SON DAKİKA
Hava Durumu

#Uygur Türkü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Uygur Türkü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uygur Türkü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya’da tarihi seçim: Uygur Türkü milletvekili tekrar seçildi Haber

Japonya’da tarihi seçim: Uygur Türkü milletvekili tekrar seçildi

Japonya siyasetinde bir ilk olarak tarihe geçen ve Japonya Danışman Meclisi (Sangiin) seçimlerinde milletvekili seçilen Uygur Türkü Arfiya Eri, 27 Ekim 2024 tarihinde Japonya'da yapılan parlamento seçimlerinde, temsil ettiği Chiba eyaletinin Ichikawa ve Urayasudaki bölge sakinlerinin desteğini aldı. Milletvekili Eri tekrar seçilerek görevine devam etme hakkı kazandı. UYGUR TÜRKÜ ARFİYA ERİ KİMDİR? Eri, Japonya'nın Fukuoka vilayetindeki Kitakyushu şehrine göç eden Doğu Türkistanlı bir ailenin kızı. 11 yaşında Japon vatandaşlığı alan Eri'nin babası, Japon hükûmeti bursuyla eğitim görmüş bir Uygur Türkü mühendis. Eri, Japonya'nın ünlü üniversitelerinden biri olan Georgetown Üniversitesinden mezun oldu. Çeşitli ülkelerde eğitim gören ve 7 dil bilen Eri, ayrıca Japonya Bankasında ve Birleşmiş Milletler'de (BM) memur olarak görev yaptı. Arfiya Eri, Japonya'nın Temsilciler Meclisi'nde (Diet) Liberal Demokrat Parti üyesi olarak Chiba Eyaleti’nin 5. Bölgesi'ni temsil etmekte. Henüz 36 yaşında olan Eri, Japonya Parlamentosundaki en genç kadın milletvekili olma özelliğini taşıyor. Time dergisi 2023 yılında Arfiya’yı en etkili 100 Genç Küresel Lider’den biri olarak seçti. Siyasete atılmadan önce Birleşmiş Milletler ve Japonya Merkez Bankası’nda çalışmış olan Arfiya, kamu politikaları alanında on yıllık bir deneyime sahip. Arfiya, Georgetown Üniversitesi Edmund A. Walsh Dış Hizmet Okulu’ndan Dış Hizmet alanında lisans ve Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları (modern Uygur Çalışmaları konusunda uzmanlaşmış) alanında yüksek lisans derecelerine sahip.

İstanbul'da Haber

İstanbul'da "Çin zulmü": 3 kız babası Uygur Türkü Çin'e teslim edilecek mi?

