK YASASI ÇELİŞKELİ Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti daha önce Çin hükûmetinin bizzat talebi üzerine, henüz hapse girmeden birkaç ay önce taslağını hazırladığı ve doğrudan Doğu Türkistan sorununu ele alan bir rapor Daxiong Gonghui sitesinde yayınlanmıştı. Tohti hazırladığı raporda Uygur kökenli üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 17’sinin iş bulabildiğini, tüm Uygur nüfusunun sadece yüzde 10’unun şehirde yaşadığını, nüfusun çoğunun Uygur olmasına rağmen iş bulma konusunda Uygurlar’ın ayrımcılığa uğradığını, Han Çinlileri’nin tercih edildiğini belirtmişti. Öte yandan bu durumların Çin Halk Cumhuriyeti Bölgesel Etnik Özerklik Yasası 23. maddesinde belirtilen ve devlet daireleri ve işletmelerinde yapılan iş alımlarında etnik azınlıklara öncelik verilmesi ibaresiyle çeliştğini açıkça dile getirmişti. 2019 YILINDAN BU YANA NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada sözde "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu. 

Uygur Akademisyen İlham Tohti 10 yıldır Çin esaretinde! Haber

Uygur Akademisyen İlham Tohti 10 yıldır Çin esaretinde!

Çin'in Doğu Türkistan'daki baskıcı ve totaliter politikalarına rağmen, akademik başarıları ve halk arasındaki itibari ile bilinen Uygur Akademisyen İlham Tohti, Çin'in haksız yere suçlamaları neticesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırılarak 10 yıldır Çin hapishanelerinde tutuluyor. 10 YILDIR HAPİSTE TUTULAN AKADEMİSYEN Tohti, Çin'in Doğu Türkistan'daki ayrımcılık ve Uygur Türklerine uygulanan çeşitli baskılara akademik başarıları ile karşı koymayı başaran bir şahsiyet olarak biliniyor. Tohti, 2014'te kurduğu internet sayfası ve verdiği derslerde sözde etnik nefreti körüklemek, şiddeti desteklemek ve terörü teşvik etmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Öte yandan Tohti üçüncü kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. 10 yıldır kampta esir tutulan Tohti, 2020 ve 2023 yıllarında da Nobel Barış Ödülü aday listesinde yer almıştı. İLHAM TOHTİ KİMDİR? İlham Tohti, halkının temel hakları ve yaşam özgürlükleri için hayatını, ailesini, mal varlığını, makamını ve özgürlüğünü feda eden bir ekonomi profesörü ve barışsever aktivist olarak biliniyor. "Uygurların Mandelası" olarak anılan İlham Tohti, Uygurların anayasal haklarını, toplumlararası barış ve diyaloğu savunmuştu. Buna rağmen Çin yönetimi onu gözaltına alarak 23 Eylül 2014 tarihinde Ürümçi'deki iki günlük bir göstermelik duruşma sonuncunda, sözde "bölücülükle" suçlayarak müebbet hapse çarptırdı ve böylelikle hürriyet, adalet ve hak savaşçısı olan İlham Tohti’yi hapiste tutmak ve susturmak istedi. Hür dünya kamuoyu ise onu hiç unutmadı. Geçen 10 seneden beri İlham Tohti ondan fazla uluslararası insan hakları ve hürriyet ödülüyle takdir edildi. Tohti, 2019 yılından bu yana her sene Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmekte. Nitekim 2020 ve 2022 senelerinde (350’ye yakın aday arasında) ‘finalistler’ diye adlandırılan son beş adaydan biri oldu.

Çin esaretindeki Uygur akademisyen İlham Tohti 3. kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi Haber

Çin esaretindeki Uygur akademisyen İlham Tohti 3. kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri Şi Cinping yönetimindeki Çin, Doğu Türkistan topraklarında Uygur Türklerini asimilasyona maruz bırakıyor. Çin hükumeti, Uygur Türklerini toplama kamplarına atarak öz dilinden, dininden ve kültüründen koparıyor. Doğu Türkistan’da Uygur aydınlarını da toplama kampında tutan Çin, Uygur Türkü akademisyen İlham Tohti'yi esaret altında tutuyor.  UYGUR AKADEMİSYEN İLHAM TOHTİ 3. KEZ NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ Uygur Türkü akademisyen Tohti, üçüncü kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. 10 yıldır kampta esir tutulan Tohti, 2020 ve 2023 yıllarında Nobel Barış Ödülü aday listesinde yer almıştı. Tohti, 2024 yılı için 180'den fazla üst yetkilinin imzasını taşıyan listede yeniden yer aldı. Listede; Kanada, Japonya, Ruanda, Avustralya, Paraguay, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerdeki bakanların, rektörlerin ve üst düzey diplomatların imzası yer alıyor. Akademisyen Tohti, "Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolü" olarak tanıtıldı.  "UYGUR HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN SEMBOLÜNÜ DESTEKLEMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR" Belçika Milletvekili Samuel Cogolati konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “BM'nin 'insanlığa karşı suçları' kınadığı bir dönemde Pazartesi günü (11 Aralık 2023) yaptıkları açıklamada, Sincan'da (Doğu Türkistan) Şi Cinping'in totaliter rejimine yönelik sessizliği kırmak ve Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolünü desteklemek bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.  İLHAM TOHTİ KİMDİR? Uygur Türkü bilim insanı İlham Tohti, insan hakları ve barışı savunan bir aktivisttir. Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu.

Uygur Türkü yazar İlham Tohti'nin 54. yaş gününde önemli etkinlik Haber

Uygur Türkü yazar İlham Tohti'nin 54. yaş gününde önemli etkinlik

Komünist lider Şi Cinping yönetimindeki Çin'in Uygur Türklerine yönelik baskıcı ve soykırım politikası Uygur Türkü akademisyenleri hedef alıyor. Toplama kampına hapsedilen Uygur Türkü akademisyen İlham Tohti'nin 54. yaş gününde adına seminer düzenlenecek. Program, İlham Tohti İnisiyatifi organizatörlüğünde 25 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. SEMİNER CANLI OLARAK YAYINLANACAK Uygur Türklerinin maruz kaldığı insan hakları ihlallerinin görüşüleceği seminer, İlham Tohti İnisiyatifi internet sitesinde ve Youtube hesabında saat 17.30-19.00 saatleri arasında yayımlanacak. ICT Genel Müdürü Mai Küller'in moderatörlüğünü yapacağı seminerde konuşmacı olarak, DPD Milletvekili Derya Türk, FDP Milletvekili Peter Heidt, Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Engin Eroğlu, CDU eski Milletvekili Martin Patzelt, HRW Genel Müdürü Wenzel Michalski, İlham Tohti İnisiyatifi Kurucu Başkanı Enver Can yer alacak.  İLHAM TOHTİ KİMDİR? Medeniyetin beşiği Doğu Türkistan'da kendini bilime adayan Uygur Türkü Akademisyen İlham Tohti, insan hakları ve barışı savunan bir aktivisttir. Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödüllerine layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Son olarak Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Tohti, 2020 ve 2022 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.