SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yazar Hande Gündüz, Kırım Mücadelesinin Kadınları kitabını anlattı

"Kırım Mücadelesinin Kadınları (1960-1990)" eseri, Necmettin Erbakan Üniversitesi Yayınları tarafından 14 Haziran 2023 tarihinde piyasaya sürüldü. Kitabın yazarı Hande Gündüz, Kırım Haber Ajansına eserin yazım sürecini anlattı. Gündüz, eserde Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944 Sürgünü ve Soykırımı sırasındaki durumu, Kırım Tatar milli hareketi ve kadınların rolünü ele aldı.

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2023 17:10
Haber Güncellenme Tarihi: 18.06.2023 17:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yazar Hande Gündüz, Kırım Mücadelesinin Kadınları kitabını anlattı

"Kırım Mücadelesinin Kadınları (1960-1990)" adlı kitap, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Yayınlarından basıldı. Eserin yazarı Hande Gündüz, Kırım Haber Ajansına (QHA) kitabın yazım sürecini anlattı ve eser hakkındaki fikirlerini paylaştı. Gündüz, "Kadınların vatana dönüş mücadelelerini yazarken çok duygulandım. Umarım kitabı okuyan herkes bu hissi yaşar" ifadelerini kullandı.

HANDE GÜNDÜZ: MİLLİ MÜCADELE YILLARINDAKİ KADINLARI ANLATMAYA ÇALIŞTIM

2019 yılında yazdığı Yüksek Lisans tezini Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi desteğiyle basılı hale getirdiğini anlatan yazar Gündüz, gelen taleplerin üzerine NEÜ Yayınları tarafından yeniden baskı haline getirilip piyasaya sürüldüğünü söyledi. QHA'nın "Sizi bu tezi (kitabı) yazmaya iten şey neydi?" sorusuna Gündüz, "Kırım tarihi Türkiye'de ayrıntılı olarak çalışılmıyor. Hocam Prof. Dr. Kemal Özcan, Kırım Türklerinin sürgün ve milli mücadeleleri üzerine çalışma yapan nadir akademisyenlerden biri. Kendisinin teşvikiyle ben de Kırım Türklerinin milli hareketine katılan kadınları ele aldım" şeklinde cevap verdi.

(Hande Gündüz-Safinar Cemileva ile)

Gündüz'ün eseri; "Kırım Türklerinin İkinci Dünya Savaşı Sırasındaki Durumları ve Topyekun Sürgüne Gönderilmesi", "Kırım Türklerinin Vatan ve Millet Müdafaası İçin Oluşturduğu Milli Hareket" ve "Kırım Türk Milli Hareketinde Kadınlar" bölümlerinden oluştu. Gündüz, bu kapsamda 2018 yılında Kırım'a giderek sürgün yıllarına dair hatıralar ve Kırım Tatar milli hareketi hakkında Kırım Tatar kadınlarıyla röportaj yaptı.

SÜRGÜN VE MİLLİ HAREKET YILLARI KAPSAMINDA KIRIM TATAR KADINLARLA MÜLAKAT

Hande Gündüz mülakat yaptığı isimleri şu şekilde sıraladı:

"Ünlü Kırım Tatar şair Memet Nuzet'in kızı Nial Nuzetova ile sürgünü; Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemiloğlu'nun eşi Safinar Cemileva, Ayşe Seyitmuratova, Vasfiye Hayırova, Ediye MuradosilovaZekiye Useinova, Zampira Asanova, Sabriye SeyitovaŞefika Konsul ve Pakize Çauş ile sürgün sonrası milli hareket faaliyetleri; Zore Ametova, Sevil Latifzade ve Milara Settarova ile 1990'lı yıllardaki milli hareket faaliyetleri hakkında konuştuk"

(Sürgün tanıkları ile)

Yazar Hande Gündüz-Pakize Çauş ile

(Yazar Hande Gündüz ve Ayşe Seyitmuratova)

(Yazar Hande Gündüz-Ediye Muradosilova ile)

"KİTABIN BU DENLİ SES GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİM"

Hande Gündüz, Kırım'daki çalışmalarını işgal devam ettiği için gizli tutmak zorunda kaldığını vurguladı. QHA'nın "Okuyuculardan nasıl yorumlar aldınız?" sorusuna, "Tabii bu Türkiye'de çalışılmamış bir konuydu. Kitabın bu denli ses getireceğini inanın hiç düşünmedim. İlk basımın üzerinden 4 yıl geçti. Ama hâlâ mail veya sosyal medya üzerinden 'Bu kitabı nereden temin edebiliriz?' şeklinde mesajlar alıyorum. Türkiye'de Kırım Türklerinin milli hareketine katılan kadınlardan sadece Ayşe Seyitmuratova'nın hayatı üzerinde çalışma yapılmış. Fakat buna rağmen Ayşe Hanım dahi ülkemizde hakkıyla tanınmıyor. Ben özellikle kitabımın bir kısmını onun mücadelesine ayırdım. Tabi bu çalışmam vesilesiyle Kırım Tatarlarından 'Tarihimizle ilgili araştırma yapan genç bir akademisyen adayısınız. Bu gerçekten bizi onurlandırıyor' tarzında yorumlar duyuyorum. Ülkemizde hakikaten böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla tezimi de bu nedenle bastırdık, inşallah hayırlı olur" yanıtını verdi.

"KİTABIN HER SATIRI OKUYUCULARIN KALBİNE DOKUNACAK ŞEKİLDE"

Yazar Hande Gündüz, eser hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Bu kitabı yazarken zaman zaman duygulandım. Çünkü Kırım tarihi acılarla dolu. Özellikle sürgünle ilgili olan kısımları yazmak, kadınların topyekûn Kırım'a dönüş mücadelelerini anlatmak oldukça zordu benim için. Bu kitap edebi bir kitap değil. Tamamen akademik ve tarihi bir kitap. Lakin herkesin duygu dolu bir hisle okuyacağını düşünüyorum. Zaten her bir satır insanın kalbine dokunacak şekilde. Böylelikle Kırım Türklerinin ve onların tarihlerinin daha iyi idrak edileceğini tahmin ediyorum"

HANDE GÜNDÜZ KİMDİR ?

1994 yılında Elazığ’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 2012 yılında Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü’nü kazandı. 2016 yılında mezunu olduğu üniversitenin Tarih Ana Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans yapmaya hak kazandı. Bu sırada “Kırım Tatarlarının Millî Hareketindeki Kadın Emektarlar” isimli tez çalışması için Kırım’a ziyaret gerçekleştirdi. 2019 yılının Eylül ayında Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde Doktora (Tarih Ana Bilim Dalı) eğitimine başladı. İyi derecede Rusça'ya vâkıf olan Gündüz, aynı zamanda temel düzeyde Ukraince ve Kırım Tatarca da bilmektedir. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.