Türkiye'de yaşayan Uygur Türkleri son günlerde sık sık Çin'e iade edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Son olarak 8 yıl önce Doğu Türkistan'dan Türkiye'ye gelen ve herkes gibi yasal ikâmet izni olan ve ruhsatlı dükkân işleten 3 kız babası Uygur Türkü Mahmut İnayet (Mahemuti Anayeti), 17 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da gözaltına alındı. Hakkında yapılan soruşturmada hiçbir delil olmamasına rağmen İnayet'in İstanbul Çatalca Geri Gönderme Merkezine gönderildiği öğrenildi. "EŞİM BEŞ GÜNDÜR GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE TUTULUYOR" İnayet'in eşi Hurşide Tayir'in konu ile ilgili olarak medyaya verdiği bilgilere göre Mahmut İnayet, 17 Ekim sabahı eve gelen polisler tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürdü. Daha sonra avukatı ile iletişime geçtiklerini belirten Tayir, "İfade süresince avukat eşimleydi. Terörden yargılandığı gerekçesiyle sorgulanarak Savcılığa sevk ediliyor ancak hiçbir kanıt olmaması nedeniyle hakkında adli bir işlem yapılmıyor. Buna rağmen eşim beş gündür Geri Gönderme Merkezinde tutuluyor. Küçük kızımız tanıdıklarla yaşamak zorunda bırakıldı. Diğer çocuklarım da yatılı bir devlet okulunda okuyor. Çocuklarımızın Türkiye’de süresiz oturma izni var." ifadelerini kullandı. "TÜRKİYE’DEN DESTEKLERİNİ TALEP EDİYORUM" Tayir, eşinin sorgudayken "Çin’e kendi isteğimle dönmek istiyorum" yazılı bir belge imzalatmaya çalışıldığını ancak eşinin söz konusu talebi reddetmesi sonucunda Geri Gönderme Merkezine gönderildiğini ifade etti. Ayrıca İnayet'in eşi Tayir, medya platformu Serbestiyet'e şunları söyledi: 2016’da iki kızımla birlikte Türkiye’ye geldik. Türkiye’de şimdi 5 yaşında olan bir kızımız daha oldu. Hepimizin Türkiye’de yasal ikâmet izni var. Türkiye’nin; hiçbir suçu olmayan, hakkında hiçbir dava bulunmayan, yıllardır Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına bağlı bir şekilde esnaflık yapan eşimin Çin’e geri gönderileceğine inanmıyorum. Eşimin en kısa zamanda serbest kalmasını istiyorum. Yetkililerimizin bu duruma en kısa zamanda son vereceğine de inanıyorum. Tüm Türkiye’den, Uygur Türkü kardeşleri olan eşim için dualarını, desteklerini talep ediyorum.

82 yaşındaki Uygur Türkü Çin yönetimi tarafından katledildi Haber

82 yaşındaki Uygur Türkü Çin yönetimi tarafından katledildi

Doğu Türkistan Türkleri, Çin’in toplama kamplarında katledilmeye devam ediyor. Son olarak, 82 yaşındaki Uygur Türkü Abdulgani Hüdaverdi'nin, alıkonulduğu kampta yaşamını yitirdiği öğrenildi. Oğlu Abdurehim Gheni, Çin'in Doğu Türkistan'da inşa ettiği toplama kamplarında tutulan babası Abdulgani Hüdaverdi'nin ölüm haberini ve bu acı gerçeği sosyal medyada paylaştı. Gani, babası ve kardeşi aracılığıyla kendisine yapılan tehditlerin, Çin hükûmetinin acımasız yöntemlerinin bir parçası olduğunu vurguladı. A day before testifying at @CourtTribunal against China’s treatment of Uyghurs, Chinese police threatened me by having my family back in #EastTurkestan to send a video telling me not to testify while my father lies ill in bed. Before this, (1)???? https://t.co/sPm9LvDTfD pic.twitter.com/Hh7Ki2qYVV — Abdurehim Gheni Uyghur (ئابدۇرېھىم غېنى ئۇيغۇر) (@AbdurehimGheni) July 26, 2024 "BENİM MÜCADELEMİ GÜÇLENDİRECEK" Abdurrahim Gheni, Lahey’de Doğu Türkistan üzerine bir konuşma yapmadan günler önce, babasının hasta yatağındaki görüntülerinin kendisine gönderildiğini açıkladı. Bu görüntülerin, Çin rejimi tarafından kendisini kontrol altına alma amacıyla gönderildiğini belirten Gani, duygularını şu sözlerle ifade etti: Dün, babamın bir Çin toplama kampında öldüğüne dair üzücü haberi aldım. Çin hükûmeti, babam ve kardeşim aracılığıyla beni kontrol altına almaya çalıştı ancak amacına ulaşamadı. Nihayetinde, babamı bir esir kampında öldürdüler. Bu manevi acıyı, Çin'e karşı motivasyona dönüştüreceğim ve Doğu Türkistan'ın bağımsızlığı için direnişimi sürdüreceğim. Babam artık bir şehit ve onun fedakarlığı benim özgürlük mücadeleme ilham kaynağı olacak. SOYKIRIMIN SESSİZ TANIKLARI: UYGUR TÜRKLERİ Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri, uzun yıllardır süren insan hakları ihlalleri ve soykırım politikalarıyla karşı karşıya. Abdulgani Hüdaverdi'nin ölümü, bu trajedinin yalnızca bir örneği. Dünya genelinde bu insanlık dramına dikkat çekilmesi, Uygur Türklerinin maruz kaldığı soykırımın sona ermesi için hayati öneme sahip.

