SON DAKİKA
Hava Durumu

İstanbul'da "Çin zulmü": 3 kız babası Uygur Türkü Çin'e teslim edilecek mi?

2016 yılından bu yana yasal ikâmet izniyle Türkiye'de yaşamını sürdüren Uygur Türkü Mahmut İnayet gözaltına alınarak Geri Gönderme Merkezine götürüldü. İnayet'e, Çin’e gitmeyi kabul ettiğine dair evrak imzalatılmak istendi.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 10:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 11:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İstanbul'da "Çin zulmü": 3 kız babası Uygur Türkü Çin'e teslim edilecek mi?

Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri son günlerde sık sık Çin'e iade edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Son olarak 8 yıl önce Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye gelen ve herkes gibi yasal ikâmet izni olan ve ruhsatlı dükkân işleten 3 kız babası Uygur Türkü Mahmut İnayet (Mahemuti Anayeti), 17 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da gözaltına alındı. Hakkında yapılan soruşturmada hiçbir delil olmamasına rağmen İnayet'in İstanbul Çatalca Geri Gönderme Merkezine gönderildiği öğrenildi.

"EŞİM BEŞ GÜNDÜR GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE TUTULUYOR"

İnayet'in eşi Hurşide Tayir'in konu ile ilgili olarak medyaya verdiği bilgilere göre Mahmut İnayet, 17 Ekim sabahı eve gelen polisler tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürdü. Daha sonra avukatı ile iletişime geçtiklerini belirten Tayir, "İfade süresince avukat eşimleydi. Terörden yargılandığı gerekçesiyle sorgulanarak Savcılığa sevk ediliyor ancak hiçbir kanıt olmaması nedeniyle hakkında adli bir işlem yapılmıyor. Buna rağmen eşim beş gündür Geri Gönderme Merkezinde tutuluyor. Küçük kızımız tanıdıklarla yaşamak zorunda bırakıldı. Diğer çocuklarım da yatılı bir devlet okulunda okuyor. Çocuklarımızın Türkiye’de süresiz oturma izni var." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE’DEN DESTEKLERİNİ TALEP EDİYORUM"

Tayir, eşinin sorgudayken "Çin’e kendi isteğimle dönmek istiyorum" yazılı bir belge imzalatmaya çalışıldığını ancak eşinin söz konusu talebi reddetmesi sonucunda Geri Gönderme Merkezine gönderildiğini ifade etti. Ayrıca İnayet'in eşi Tayir, medya platformu Serbestiyet'e şunları söyledi:

2016’da iki kızımla birlikte Türkiye’ye geldik. Türkiye’de şimdi 5 yaşında olan bir kızımız daha oldu. Hepimizin Türkiye’de yasal ikâmet izni var. Türkiye’nin; hiçbir suçu olmayan, hakkında hiçbir dava bulunmayan, yıllardır Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı bir şekilde esnaflık yapan eşimin Çin’e geri gönderileceğine inanmıyorum.

Eşimin en kısa zamanda serbest kalmasını istiyorum. Yetkililerimizin bu duruma en kısa zamanda son vereceğine de inanıyorum. Tüm Türkiye’den, Uygur Türkü kardeşleri olan eşim için dualarını, desteklerini talep ediyorum.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.