SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan, Ermenistan ile ABD'de yapılacak görüşmeye katılmayacak

Azerbaycan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısının Azerbaycan hakkındaki asılsız iddialarından dolayı 20 Kasım’da yapılacak görüşmeye katılmayacağını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2023 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2023 09:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan, Ermenistan ile ABD'de yapılacak görüşmeye katılmayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı James O’Brien’ın dün ABD Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada, “Azerbaycan'ın güç kullanması güven sarstı”  dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, O’Brien’ın asılsız iddialarına  tepki gösterildi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, “Yaklaşık 30 yıldır saldırı ve güç kullanımının kurbanı olanın Azerbaycan olduğu düşünülürse bu açıklamaların hiçbir değeri yoktur” ifadesi kullanıldı.

“ABD'NİN ARABULUCULUK ROLÜNÜ KAYBETMESİNE DE YOL AÇABİLİR”

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin tek taraflı yaklaşımına tepki gösterdiği açıklamada, “Aynı yaklaşım Azerbaycan tarafından da eşit şekilde uygulanacaktır. Bu şartlarda, ABD'nin Azerbaycan'a üst düzey ziyaret yapması ihtimalini de uygun görmüyoruz. ABD'nin bu tek taraflı yaklaşımı, ABD'nin arabuluculuk rolünü kaybetmesine de yol açabilir. Bu koşullar altında, Azerbaycan ile Ermenistan dışişleri bakanları arasında 20 Kasım 2023'te Washington'da planlanan toplantının yapılmasını mümkün görmediğimizi belirtmekte fayda görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

O’BRIEN’IN ASILSIZ İDDİALARI 

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı James O'Brien, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde "Karabağ" konulu oturumda dün bir konuşma gerçekleştirdi. O’Brien konuşmasında, "19 Eylül olaylarından (Karabağ'daki terörle mücadele operasyonu) sonra barış yolunda ilerleme kaydedilene kadar Azerbaycan'la hiçbir şeyin normal olmayacağını açıkça ifade ettik. Bu nedenle bir dizi üst düzey ziyareti iptal ettik, Bakü'nün eylemlerini kınadık ve durumda gerçek bir iyileşme görene kadar 907. maddeden feragat ettiğimize dair bir bildirimde bulunmayı öngörmüyoruz. Ermenistan'a yönelik güç kullanımının tamamen kabul edilemez olduğunu defalarca belirttik. Bakü'deki yetkililer de böyle bir niyetleri olmadığı konusunda bize güvence verdiler. Daha önce de belirttiğim gibi kendilerine barış anlaşması askıda kaldığı sürece işlerin eskisi gibi yürümesinin mümkün olmadığını söyledik" açıklamasında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.