Türkiye'de Haber

Türkiye'de "Çin" zulmü: Uygur Türkü anne çocuklarının önünde kelepçelendi!

İstanbul’da yaşayan dört çocuk annesi Uygur Türkü kadın Hafife İbrahim, 5 Eylül 2024 sabahı evine yapılan baskında gözaltına alındı. İstanbul Sefaköy’de meydana gelen gözaltı işlemi çocuklarının gözü önünde gerçekleşti. Eşi Doğu Türkistan’da vefat eden ve Türkiye’de geçici ikamet izni ile yaşayan 31 yaşındaki Hafife İbrahim’in, 19 Şubat 2025 tarihine kadar geçerli olan İkamet İzni Müracaat Belgesi bulunuyordu. Türkiye’de yasal olarak ikamet eden kadının gözaltına alınma nedeni ise henüz kamuoyuna açıklanmadı. PROF. DR. MEHMET ÖZ: ÇOCUKLARI ÜZMEYİN! Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, konuya ilişkin yaptığı açıklamasında çocukların fotoğraflarını paylaşarak “Bu çocukların annesinin suçu nedir? Milyonlarca sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, ‘Çin’in ipeğini’ mazlum Doğu Türkistan Türklerine tercih edemez, etmemelidir. Bu çocukları üzmeyin efendiler!” ifadelerini kullandı. Bu çocukların annesinin suçu nedir? Milyonlarca sığınmacı ve göçmene ev sahipliği yapan Türkiye, "Çin'in ipeğini" mazlum Doğu Türkistan Türklerine tercih edemez, etmemelidir. Bu çocukları üzmeyin efendiler! pic.twitter.com/5c3Ov5Pg2d — Mehmet Öz (@Mehmetoztarih) September 9, 2024 UYGUR DİASPORASI VE TÜRK KAMUOYUNDAN TEPKİLER YÜKSELİYOR Uygur diasporası, Hafife İbrahim’in Çin’e iade edilme ihtimalinden ve küçük yaştaki çocuklarının güvenliğinden endişe duyuyor. Bu endişe, Türk kamuoyunun da dikkatini çekti. Sosyal medya üzerinden tepkiler yükselirken, Uygur meselesine duyarlı Türk vatandaşları, kadının serbest bırakılması ve çocuklarının güvenliğinin sağlanması için çağrılarda bulundu.

Uygur Türkü 6 iş insanı daha hapse atıldı Haber

Uygur Türkü 6 iş insanı daha hapse atıldı

Uygur diasporasının araştırmalarına göre, Doğu Türkistan'da hapse atılan Uygur Türkü iş insanlarının sayısı, Çin'in bölgede tutukladığı insanların yüzde 75'ni oluşturuyor. Çin'in 2023 yılında hapse attığı binlerce Uygur Türkü iş insanından hâlâ haber alınamıyor. "BİRİ 15  YIL, DİĞERLERİ 12 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI" ABD'de yaşayan Uygur Türkü aktivisti Tahir Emin'in Doğu Türkistan'daki eski iş ortaklarından 6 kişinin, sözde ülkeyi bölmeye teşebbüs suçlamasıyla Çin yönetimi tarafından hapse atıldığını bildirildi..Emin konuya ilişkin Amerikan Sesi Radyosuna 7 Ağustos 2024 tarihinde verdiği demecinde Doğu Türkistan'daki iş ortaklarının kendisiyle iletişime geçtikleri için de hapse atıldığını aktararak, "Ürümçi Orta Halk Mahkemesi'nin 2024 yılının başlarında verdiği kararın benimle olan ilişkileriyle ilgili olduğunu iki farklı kaynaktan öğrendim. Biri 15 yıl, diğerleri 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı" ifadelerini kullandı. 6 GAZETECİ HAPSE ATILDI Daha önce ABD'de sürgünde yaşayan Uygur Türkü gazeteci Kasım Kaşgar'ın Doğu Türkistan'daki meslektaşlarının, gazeteci ile olan bağlantıları nedeniyle Çin yönetimi tarafından hapse atıldığı öğrenilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ÇİN'İN TOPLAMA KAMPLARI Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri başta olmak üzere diğer Türk halklarından milyonlarca kişi, suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklular, işkenceye uğruyor, sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirlerle yaşıyor. Kampta tutulanlara, içeriği belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. İnsanlar, burada tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor, kadınlar toplu tecavüze uğruyor.

Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi! Haber

Fransız araştırmacı Uygur Türkçesiyle Türk hükûmetine seslendi!

Türkiye'de kendi halinde yaşayan ve yıllardır ailesini fırıncılık yaparak geçindiren 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer, daha önce Türk vatandaşlığına başvurduğu Kayseri iline vatandaşlık işlemleri için gitti. Daha sonra 19 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri’den İstanbul’a dönüş yolunda Ankara'da kimlik kontrolü yapılırken arabadan indirilip ifadesine başvurulacağı söylendi. Fakat Ömer, polis ekipleri tarafından Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezine gönderildi. FRANSALI ARAŞTIRMACIDAN ÖMER İÇİN ÇAĞRI Uygur fırıncılık tarihi üzerine araştırma yapan ve daha önce İstanbul'a gelerek Ömer ile tanışan Fransız araştırmacı Léo Maillet, Türkiye'deki Uygur Türkleri hakkında endişelerini dile getiren bir video yayımladı. Maillet Uygur Türkçesiyle yayımladı videoda Türk hükûmetine seslendi.  "BU KİŞİ İSTANBUL'DAKİ VE BAŞKA DİASPORADAKİ UYGURLAR İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR KİŞİDİR" Uygurca isminin Şireli olduğunu, kendisinin şu an İsviçre'deki Cenervre Üniversitesi'nde doktora yapmakta olduğu, Uygur Tarihi ve Medeniyetinde fırıncılığı araştırmakta olduğunu ve Ömer'in kendisine çok yardımcı olduğunu belirten Maillet, "Yakın zamanda beni çok rahatsız eden ve öfkelendiren bir haber duydum. İstanbul'daki Zeytinburnu mahallesinde yıllardır fırıncılık yapan 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer usta, 19 Temmuz 2024 tarihinde geri gönderme merkezine alınıp gözaltına alınmış. ben Uygur fırıncılık tarihini ararştırırken, İstanbul'a gidip Mehmet Emin usta ile tanışalı üç yıl oldu. Bu kişi istanbul'daki ve başka diasporadaki Uygurlar için çok önemli bir kişidir. Onun yardımı olmadan, Uygur fırıncılığının karmaşık arka planını ve Uygurlar için ne kadar önemli bir zanaat olduğunu asla bilemezdim. bu sebeple sorumluluk duyugusuyla konuşuyorum. Bu adamın gözaltına alınması büyük bir haksızlık" ifadelerini kullandı. 

60 yaşındaki Uygur Türkü fırıncı gözaltına alındı Haber

60 yaşındaki Uygur Türkü fırıncı gözaltına alındı

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara Türkiye'de kendi halinde yaşayan ve yıllardır ailesini fırıncılık yaparak geçindiren 60 yaşındaki Mehmet Emin Ömer, gözaltına alınarak geri gönderme merkezine gönderildi. VATANDAŞLIK İŞLEMLERİ İÇİN GİTTİ, DÖNÜŞTE GÖZALTINA ALINDI 20 Şubat 1964 doğumlu  Mehmet Emin Ömer (Meımeıtıyımın Yuemaıer), daha önce Türk vatandaşlığına başvurduğu Kayseri iline vatandaşlık işlemleri için gitti. Daha sonra 19 Temmuz 2024 tarihinde Kayseri’den İstanbul’a dönüş yolunda Ankara'da kimlik kontrolü yapılırken arabadan indirilip ifadesine başvurulacağı söylendi. Fakat Ömer, polis ekipleri tarafından Ankara Akyurt Geri Gönderme Merkezine gönderildi. ÖMER'İN OĞLU QHA'YA KONUŞTU Ömer'in Norveç'te yaşayan oğlu İmam Hasan babasının hangi sebepten tutuklandığına dair kendisine harhangi bir bilgi gelmediğini, babası ve kendisinin yıllardır Göç İdaresi'ne giderek yabancılara uygulanan imza atma işlemini gerçekleştirdiğini Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. "DEVLET İSTERSE İMZA ATTIRIR, İSTMEZSE ATTIRMAZ. FAZLA KURCULAMA" Hasan babası ile ilgili, "Babamın  tutuklanma sebebinin elinde Türk vatandaşlığının çıkmaması, elinde insani ikametin olması diye düşündüm. Ben Türkiye'deyken her ay Göç İdaresi'ne gidip yabancılara uygulanan imza atma işlemini yapıyorduk. Babamla bir kaç kez bu uygulmanın neden yapıldığını sorduğumuzda yetkili bize 'devlet isterse imza attırır, istmezse attırmaz. Fazla kurculama' demişti. Açıkçası babamın neden tutuklandığını ben de hala bilmiyorum. Avukat konu hakkında Göç İdaresi ile görüştüğünde onlarda bilgi vermemiş" ifadelerini kullandı. Hasan ayrıca babasının hâlâ Ankara'daki Akyurt Geri Gönderme Merkezi’nde olduğunu bildirdi. 

Uygur Türkü genç VPN kullandığı için 15 yıl hapse çarptırıldı Haber

Uygur Türkü genç VPN kullandığı için 15 yıl hapse çarptırıldı

Doğu Türkistan genelinde Çin'in soykırım politikası devam ediyor. Türk devletlerinin yaşanan soykırıma karşı sessizliği ise Çin'e fırsat sağlıyor. Çin yönetimi, bu durumdan cesaret alarak, Türklere karşı uyguladığı baskı politikasını artırıyor. Doğu Türkistan'da Uygur Türkçesi için mücadele eden ve bu nedenle tutuklanıp 18 ay hapishanede tutulan Uygur Dil Bilimcisi Abduveli Ayup, 18 Temmuz 2024 tarihinde sosyal medya hesabından Ürümçi'de yaşayan bir Uygur Türkü gencin VPN kullandığı için Çin yönetimince 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. "OCAK AYINDA 15 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI" Ayup konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, "Ersin Alimjan 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 16 Kasım 2013'te Ürümçi'de VPN kullandığı gerekçesiyle tutuklandı. Onunla bağlantılı arkadaşları da gözaltına alındı. Kaç kişinin gözaltına alındığına dair net bir delil yok. Ocak ayında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, arkadaşlarının akıbeti bilinmiyor." ifadelerini kullandı.  DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ GERÇEKLER Geçen aylarda tamamen Çin'in kontrolü ve izin verdiği yerleri ziyaret eden Avustralya'nın dünyaca ünlü televizyon kanalı ABC ekibi, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) yıllardır süren acımasız baskısının ardından Doğu Türkistan'ı bir turizm noktasına dönüştürmeye çalıştığını aktarmıştı. ABC'nin 30 Eylül 2023 tarihinde yayımladığı özel raporunda, Çin'in baskıları neticesinde Doğu Türkistan'ın dünyadan izole edildiği bildirilmişti. DOĞU TÜRKİSTAN'DA SOYKIRIM YAŞANIYOR! Çin Halk Cumhuriyeti hükûmetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da bir halk topyekûn soykırıma uğradı ve bugün halen uğramaya devam ediyor. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler, bu baskının kurbanı oluyor. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.